Gencer, Ahir Zamanın Dini Nasıl Etkilediğini Anlattı
Bedri Gencer, Zeytinburnu Belediyesinin düzenlediği Kavramların Kalbine Yolculuk seminerinde İslam'ı önceki dinlerden ayıran özellikleri anlattı.
Prof. Dr. Bedri Gencer, Zeytinburnu Belediyesi'nin düzenlediği Kavramların Kalbine Yolculuk seminerinde İslam kavramını anlattığı seminerlerinin üçüncüsünü gerçekleştirdi. Gencer; 09 Aralık Pazartesi akşamı Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki seminerinde, "İslam'ın Şiarları" başlığı altında, dinleyicilerine İslam'ı önceki dinlerden ayıran özellikleri anlattı.
Seminerine şiar kelimesinin Arapça kökenli olduğuna değinerek başlayan Gencer; "Şiar, şuur, aşera, arş ve şer kelimeleri hepsi aynı harflerden oluşur." sözleriyle her seminerinde yaptığı gibi öncelikle kelimenin kökenini izah etti.
Son din olan İslam'ın öncesindeki dinlerle özünün bir olduğunu vurgulayan Gencer, "İslam Allah'ın bütün dinleriyle aynı öze sahip olduğu halde, şeraiti değişmiştir. Mesela namaz önceki dinlerde de vardır fakat İslam dininde şekli değişmiştir. Çünkü zaman kısaldıkça, yani dünyanın ömrü azaldıkça bizim bazı vecibelerimizde kestirmeden yapılır. Geçmiş ümmetler 50 vakit namazla mükellefken, İslam dininde 5 vakite indirilmiştir. Yani namazda onda bir tenzilat olmuştur. Bu ahir zamanda yaşıyor oluşumuzla da ilgilidir. Çünkü namaz olayı ömürle ilgilidir. Hz. Nuh zamanında insanların ömrü 700 yıldır. Ahir zamanda ömür ortalamasının 70 yıl olduğunu düşünürsek bu onda bir tenzilatın hikmetini anlarız. Buradaki onda bir oranındaki on, yani aşera kemal sayısıdır ve Kur'an da da geçmektedir." sözleriyle konuyu örneklendirdi.
İslam'ı diğer dinlerden ayıran özellikleri "İslam'ın şiarları, Ümmetin şiarları, kitabın şiarları ve Peygamber Efendimizin şiarları" olarak dört madde halinde dinleyicilerine anlatan Bedri Gencer; ilki "Barış Dini Olarak İslam", ikincisi "Vasat Din Olarak İslam" olan seminer dizisinin üçüncüsüyle İslam kavramını anlatmayı tamamladı.