Haberler

(Geniş Haber) "Asansör Faciası"Nda İnşaat Firması Sahiplerine Takipsizlik...

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mecidiyeköy'deki rezidans inşaatında 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasıyla ilgili yürütülen soruşturma 41 gün sonra tamamlandı.

Mecidiyeköy'deki rezidans inşaatında 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasıyla ilgili yürütülen soruşturma 41 gün sonra tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı tarafından hazırlanan iddianamede, hayatını kaybeden 10 işçi maktül, ölen işçilerin aileleri ise müşteki olarak yer aldı. 31 sayfalık iddianamde, inşaat şirketi Torunlar ile asansör firması Geda Majör İş ve İnşaat Makine Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi arasında insan ve yük taşıyan asansörün kurulumu, bakım, onarım ve arızaların giderilmesi ile ilgili sözleşme imzalandığı belirtildi. İddianamede, inşaat devam etmekteyken 6 Eylül 2014 günü saat 19: 30 - 19: 45 sıralarında Konut Kule-1(B Blok) da insan ve malzeme taşımakta kullanılan asansörün 31. ve 32. katlar arasında iken düşüp dibe çakılması sonucu 10 işçinin öldüğü hatırlatıldı.

"CİDDİ BİR ARAŞTIRMA YAPILMADI"

İddianamede, 'B' blokta görevlendirilen Adem Akyıldız ile Turgay Dalkıç isimli şüphelilerin B bloktaki kurulu asansörün bakım, onarım ve tamir işlerinden sorumlu oldukları, asansör bakımı, kurulumu, arızalarının giderilmesi ile ilgili almış oldukları herhangi bir eğitimin bulunmadığı, bu konuda da ellerinde herhangi bir sertifika olmadığının altı çizildi. Şüpheliler Akyıldız ve Dalkıç'ın B blokta Geda Major isimli firmanın yetkilileri Önder Türksoy ile Orhan Demirel isimli şüpheliler tarafından görevlendirildiği, Torunlar GYO isimli firma yetkilileri de ciddi bir araştırma yapmadan bu görevlendirmeye olur verildiği ifade edildi.

CHP'Lİ VEKİL TANAL'IN SUÇ DUYURUSU

İstanbul CHP Milletvekili Mahmut Tanal'ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na 12 Eylül 2014 tarihinde Başbakanlık TOKİ Yetkilileri, TOKİ İstanbul Emlak Dariesi Yetkilileri, Torunlar GYO Yetkilisi ve Sorumlu tüm yetkililerin "4708 Sayılı Yapı Denetimi Kanununa Muhalefet, 1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanununa Muhalefet ve 492 Sayılı Harçlar Kanununa Muhalefet" suçunu işlediklerine dair şikayet dilekçesi verdiği hatırlatılan iddianemede, dilekçede şüpheli olarak ismi geçen şahısların devlet memuru olmaları nedeniyle 18 Eylül tarih ve 2014/ 2361 sayılı tefrik kararı verildiği ifade edildi.

FARUK ÇELİK HAKKINDAKİ DİLEKÇE ÖZEL SORUŞTURMA BÜROSU'NA GÖNDERİLDİ

Çağdaş Hukukçular Derneği adına Avukat Güray Dağ İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet dilekçesi verdiği belirtilen iddianamede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında "Olası kastla ölüme sebebiyet vermek" suçundan yargılanması talep edildiği, Faruk Çelik hakkındaki dilekçenin gereğinin takdir ve ifası için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu'na gönderildiği belirtildi.

"İŞ GÜVENLİĞİ TEDBİRİ TORUNLAR GYO İSİMLİ FİRMANIN SORUMLULUĞUNDA..."

İddianamede, Geda Major isimli asansör firmasının Genel Müdürü ve hissedarı Şüpheli Orhan Demirel'in ifadesine de yer verildi. Demirel ifadesinde, 31 Mayıs 2013 tarihinde Torunlar İnşaat isimli firmanın Eski Ali Samiyen Stadındaki inşaat için asansör talebi olduğunu, Torunlar GYO ile anlaşarak 6 adet yük ve insan taşımada kullanılandaha önceden kullanılmamış asansörleri Almanyadan ithal ederek gerekli montajını yapıp firmaya teslim ettiklerini söyledi. Demirel, asansörün işletmesinden sorumlu olmadıklarını, asansörün işletilmesinin tamamen kiracı firmaya ait olduğunu, bu işletim süresince uygun operatör seçimi, operatörün eğitimi, asansörün kullanımı sırasında her türlü iş güvenliği tedbirinin Torunlar GYO isimli firmanın sorumluluğunda olduğunu kaydetti.

"İRİLİ UFAKLI 25 KAZA MEYDANA GELDİ"

Torunlar GYO-Torun Yapı-Torunlar Gıda Proje Ortaklığı tarafından gerçekleştirilen inşaat ile ilgili olarak düzenlenen İş Kazası İç Bildirim Formlarının ve Ramak Kala Olayları Bildirim Formları'nın da incelemesinin yapıldığı belirtilen iddianemede, söz konusu inşaatta irili ufaklı 25 iş kazasının meydana geldiğinin kaydedildi.

"ASANSÖRLERDE SIK SIK ARIZA VE KAZALARIN MEYDANA GELDİĞİ VURGULANDI"

İddianamede, sorumluların meydana gelen kazaların önceden önlenmesi konusunda ciddi çalışma içerisinde olmadıkları, asansörlerde sık sık arıza ve kazaların meydana geldiği vurgulandı. İddianemde," Kazanın yaşandığı 06 Eylül 2014 günü sabahı saat sabah 08: 00' den sonrada uzun süreli arıza yaşandığı bu arızanın ne şekilde ve nasıl giderildiği hususunun raporlanamadı. Ayrıca olay tarihinden bir gün önce de buna benzer kazanın yaşandığı ve daha öncede B blokta asansör düşmesi sonucu mesafenin kısa olması nedeniyle herhangi bir yaralanma ve ölüm olaylarının olmadığının tespit edilmesine göre asansör bakım, onarım ve tamirinden sorumlu Geda Majorun idari ve teknik sorumluları ile sahada görevli iş ve iş güvenliği teknikerleri ve sorumlularının ve Torun Center Projesini hayata geçiren idari ve teknik personelinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi nedeniyle taksirlerinin yoğunluk kazandığı ve şüphelilerinin taksirlerinin T.C.K nın 22/3. Maddesinde hükme bağlanan bilinçli taksir düzeyinde olduğu anlaşılmıştır" denildi.

BİLİRKİŞİ RAPORUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

İddianamede bilirkişi raporuna da yer verildi. Asansörü kullanan maktüle eğitim verildiğine dair bilirkişi heyetine belge sunulamadığına dikkat çekilen iddianemede, "Eğitimli bir personelin, söz konusu asansörü işletmeden önce gerekli görsel ve işlevsel kontrolünde asansörün kusurlarını belirleyip amirine bildirmesi ve asansörün işletmesinin men edilmesi gerekirdi. Aksi durum gerçekleştiğine göre eğitim konusunda zafiyet bulunduğu açıktır" denildi. Bilirkişi heyeti, tüm sorumluluğun kiracı firma Torunlar'a ait olduğunun ifade edildiğine dikkat çekerek, "Asansör firması ile yapılan sözleşmenin bazı maddeleri ve kullanım kılavuzunda yazan ilgili maddeler ışığında somut olaydaki iş kazasında kiralayanın (Geda Majör) sorumluluğu bulunmaktadır" dedi.

22,5 YILA KADAR HAPİSLERİ TALEP EDİLDİ

Savcı, 4'ü tutuklu 25 şüphelinin, "Taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 2,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Savcı hazırldığı iddianemeyi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme 15 gün içinde iddianamenin kabulüne ya da reddine karar verecek.

TORUNLAR'IN DA ARALARINDA BULUNDUĞU 9 KİŞİYE TAKİPSİZLİK

Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Emre Torun, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Torun, Torunlar GYO Muhasebe Müdürü Lütfü Vardı, Torunlar İnşaat Satın Alma Müdürü Abdülvahit Kaplan, Torun Center Proje Koordinatörü Tuncel Akarçay, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Haluk Okur ile Bektaş Ateş ve Özmen Özmenoğlu hakkında "Taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek", "Yargı Görevini Yapanı Etkileme" suçundan kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close