Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Genç İlahiyat" Programının Çekimleri Bartın Üniversitesi'nde Yapıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BARTIN (İHA) – Sanatçı Mustafa Cihat’ın yaptığı “Genç İlahiyat” programının çekimleri Bartın Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

BARTIN (İHA) – Sanatçı Mustafa Cihat'ın yaptığı "Genç İlahiyat" programının çekimleri Bartın Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen program, Bartın Üniversitesi konferans salonunda yapıldı. Programa, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Civelek, Bartın İl Müftüsü Mahmut Gündüz, öğretim elemanları, il müftülük mensupları ve öğrenciler katıldı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş'ın konuk olarak katıldığı programda "Dil ve Düşünce" konusuyla ilgili anlatılara yer verildi. Yayının açılış konuşmasında, Bartın Üniversitesi'nin yeşiller içinde etkileyici bir ortamı olduğunu belirten program sunucusu Mustafa Cihat, üniversite öğrencilerinin kendilerini çok iyi karşıladıklarını söyledi. Program konuğu Prof. Dr. Karataş ise, Bartın Üniversitesi'nin her geçen gün büyüdüğünü kaydederek, "Yeni yapılan kampüsle birlikte üniversite kendini daha iyi gösterecektir" dedi.

"OSMANLICA YOKTUR, OSMANLI TÜRKÇESİ VARDIR"

Programda, son günlerin gündemindeki konulardan biri olan "Osmanlıca" tartışmalarına da değinen Prof. Dr. Karataş, yaptığı incelemelerde "Osmanlıca" diye bir dilin olmadığını "Osmanlı Türkçesi" olduğunu söyledi. Karataş, "Osmanlıca, Osmanlı Devleti'nin dili değildir. Daha doğrusu şöyle diyebiliriz, Osmanlıca diye bir dil yoktur. Osmanlı münevverleri hatta 1500'lü yıllardan Türkçe'nin Türk dil lisanı olduğu yazılmıştır. Bir tek 1865'de yazılan bir metinde karşılaştım, "Osmanlı Devleti'nin dili elbette Osmanlıca olacaktır" yazıyordu. Ondan sonra 1930'lara kadar bizim literatürümüzde 'Osmanlıca' tabiri yoktur. Bana öyle geliyor ki, 1940'lar, 1950'ler hatta 1960'lardaki ihtilalden sonra Osmanlı Devleti'ni iyice ötekileştirmek için 'Osmanlıca' tabiri kullanılmıştır. Başka bir devlet ve başka bir dil algısı yapılmıştır. Bizde bir tek dil vardır. O da, İslam'a geçtikten sonra Arapça ve Farsça'dan etkilense de Osmanlı Türkçe'sidir. Osmanlı Türkçe'sine yapılan dönüş çalışmaları da, 20'inci yüzyılın başında yapılan yanlış batılılaşma algısını düzeltmek içindir" şeklinde konuştu.

Daha sonra soru-cevap şeklinde devam eden program, Sanatçı Mustafa Cihat konseriyle son buldu. - BARTIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title