General Electric, Türkiye'deki Projelerini Açıkladı
GE, Türkiye'nin 2023 vizyonuna paralel olarak yerel inovasyon ve işbirliği anlaşmalarına imza attı.
Düzenlediği İnovasyon Yarışması ile sağlık sektörü ve enerji verimliliği alanlarında en parlak fikirleri gün ışığına çıkarmayı amaçlayan GE, başarılı fikirleri 100 bin ABD doları tutarında para ödülü ile destekleyecek.
"Gelecek İçin Bugün" temalı GE İnovasyon Zirvesi kapsamında İstanbul'da düzenlenen İnovasyon, Ecomagination ve Healthymagination konulu panellerde enerji ve sağlık sektörlerindeki verimliliğin artırılmasına yönelik fırsatlar vurgulandı.
GE (General Electric), Türkiye'nin 2023 vizyonuna verdiği destek konusundaki kararlılığını vurgulamak amacıyla "Gelecek için Bugün" konulu inovasyon zirvesine ev sahipliği yaptı. İstanbul'da yapılan zirvede siyaset, iş dünyası, üniversiteler ve STK'lardan önde gelen isimler, Türkiye'de yaratılmak istenen yerel inovasyon kültürüne destek vermek üzere bir araya geldiler.
GE, yenilikçiliğin Türkiye'nin rekabet gücünün artırılmasında oynadığı önemli role istinaden işbirliğine dayalı ar-ge çalışmalarını ve girişimciliği teşvik etmek üzere TÜBİTAK ile başlattığı çalışmaları da kamuoyuna duyurdu. Zirvede, GE'nin Türk girişimcilere ve öğrencilere, enerji ve sağlık alanlarında yeni fikir geliştirmeleri için cesaret vermek amacıyla hayata geçirdiği, 100.000 ABD doları tutarında nakit ödül verilecek olan İnovasyon Yarışması hakkında da bilgiler verildi.
GE, 2015'te faaliyete geçmesi planlanan GE Türkiye İnovasyon Merkezi'nin çalışmalarına başlandığını da açıkladı. GE, bu çalışmalarla Türkiye'de yürütülen yerel inovasyon, ar-ge çalışmalarını teşvik etmekteki kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. GE, açıkladığı yatırımlar, işbirliği anlaşmaları ve yeni projelerle, Türkiye'nin 2023 vizyonunda yer alan, ülkenin ihracat ve üretim alanlarındaki yetkinliğini artırmak için yenilikçilik, ar- ge ve yüksek katma değer yaratma odaklı hedeflerini temel alıyor.
GE ve TÜBİTAK arasındaki anlaşma kapsamında, Türk girişimcilere eğitim ve rehberlik olanağı sağlanarak Türkiye'de bir yetenek havuzu oluşturmak için işbirliği yapılacak. İki kurum ayrıca Türkiye'deki üniversiteler ile araştırma ve geliştirme projeleri üzerinde çalışacak ve girişimci fikirlerin oluşmasına yardımcı olacak.
GE – TÜBİTAK İşbirliği Anlaşması
Zirvede, bu kapsamda, GE Türkiye CEO'su Canan Özsoy önce TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Palaz ile yerel inovasyon konusunda iyi niyet anlaşması, ardından TÜBİTAK bünyesindeki Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Dr. Murat Aydın ile de işbirliği anlaşmasına imza attı. Anlaşmalar doğrultusunda GE ve TÜBİTAK, ar-ge takımları, ülke genelinde ortaya çıkabilecek, müşteri ihtiyaçlarına yönelik yeni teknolojik çözümler geliştirmek için işbirliği yapacak. Projeler ağırlıklı olarak, enerji, sağlık ve ulaşım olmak üzere üç ana sektör üzerinde yoğunlaşacak.
Enerji sektöründeki araştırmalar LED aydınlatma ve rüzgar enerjisi alanlarını kapsarken, sağlık odaklı inovasyon çalışmaları biyoteknoloji ve medikal teknolojileri içerecek. GE, ulaşım sektöründe ise halen devam etmekte olan Tülomsaş ile Türkiye'de GE PowerHaul lokomotiflerinin üretimine odaklanacak.
GE Türkiye İnovasyon Yarışması
TÜBİTAK işbirliğinde düzenlenen GE Türkiye İnovasyon Yarışması, Türkiye'de yerel inovasyon çalışmalarının teşvik edilmesini amaçlıyor. İşletmeleri, girişimcileri, mucitleri ve öğrencileri hedefleyen yarışma, enerji verimliliği ve sağlık alanlarındaki sorunları çözmek için sahip oldukları en güçlü fikirler ve girişimlerin ortaya çıkmasına imkan sağlayacak. Toplam ödül olan 100.000 ABD doları her iki kategorinin kazananları arasında paylaştırılacak. Buna ek olarak, her kategoride birincilik ödülünü kazananlar, masrafları GE tarafından karşılanmak üzere, GE'nin Küresel Araştırma Merkezleri'nden birini tüm ziyaret etme hakkı elde edecek. Yarışmaya gelen projeler, GE ve TÜBİTAK tarafından seçilen 5 kişilik bir jüri tarafından değerlendirecek. Yarışma süreci www.geinnovationchallenge.com adresi üzerinden herkes tarafından izlenebilecek ve sunulan fikirler oylamaya açık olacak.
GE'nin Başkan ve CEO'su Jeffrey Immelt, "İnovasyon, ekonomik büyümenin temel unsurudur. Günümüzün dinamik ve rekabetçi dünyasında, ülkelerin ve firmaların rekabet gücünü artırmak için yenilik üretmek ve hızlı hareket etmek her zamankinden daha önemli hale geldi; zira inovasyon verimliliği tetikliyor. Burada rüzgar türbini kuleleri ve kanatları üretmek için Türk girişimcilerle birlikte çalışmaktan, LEAP jet motorları için blisk üretimini başlatmaya kadar yaptığımız tüm işlerde yenilikçi fikirlerin ekonomiye büyük katkı sağladığını görüyoruz. Türk girişimcilerin ve öğrencilerin getireceği parlak fikirlerin ortaya çıkarılması ile ülkenin her alandaki rekabetçi gücünün artırılmasına yönelik katkı için verdiğimiz taahhüde bağlıyız" dedi.
TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak ise "Ulusal ihtiyaçlara etkin biçimde yanıt vermek için ülkeye özgü araştırma ve geliştirme önemlidir. TÜBİTAK kamu ve özel sektör kurumlarıyla Türkiye'de inovasyon ve yetenek gelişimini teşvik etmek için bir ortaklık kültürü yaratılmasına destek veriyor. GE ile olan işbirliğimiz operasyonel verimlilik için iş çözümleri üretmenin yanı sıra genç ve yenilikçi girişimcilerden oluşan yeni bir yetenek havuzu yaratma potansiyeli ile 2023 vizyonunda yer alan hedeflere ulaşmak için yapacağımız yolculukta en büyük yardımcımız olacak" dedi.
GE İnovasyon Zirvesi: İnovasyon – Sağlık - Enerji
GE İnovasyon Zirvesi'ne üst düzey hükümet yetkilileri, iş dünyasının önde gelen isimleri ve akademik kurumlardan temsilciler katıldı. Zirvede aynı zamanda, Türkiye'de büyümeyi tetikleyen temel unsurlar olan inovasyon, enerji verimliliği ve sağlık alanlarında üç ayrı panel düzenlenirken, GE'nin küresel girişimleri olan ecomagination ve healthymagination stratejileri hakkında bilgi verildi.
"İnovasyon: Türkiye'de büyümenin motoru" konulu panele Milletvekili Reha Denemeç, GE'nin Dünya Başkanı ve CEO'su Jeffrey Immelt, TÜBİTAK MAM Başkanı Murat Aydın, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Güven Sak, Eczacıbaşı Holding İnovasyon Koordinatörü Ata Selçuk ve Peak Games kurucu ortağı ve strateji lideri Rina Onur katıldı. Oturum CNN Türk TV baş editörü Ahu Özyurt tarafından yönetildi.
GE'nin, daha kaliteli sağlık hizmetlerinin, daha düşük maliyetlerle, daha fazla insana ulaştırılması taahhüdünü vurgulayan healthymagination konulu panelde "Kamu Sağlık Sisteminin Kamu-Özel Ortaklığı Modeli ile Dönüşümü" ele alındı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve GE Sağlık Doğu ve Afrika Gelişen Pazarlar Başkanı ve CEO'su Skander Malcolm'un birer konuşma yaptığı panelde, yerel uzmanlık, proje finansmanı ve teknolojinin ülkenin sağlık hizmetleri altyapısının güçlendirilmesinde oynadığı rol tartışıldı.
Eş zamanlı Ecomagination panelinde ise GE'nin, müşterilerinin çevre ile ilgili konularında ekonomik büyümeyi sekteye uğratmadan, öncü teknolojilerin geliştirilmesini hedeflediği enerji verimliliği ve çevre konusu ele alındı. Endüstri, sağlık ve ulaşım gibi farklı sektörler için etkin çözümlerin üretilmesi konusunun ele alındığı "Türkiye için yenilikçi bir enerji modeli" başlıklı panelde, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen ve GE Ecomagination Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Direktörü Rania Rostom görüşlerini aktardı.
GE İnovasyon Barometresi Anketi
Zirvede bu yıl üçüncüsü yapılan GE İnovasyon Barometresi Anketi'nin sonuçları hakkında da bilgi verildi. Anket sonuçlarına göre, çalışmaya katılan üst düzey yöneticilerin yüzde 92'sinin yenilikçiliği büyüme için stratejik bir öncelik olarak kabul ettiği belirlendi. Türk iş dünyasının yapısı ile paralellik gösteren ankette, Türk işletmelerinin yaklaşık yüzde 80'inin yeni teknolojileri başarılı inovasyon için temel bir unsur olarak gördüğü ortaya çıktı ki bu oran dünya ortalamasının yüzde 14 üzerinde. Yaklaşık yüzde 88 oranında katılımcı ise kendi firmalarının da işbirlikleri sayesinde yenilik yapmayı amaçladıklarını ifade ederek ortaklıkların önemini vurguladı.
700'ü aşkın çalışana sahip 4 tesisiyle GE bugün Türkiye'de doğalgazdan elde edilen elektriğin yüzde 50'sinden fazlasını üretmektedir. Türkiye'de uçakların yüzde 60'ı GE teknolojileri ile havalanırken, her gün çok sayıda hastanede 15.000 civarında GE Sağlık teknolojisi kullanılmaktadır.