Genç Dehalardan Görme Engellilere Umut Olacak Proje
Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi'nde öğrenim gören Uzay Alp Aktaş ile Nedim Can Duruk, görme engellilerin hayatına kolaylaştıracak bir proje geliştirdi.
Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi'nde öğrenim gören Uzay Alp Aktaş ile Nedim Can Duruk, görme engellilerin hayatına kolaylaştıracak bir proje geliştirdi. Genç dehaların geliştirdiği proje sayesinde görme engelli vatandaşlar birine ihtiyaç duymadan, sadece ellerindeki bir cihazla kolaylıkla yönlerini bulabilecek.
Yunus ve balina gibi deniz canlılarının yön bulma yetisini, park sensörü buluşuyla birleştiren iki lise öğrencisi, titreşim ve ses ile uyaran bir cihaz tasarlayarak görme engellilerin hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor.
Öğrencilerden Uzay Alp Aktaş, proje öncesi doğada görme yetilerini kullanmadan yön tayin eden canlıları ve bu canlıların yön tayinini nasıl gerçekleştirdikleri hakkında bir araştırma yaptıklarını belirtti. Yaptıkları araştırma sonucu yunus ve balina gibi bazı deniz memelilerinin ekolakasyon yöntemiyle yönlerini buldukları bilgisine ulaştıklarını ifade eden Aktaş, şunları söyledi:
YUNUS VE BALİNALARIN YÖN TAYİNİ BULMALARINDAN FAYDALANDILAR
"Bulduğumuz bu yöntemi insanlara nasıl uyarlayabileceğimi düşünürken aklımıza park sensörleri geldi. Park sensörlerinin de tıpkı balina ve yunuslar gibi ses dalgalarıyla yön tayin edebileceğini anladıktan sonra projemizi tasarlamaya başladık. İlk önce park sensörlerine gözlük, el feneri ve bastona takmayı düşündük. Önce bir araç park sensörü edindik ve gözlük, el feneri ve bastonla bunları yerleştirdik. Araç park sensörünün işlemcisini belimize sabitlemek için polislerin kullandığı kelepçe kılıflarını kullandık ve cihazımızın işlemcisini belimize sabitledik. Cihazın aparatlarını üzerimizde rahatça bulundurabilmek için el feneri için de bir kılıf kullandık."
DUYMA ENGELLİLERİ DE DÜŞÜNDÜLER
Projenin bir diğer mimarı Nedim Can Duruk ise tasarladıkları cihazın insanları mesafeye göre yükselen frekansta seslerle uyardığını ancak duyma yetisi olmayan insanların bu cihazdan faydalanamayacağını düşündükten sonra cihaza titreşim taktıklarını kaydetti. Bu sayede görme ve duyma yetisini kullanamayan insanlara yönelik bir cihaz geliştirdiklerini kaydeden Duruk, "Bunun için bir titreşim motorunu cihazımıza ekledik ve projemiz hem titreşim, hem ses ile uyarır hale geldi ve bu sayede görme ve duyma-görme yetilerinin kullanamayan insanlara hizmet edebilir hale geldi" dedi.
Bu projelerini, bu yıl ilk kez gerçekleştirdikleri TÜBİTAK Bilim Fuarı'nda sergileyen öğrenciler, projelerini tüm görme engellilerin rahatlıkla kullanabileceğini kaydetti. - EDİRNE