Haberler

Genel Energy'den, Miran'da 156 Milyon Dolarlık Yeni Satın Alma

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Londra Borsası'na kote olan tek Türk şirketi Genel Energy Plc, Heritage Oil'in Miran sahasındaki yüzde 26'lık hissesini 156 milyon dolara satın almak üzere anlaştı.

Londra Borsası'na kote olan tek Türk şirketi Genel Energy Plc, Heritage Oil'in Miran sahasındaki yüzde 26'lık hissesini 156 milyon dolara satın almak üzere anlaştı.

Yeni satın alma ile Miran sahasındaki hissesini yüzde 25'ten 51'e çıkaran şirket, böylece Irak genelindeki en büyük doğal gaz yataklarından birinin çoğunluk hissesine sahip oldu.

Şirketten yapılan açıklamada, Genel Energy Plc İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil'in, "Hızla büyüyen Türkiye'nin aynı oranda artan enerji ihtiyacına katkıda bulunma hedefimizin önemli bir mihenk taşı olan bu satın alma sayesinde, Miran sahasından Türkiye'nin kullanımına yıllar boyu yetebilecek gazı sağlayabileceğiz" ifadelerine yer verildi.

Geçen yıl 2 milyar dolar nakit pozisyonu ile Londra Borsası'na kote olan Genel Energy Plc, bu yıl sadece Kuzey Irak bölgesinde, yeni Miran satın almasıyla birlikte toplam 665 milyon dolarlık satın alma gerçekleştirmiş oldu.

- Miran sahasına 450 milyon dolarlık yatırım -

Genel Energy, Irak Kürt bölgesinde son yıllarda keşfedilen en önemli gaz sahalarından biri olan ve yüzde 25 hissesine sahip olduğu Miran petrol ve gaz sahasının yüzde 26 hissesini daha satın almak için Heritage Oil ile anlaşmaya vardığını Londra Borsası'na açıkladı.

Şirket, Heritage Oil'e yüzde 26'lık payı karşılığında 156 milyon dolar ödeyecek.

Genel Energy ayrıca Heritage'in Heritage Energy Middle East Limited (HEME) firmasındaki hisseleri ile HEME'nin Miran sahasındaki bakiye hisselerini teminat olarak alıp, Heritage şirketine 294 milyon dolar tutarında kredi açtı. Kredi, karşılıklı olarak tercih edilmek ve Heritage şirketi hissedarlarının onayına bağlı olmak kaydıyla para ile değil, Heritage firmasının HEME'deki tüm hisselerinin Genel Energy'e transfer edilmesi suretiyle ödenecek.

Yeni yaptığı yüzde 26'lık satın alma ve Heritage'e açtığı 294 milyon krediyle birlikte sahaya toplam 450 milyon dolarlık yatırım yapan Genel Energy, Miran gaz sahasındaki mevcut yüzde 25'lik hissesini bu işlemle, ilk planda yüzde 51'e çıkardı ve sahanın ortak işletmecisi oldu.

Genel Energy, daha önce de Bina Bawi sahasında son üç ay içinde peş peşe yaptığı toplam 415 milyon dolarlık 2 satın almayla yüzde 44 hisseye ulaşarak, sahanın en büyük ortağı olmuştu.

Miran sahası, 150 bcm gaz rezervi ile Irak'ın keşfedilmiş en büyük gaz sahalarından biri.

Açıklamada, sahanın rezerv miktarının sadece Irak'ta değil, son on yıl içinde dünyada karasal alanda yapılan en önemli gaz keşiflerden biri olduğu belirtildi.

- "Miran'dan Türkiye'ye yıllar boyu yetecek gazı sağlayabileceğiz" -

Genel Energy Plc İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, yeni satın alma yaptıkları Miran sahası rezervleri ile Türkiye'nin asgari 6-7 yıllık tüm gaz ihtiyacını karşılamasının mümkün olduğunu belirtti.

Türk-İngiliz ortaklığı olan Genel Energy'nin Irak Kürt bölgesinde son yıllarda keşfedilen en önemli gaz sahalarından biri olan Miran sahasında hissesini yüzde 51'e çıkarmasının, ticari stratejilerine uygun olmanın ötesinde, kendileri için büyük önem taşıdığını aktaran Sepil, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hızla büyüyen Türkiye'nin aynı oranda artan enerji ihtiyacına katkıda bulunma hedefimizin önemli bir mihenk taşı olan bu satın alma sayesinde, Miran sahasından Türkiye'nin kullanımına yıllar boyu yetebilecek gazı sağlayabileceğiz. Irak Kürt Bölgesindeki uzmanlığımızı kullanarak uluslararası tecrübeye sahip kadrolarımızla sahadaki gazı Türkiye'ye en kısa sürede getirebilmek için çalışacağız. Miran sahasının çoğunluk hisselerinin satın alınması, bizi sadece bölgedeki en büyük enerji oyuncusu yapmakla kalmıyor, Türkiye'nin enerji güvenliğine katkıda bulunabilecek özel bir yerde de konumlandırıyor. Bu bilinç ve sorumlulukla elimizden gelenin en iyisini yaparak bölgenin ve Türkiye'nin barış içinde kalkınmasına katkı vermeye devam edeceğiz."

- Türkiye, 2011 yılında 46 bcm gaz ithal etti -

Açıklamada yer verilen bilgilere göre, Türkiye şu anda gaz ihtiyacının büyük bölümünü boru hatları ile başta Rusya olmak üzere, Azerbaycan ve İran'dan karşılıyor. Ayrıca Nijerya, Cezayir ve spot piyasalardan LNG de ithal ediyor.

Türkiye'nin 2011 yılında toplam gaz ithalatı 46 bcm civarında oldu. Son on yılda gaz ithalatının artış oranı ise yüzde 100 olarak gerçekleşti.

Önümüzdeki on yılda da ithalat hacminin artmaya devam edeceği öngörülüyor.

- Doğu Akdeniz ve Afrika'da da petrol ve gaz arayacak -

Yeni kuyu açma işlemlerine 2012 yılı bitmeden 300 milyon dolar yatırım yapmayı hedefleyen Genel Energy, sadece Kuzey Irak'ta değil, Kuzey ve Doğu Afrika ile Ortadoğu ve Akdeniz'de de petrol ve gaz arayacak.

Bu anlamda Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz aramak için harekete geçen firma, TPAO ile ortak arama yapmak için başvurdu. Bu doğrultuda Genel Energy'nin Temmuz ayında da Afrika'nın kuzeybatısına odaklı bir İngiliz şirketi olan Barrus Petroleum'u satın aldığı açıklanmıştı.

2012'de yaklaşık 400 milyon dolar yatırım yapılacağı açıklanan boru hattı, Erbil'den (Taq Taq petrol sahasından) Türkiye sınırı yakınlarındaki Fişhabur

(Fishkhabour) köyüne kadar uzanacak.

Boru hattı Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin kontrol ettiği topraklar içinde kalacak. Boru hattının daha sona Kerkük-Yumurtalık boru hattına bağlanması planlanıyor.

Günlük yaklaşık 400 bin varilden fazla kapasiteye sahip olması planlanan boru hattının mühendislik çalışması bitti ve 2013'ün ikinci yarısına kadar çalışmaların tamamlanması bekleniyor.

Boru hattının uzunluğu ise yaklaşık 250 km olacak.

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel
title
Close