Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç Açıklaması
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ilk kez bir sonraki olimpiyatların hazırlığını 4 yıl öncesinden başlatmak üzere, bakanlığınca yürürlüğe konulan proje kapsamında, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları Değerlendirme ve 2016 Olimpiyat Planlaması...
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ilk kez bir sonraki olimpiyatların hazırlığını 4 yıl öncesinden başlatmak üzere, bakanlığınca yürürlüğe konulan proje kapsamında, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları Değerlendirme ve 2016 Olimpiyat Planlaması çalışmalarının başlatıldığını belirtti.
Kılıç, CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer'in, 2013 Mersin Akdeniz Oyunları ve Londra Olimpiyat Oyunları'na ilişkin soru önergesine yazılı yanıt verdi.
2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nın, olimpiyat serüvenleri boyunca en fazla sporcuyla, en fazla branşta katıldıkları olimpiyatlar olduğunu anımsatan Kılıç, şunları kaydetti:
"Bugüne kadar, olimpiyat oyunlarına en fazla 12 branşta 68 sporcu ile katılmışken, Londra Olimpiyat Oyunları'na 16 branşta 114 sporcu ile rekor sayıda katılım sağlanmıştır. Bunun dışında, Bayanlar Voleybol ve Basketbol Milli Takımlarımız, ilk kez takım oyunlarında katılım hakkı elde etmiş ve gösterdikleri performansla da büyük bir başarıya imza atmışladır. Cimnastik, badminton, bayan güreşi ve kadınlar 4x400 bayrak yarışlarında ilk kez olimpiyatlarda temsil imkanı yakalanmıştır.
İlk kez bir sonraki olimpiyatların hazırlığını 4 yıl öncesinden başlatmak üzere, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca yürürlüğe konulan proje kapsamında, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları Değerlendirme ve 2016 Olimpiyat Planlaması çalışmaları başlatılmıştır. Bu çerçevede; milli sporcular, antrenör ve masörler, federasyon başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okullarında görev yapan akademisyenler, medya temsilcileri, uzmanlar ve diğer ilgililerle yapılacak değerlendirme toplantılarının ardından elde edilecek görüşler ışığında bir eylem planı belirlenecek ve bu doğrultuda uygulamalar hayata geçirilecektir."
-24 ülkeden katılım bekleniyor-
Mersin 17. Akdeniz Oyunları için yapımı süren spor tesislerinin, planlanan süreler içerisinde tamamlanarak hizmete sunulmasında hiçbir tereddütün bulunmadığını belirten Kılıç, oyunlar kapsamında yapımı süren tesis, sözleşme bedeli, işe başlama ve bitiş tarihlerine ilişkin bilgi verdi.
Kılıç, Mersin 5 bin Seyircili Spor Salonu ve Olimpik Yüzme Havuzu'nun 25 Aralık 2012, Mersin Tenis Kompleksi'nin 31 Aralık 2012, Mersin 1000 Seyircili jimnastik salonunun 24 Mart 2013, Mersin Atış Poligonu'nun 14 Mayıs 2013, Mersin 1000 Seyircili Antrenman Salonu'nun 12 Mart 2013, 25 bin 556 seyirci kapasiteli Mersin Stadyumu'nun 1 Mayıs 2013, Mersin spor tesislerinin modernizasyonunun 2 Nisan 2013, Mersin Antrenman Spor Salonu ikmal inşaatının 2 Şubat 2012, Erdemli Spor Salonu restorasyonunun 23 Kasım 2012, Tarsus Spor Salonu restorasyonunun Aralık 2012, Mersin Edip Buran Spor Salonu restorasyonunun 12 Aralık 2012 tarihlerinde biteceğini bildirdi.
Bakan Kılıç, tesislerin denetimlerinin, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü Tesisler Dairesi Başkanlığı'nca yapıldığını ifade etti.
Teknolojik altyapı olarak değerlendirilebilecek olan "ağ ve haberleşme",
"portal", "etkinlik yönetim sistemi" ile "zamanlama-skor-sonuç sistemleri" hakkında da bilgi veren Kılıç, portal hizmetlerinin, sponsor firma İnnova A.Ş. tarafından bedelsiz olarak yapıldığını kaydetti. Kılıç, etkinlik yönetim sistemi için Genel Koordinatörlük tarafından yapılan ihalenin, Ülkem A.Ş. firmasında kaldığını, bu kapsamda yer alan ağ ve haberleşme ve zamanlama-skor-sonuç sistemleri ihalelerinin, bu yılın sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını belirtti. Kılıç, teknolojik altyapı projeleri için öngörülen bütçenin 29 milyon 526 bin 940 lira olduğunu vurguladı.
Kılıç, 2013 Mersin Akdeniz Oyunları'na 24 ülkenin katılmasının beklendiğini, oyunlarda 32 spor branşının yer alacağını bildirdi. Hangi ülkeden kaç sporcu ve görevlinin katılacağının, 19 Mart 2013'te belli olacağını ifade eden Kılıç, şunları kaydetti:
"Oyunların en iyi biçimde yapılabilmesini temin amacıyla 'Azami Katılım Senaryosu' oluşturulmuş ve planlamalar bu senaryoya göre yapılmıştır. Bu senaryo, 2009'da Pescara'da ve 2005'de Almeria'da gerçekleşen katılımın üzerinde bir sayıyı öngörmektedir. Oyunlarda yer alan bütün branşlarda, ilgili uluslararası federasyonların görevlileri Mersin'de bulunacaktır. Bunların dışında da uluslararası federasyonlardan katılım olacağı muhakkaktır. Ancak sayılarını bugünden bilmek mümkün değildir. Oyunların resmi yayıncı kuruluşu TRT olacaktır. TRT dışında, 250 medya mensubunun oyunları izlemesi beklenmektedir.
Akdeniz Oyunları Uluslararası Komitesi'nin tüzüğü gereğince, sporcular ve
(sporcu sayısının l/3'ünü aşmamak üzere) görevliler, Akdeniz Köyü'nde konaklayacaklardır. YURTKUR tarafından yaptırılan Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampusü içerisindeki toplam 4 bin 500 yatak kapasiteli iki yurt kompleksi ile Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampüsü'ndeki bin yatak kapasiteli yurt kompleksi, Akdeniz Köyü'nün ana unsurlarını teşkil edecektir. Ayrıca, YURTKUR'un Mersin'deki iki yurdu ile bir özel otelin de bu maksatla kullanılması planlanmıştır. Azami Katılım Senaryosu esas alınarak yabancı ve yerli tüm katılımcıların (sporcu, yöneticisi, hakem, personel, gönüllü vb) Adana Şakirpaşa Havaalanı'ndan başlayarak, oyunlar sırasındaki tüm ulaşım ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı planlanmıştır. Operasyonel plan çalışmaları sürdürülmektedir. Katılımcı sayı ve kategorilerinin kesinleşmesinden sonra gerekli operasyonel plan değişiklikleri yapılacaktır."
Kılıç, oyunların tanıtımı için Genel Koordinatörlük tarafından hazırlanan
"reklam ve tanıtım" ile "medya satınalması" bütçelerinin toplamının 7 milyon 500 bin lira olduğunu ifade etti.
Muhabir: Meltem Yılmaz
Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM