Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Genç Toplum Liderleri İlk Kez İstanbul'da Bir Araya Geldi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amerikan Türk Derneği'ne bağlı olan Genç Toplum Liderleri ve karar vericileri Sabancı Center'da bir araya geldi.

Amerikan Türk Derneği'ne bağlı olan Genç Toplum Liderleri ve karar vericileri Sabancı Center'da bir araya geldi.

Genç Toplum Liderlerinin gerçekleştirdiği ilk zirve niteliğini taşıyan toplantıya, Amerikan Kültür Cemiyeti Başkanı Murat Köprülü, Natixis Kıdemli Ülke Müdürü Dr. Rıza Kadılar'ın yanısıra konuşmacılar Joshua Walker, Sedef Koktenturk, Melek Pulatkonak, Christina Luke, Christopher Roosevelt, Aslı Ay, Didem Altop ve Şebnem Kalemli Özcan ile Genç Toplum Liderleri katıldı.

Amerikan Türk Cemiyeti hakkında bilgili veren Başkan Köprülü, '1949 senesinde kurulmuş Newyork'ta. Türkiye'den biraz daha genciz. O kadar ilginç ki son senelerde hem yönetim kurulunda hem de organizasyonda yeni elemanlarımız girdi. Çok geniş yelpaze programlarımız var. Kültürden tuttun, ekonomi, finans, bölgedeki jeopolitik durumlar, her alanda sempozyumlarımız oluştu. Türkiye dışında çok önemli bir organizasyon oldu. Ana amacı 1949 senesinde düşünebiliyor musunuz, 2. Dünya savaşından sonra Amerika kendi içine dönük bir ülke olarak, 3 önemli Amerikalı ve 3 önemli Türk-Amerikalı tarafından kurulmuş bir cemiyet. Benim yönetim kurulu başkanlığımdan evvel Ahmet Ertegün bey 20 yıl yönetim kurulu başkanıydı. Onun etkisi çok yüksekti. En basiti iki ülkenin insanlarını her alanda tanıştırmak. Biz bilhassa politik alanlarda kongrelerde konuşmayız. Daha çok stratejik kültürel ve daha geniş alanlarda ilişkileri ortaya koyuyoruz" dedi.

Gerçekleştirilen toplantıdan bahseden Murat Köprülü, '2 sene evvel yönetim kurulu yeni bir kuruluş düşünelim dedi. Türkiye'de çok zeki girişimci gençler artık dünyanın her tarafına yayıldı. Bilhassa Amerikaya yayıldı. Amerika'nın her endüstrisinde diyelim, finans medya her türlü yerde başarılı gençlerimiz var. Girişimci enerjik grubu nasıl bir arada toplayabiliriz diye başladık. Genç Cemiyet Liderleri ortaya çıktı. Hepsi böyle sınavdan geçiyor demeyeyim ama seçiliyorlar, jüriler var. İlk sene 50 kişiydi 150 kişi oldu. Artık bir yerde toplayalım hepsiyle birlikte birşeyler yapalım dedik. Bir beyin egzersizi yapıyoruz burada. Genç Cemiyet Liderleri artık bizim bünyemizde işlerini kendisi yürütüyor. Yeni yeni ürünler üretiyor organizasyonlar üretiyor" diye konuştu.

Genç Cemiyet Liderleri'nin Amerika, Türkiye ve Avrupa'da olduklarını belirten Köprülü, ? Biz artık bunları biryerde toplayalım dedik. Yönetim Kurulumuzda da İstanbul bu bölgenin lideri olmaya başladı. Nasıl Honkong, Singapur Doğuasya'nın merkezi şehirleri olduysa, İstanbul da bu bölgenin merkezi oldu artık. Bir de yani İstanbul'da toplanmak en hoş şey. Geçen sene ilk kez yönetim kurulumuz da İstanbul'da toplandı" dedi.

Aslı Ay, 'Şuanda Amerika ile Avrupa arasında TTIP denen transatlantik ticaret anlaşması var. Amerika aynı zamanda Asya'daki 12 ülke ile beraber TPP denen bir anlaşmanın pazarlığını yapıyor. Burada Türkiye'nin Avrupa ile Amerika arasındaki TTIP denilenen anlaşmaya katılması çok önemli bir konu. Çünkü eğer Türkiye TTIP'nin dışında kalırsa Türkiye'nin Avrupa ile olan ticaretinde azalma olacak. Türkiye'nin şuanda ithalat ve ihracatının %60'ı Avrupa ile yapılıyor ve ekonomik olarak Avrupa ile Türkiye arasındaki bağ anlaşıldığından ve sanıldığından çok daha derin. Türkiye TTIP anlaşmasının pazarlık masasına oturmak isteğini hem Amerikalı hem Avrupalı dostlarına iletti ve reddedildi. Burada önemli bir açılım var. Bunun nasıl yapılabileceğini anlatmak istiyorum. Önümüzde yaklaşık 2 buçuk yıllık bir zaman var. Bu pazarlıklar çok yoğun teknik bilgi ve diploması gerektiren pazarlıklar. Bu süre içinde Türkiye gibi bu anlaşmadan negatif etkilenebilecek ülkelerle bir araya gelebilirsek eğer, ki bu ülkeler, Norveç, Kanada, Meksika, Avustralya, İsviçre, Yeni Zellanda gibi Amerikaya çok yakın ve çok dost ülkeler. Hepimiz aynı gemideyiz diyelim. Bu ülkelerin bu anlaşma tamamlandığında, anlaşmanın şartlarına uymaları halinde yeni serbest ticaret bölgesine katılım hakkını verebiliriz bu ülkelere. Bu şekilde hem Amerika Kongresinden hem Senatosundan hızlı bir şekilde geçirebiliriz diye düşünüyorum. Aslına bakarsanız yanlızca benim fikrim de değil. Amerikalı politikacılar arasında konuşulan bir konu. Türkiye'de bu konunun anlaşıldığından emin değilim ve anlaşılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Amerikan Başkanı Barack Obama'nın yakında görev süresinin biteceğini belirten Aslı Ay, sözlerine şöyle devam etti:

'2 buçuk sonra Obama gidiyor. Yeni başkan geldiğinde ki 2017 olacak. Bu başkanın takımı bu anlaşmayı son duruma getirecek ve Kongre ile Senatoya oylamaları için sunacak. Önümüzde 2 buçuk yıl var. Bu süre içinde bu anlaşmaya, anlaşmanın şartlarını kabul eden bütün ülkelerin katılma hakkı opsiyonunu koydurmamız lazım. Bunun için de gerekli koalisyonunu kurmamız lazım diğer ülkelerle. Bence bu önümüzdeki 10 yılda Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan gümrük birliği anlaşmasından çok daha önemli ve Türkiye'nin ekonomisinin gelişmesindeki önemli motorlardan biri olacak"

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title