Haberler

Genç Kızlara Başarının Sırrını Anlattılar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genç Hayat Vakfı tarafından, 11 Ekim Cumartesi günü, Hilton Istanbul Bomonti Hotel & Conference Center’da düzenlenen 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü Ben De Varım Buluşması’nda genç kızlar iş, sanat ve akademi dünyasından kadınlarla bir araya geldi.

Genç Hayat Vakfı tarafından, 11 Ekim Cumartesi günü, Hilton Istanbul Bomonti Hotel & Conference Center'da düzenlenen 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü Ben de Varım Buluşması'nda genç kızlar iş, sanat ve akademi dünyasından kadınlarla bir araya geldi. Eğitim, beslenme, yasal haklar, sağlık, şiddet gibi kız çocuklarına yönelik ayrımcılığın belirgin biçimde görüldüğü alanlara dikkat çekmek, kız çocuklarına dair farkındalık oluşturma amacıyla organize edilen etkinliğe Sanatçı İclal Aydın, Sosyal Girişimci Özlem Denizmen ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayten Zara konuşmacı olarak katıldı.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız ve İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Önal İnaltekin'in de katıldığı buluşmanın açılış konuşmasını yapan Genç Hayat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Beyza Zapsu, Birleşmiş Milletler'in, 2011 yılında, kız ve oğlan çocukları arasında süregelen ayrımcılığı önlemek amacıyla 11 Ekim tarihini Dünya Kız Çocukları Günü olarak ilan ettiğini açıkladı. Zapsu, "Geçtiğimiz yıl, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ortaklığında genç kızların istihdama ve toplumsal hayata katılımlarını artırmak amacıyla hayata geçirdiğimiz Ben de Varım projesi sayesinde 3 bin genç kıza ulaştık. Bu projeyi önümüzdeki yıl altı ilde sürdüreceğiz" dedi. Zapsu, salonda bulunan genç kızlara şu tavsiyelerde bulundu: "Yılmayın, karamsarlığa kapılmayın. Her zorluktan sonra mutlaka bir kolaylık vardır. Hiç kimseden beklemeyin, değişim kendinizden başlar. Kendinizi yenileyin, yenilenin."

BAŞARININ 10 ŞARTI

Finans sektöründeki başarılı girişimleriyle adından söz ettiren Sosyal Girişimci Özlem Denizmen, finansal özgürlüğün kadınların özgürleşmesi açısından önemine dikkat çekti. Kadınların bütçe işlerini abilerine, babalarına, kocalarına devrettiğini anlatan Denizmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir an önce parayla aralarına ördükleri kalın duvarı kaldırmaları lazım. Başarılı olmak için hayal etmelisiniz, yüksek egolu olmamalısınız, yaptığınız işten gocunmamalısınız, hayali hedefe çevirmelisiniz, bu hedefe kilitlenmelisiniz, meraklı olmalısınız, vizyonunuzu genişletecek bir çevre edinmelisiniz, istemeyi bilmelisiniz, risk almalısınız ve büyük düşünmelisiniz."

İlkokuldan sonra Elazığ Anadolu Lisesi'nde yatılı okuyan, ortaokuldan itibaren çalışmaya başlayan Sanatçı ve Yazar İclal Aydın da, kariyer hikayesini salonda bulunan 150 genç kızla paylaştı. Çok erken yaşta çalışmaya başladığını anlatan Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Annemin arkadaşının yanında telefonlara bakıyordum. Lisedeyken hem okula hem de bir konfeksiyon atölyesine gidiyordum. Parçalanmış bir ailenin çocuğuyum. Hayatta başarılı olmanın yolu her şeyden ilham almaktan ve umut etmekten geçiyor. Ben hiç umudumu kaybetmedim. Bazen bir şarkı sözü size ilham verir, bazen bir kitap, bazen 17 yaşında Nobel almış bir genç kız.Okulunuzdaki öğretmen, en yakın arkadaşınız, komşunuz sizin yara bandınız, ilham periniz olabilir."

Toplumsal şiddet, erişkinlerin ve çocukların ruh sağlığını koruma, travmayı önleme gibi konularda önemli çalışmalara imza atan İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ayten Zara ise çocuk ihmallerine, istismarına ve ayrımcılığa dikkat çekti. Zara, genç kızlara hayatın zorluklarıyla başa çıkma yöntemlerini şöyle önerdi: "Türkiye'de çocuğa yönelik ihmal ve istismar o kadar yaygın ki, şiddet ve travmalar çocuğun hem şimdiki hem de gelecekteki kimliğini paramparça ediyor. Bazen bir öğretmen, bir arkadaşınız hatta hiç tanımadığınız biri, bazen bir cümle sorunlarınızı çözmenize yardım edebilir. Kendinize yatırım yapmanız çok önemli. En büyük yatırımı okuyarak yapabilirsiniz. Ruhsal hayat tren vagonları gibidir. Biri bozulunca hepsi raydan çıkar. Olumsuz düşünen beyinler hayatın karanlığını yaşar."

Ayten Zara, erken yaşta evlendirilen çocuklara da işaret ederek "Türkiye'de çocuk gelin oranı çok yüksek. Aslında bu çocuk istismarı demek. Buna başta kadınlar ve kız çocukları olmak üzere herkes şiddetle karşı çıkmalı" ifadelerini kullandı.

Katılımcıların deneyim paylaşımlarının ardından kız çocuklarının sorularının yanıtlandığı Ben de Varım Buluşması, Beyza Zapsu'nun "kesintisiz öğrenin" mesajıyla sona erdi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close