Genel Seçime Doğru
Yüksek Seçim Kurulunda (YSK), 7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimi öncesi, oy verme işlemleri hakkında bilgi verildi.
Yüksek Seçim Kurulunda (YSK), 7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimi öncesi, oy verme işlemleri hakkında bilgi verildi.
YSK toplantı salonunda basın mensuplarını bilgilendirmek amacıyla sandık kurularak, oy verme, sayım ve döküm ile sandık başı iş ve işlemleri konusunda örnek uygulama yapıldı.
İşlemler konusunda gazetecilere bilgi veren Yenimahalle İlçe Seçim Kurulu Müdürü Mustafa Karabulut, sandık kurulu başkanı ile sandık kurulu üyelerinin sabah erken saatlerde oy verme yerinde görev alacaklarını söyledi.
Oy pusulaları ve zarfların sayılacağını ve zarfların, pusulaların ve sandığın mühürleneceğini anlatan Karabulut, sandık kurulu başkanının üyeler arasında görev dağılımını yapmasının ve hazırlıkların tamamlanmasının ardından saat 08.00 itibarıyla oy verme işlemlerinin başlayacağını kaydetti.
Kimlik belgesiz, fotokopi kimlikle oy kullandırılmayacağını belirten Karabulut, kimsenin başkasının yerine oy kullanamayacağını da ifade etti.
Mustafa Karabulut, sandık başına gelen seçmenin TC kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, evlenme cüzdanı, pasaport, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen kimlik belgeleriyle, avukat, noter, askeri kimlik kartı gibi belgelerle oy kullanılabileceğini bildirdi.
Üzerinde TC kimlik numarası bulunmayan kimlikle oy kullanılamayacağını söyleyen Karabulut, bu vatandaşların seçmen bilgi kağıdı ve nüfus müdürlüklerinden alınacak vukuatlı nüfus cüzdanı ile oy verebileceklerini anlattı.
Karabulut, nüfus müdürlüklerinin hafta sonunda da açık olacağını hatırlattı.
Sandık kurulu başkanlarının vatandaşın temiz oy kullanmasını sağlayacağını belirten Karabulut, sandık kurulu başkanının vatandaştan, oy pusulasının mühürlü, zarfın çift mühürlü ve boş olduğunu kontrol etmesini isteyeceğini anlattı.
Seçim Müdürü Karabulut, "evet" mührünün ilgili sütundaki daireye basılması, pusulanın herhangi bir yerine yazı yazılmaması, imza atılmaması konusunda uyarı yapılacağını ifade etti.
Sandık kurulunun hiçbir seçmene, kabinin içine girerek yardım edemeyeceğini dile getiren Karabulut, engelli, yaşlı, okuma-yazma bilmeyen seçmenlerin yanlarındaki akrabaları veya başka bir seçmenden yardım alabileceğini, bir seçmenin ancak bir kez yardım edebileceğini söyledi.
Oy verme işleminin sona ereceği saat 17.00'de sayım döküm işlemlerine geçileceğini, sandıkların açılıp, sayım döküm cetvellerinin boş olduğunun müşahitlere gösterileceğini anlatan Karabulut, açılan oy pusulalarının da salondakilere gösterildikten sonra sayılarak, cetvellere işleneceğini bildirdi.
Mustafa Karabulut, geçersiz oyların bir yere ayrılacağını, sayım döküm işlemi bittikten sonra tutulan iki ayrı sayım döküm cetvelinin doğru olup olmadığı konusunda karşılaştırılacağını anlattı.
Bilgilerin buradan sandık sonuç tutanağına geçirileceğini belirten Karabulut, sayım döküm cetvelleri ve sandık sonuç tutanağının ıslak imzayla imzalanıp, mühürleneceğini kaydetti.
Karabulut, sandık çevresinde vatandaşların bulunabileceğini ifade ederek, "Örnek vermek gerekirse mesela ben, oy kullanma işlemi bittikten sonra sınıfın en köşesine sandık kurulunu çekerim. Yaklaşık 1.5 metre önüme de bir sıra çekerim. Müşahitler, vatandaşlar, adaylar buradan sandık kurulunun çalışmasını izleyebilirler" dedi.
Sonuçların yeteri kadar çoğaltılacağını, birinin duvara asılacağını, diğerlerinin de siyasi parti temsilcilerine verileceğini anlatan Karabulut, sandık kurulundan kurayla belirlenen iki kişiyle sandık kurulu başkanının torbayı ilçe seçim kuruluna teslim edeceğini belirtti.
Çuvalların ilçe seçim kurulunda kontrol edilerek alındığını dile getiren şöyle devam etti:
"YSK, bu sene şeffaflık ve daha net anlaşılması için sayım döküm cetvellerini karekodlu yaptı. Bir hakim başkan, iki memur üye ve 4 siyasi parti temsilcisinden oluşan ilçe seçim kurulu torbayı teslim alıyor. Sonra sonuç tutanağına bilgisayarlarda giriş yapılıyor. Doğru yapıldı mı diye denetliyoruz. Kontroller yapıldıktan sonra varsa hata düzeltiyoruz. İlçe seçim kurulu sonuçlarını alıyor ve işlemini bitiriyor."
Seçim Müdürü Mustafa Karabulut'un açıklamalarının ardından, YSK personeline temsili oy verme işlemi yaptırıldı.