Haberler

Genç Bilim İnsanları Ödüllendirildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

250 başvuru arasından seçilen 48 genç akademisyene iki yıl için yıllık 10 bin liralık burs sağlanacak.

250 başvuru arasından seçilen 48 genç akademisyene iki yıl için yıllık 10 bin liralık burs sağlanacak. Ödül töreninde, yargılanan akademisyenler unutulmadı ve ifade özgürlüğü vurgusu yapıldı.

2011'de kurulan Bilim Akademisi'nin genç bilim insanlarını bilimsel çalışmalara teşvik etmek için verdiği BAGEP ödülleri dördüncü kez sahiplerini buldu. ODTÜ'de geçenlerde düzenlenen ödül törenine rektörler, akademisyenler, BAGEP destekçileri ve öğrenciler katıldı. Bilim Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Alpar, bilim için ifade özgürlüğünün gerekli olduğunu belirterek, özetle şunları söyledi:

POLİTİKADAN VE MÜDAHALEDEN BAĞIMSIZ

" Türkiye'de bilimin bütün dallarında en parlak gençleri bulup çıkarmaya çalışıyoruz. Bilim Akademisi, bir akademi ve sivil toplum kuruluşu. Kuruluşuyla ilk defa bu kadar kapsamlı şekilde bilimsel araştırmaları teşvik edecek bir program, tamamen sivil toplumun desteğiyle yani politikadan ve müdahaleden bağımsız şekilde gerçekleşti. Bunu sağlayan destekçilerimizin arasında Türkiye'nin önde gelen büyük vakıfları, iş kurumları var. Bilimsel araştırma ve bunun devamlılığı genç kuşağımız için çok değerli.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ŞART

Bilimsel araştırma, sahiden bilgi edinmeye çalışmak, o bilgileri sınamak, paylaşmak demek. Bunun için ifade özgürlüğü lazım. Bu sıralarda Türkiye'de ifade özgürlüğüyle ilgili olarak takibata uğrayan, tutuklanan, üniversiteden atılan akademisyenler var. Yayınladıkları bildirinin içeriği hakkında hiçbir şey söylemeden, ona katılmak veya katılmamak bir yana, görüşlerini şiddet içermeden ifade ettikleri için vatandaşların işinden atılması, tutuklanması demokraside olmaması gereken şeyler. Bilimi de son derece ilgilendiren bir durum. Çünkü ifade özgürlüğünün olmadığı yerde kültür, bilim, sanat, uygarlık uzun vadede yaşamaz. Umuyorum Türkiye bu eşiği geçecek. Ön yargıyla veya ideolojiyle değil, kanıtlara bakarak karara varmak, mantığa ve akla olabildiğince önceliği vermek, toplum hayatında sağlıklı bir diyaloğun işlemesi demokratik ortamın olması ve laiklik için önemli. Sadece dinle, herhangi bir ideolojiyle veya otorite sahibi birisinin buyruğuyla değil, o işin nasıl yapılmasının iyi olduğuna bakıp yapılmalı.

ATATÜRK'ÜN SÖZÜNÜ HATIRLATTI

Bunun yapılmadığı yerlerde demokrasi ve hukukla birlikte bilim de, uzun vadede o toplumların mutluluğu da kayboluyor. Araştırmalarını başarıyla sürdüren genç insanlara teşekkür etmek istiyorum. İçinde bulunduğumuz durumda demokrasiyle, medeniyet değerleriyle, Cumhuriyet'in nereye gittiğiyle ilgili konuşurken Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk'ün usulle ve yöntemle ilgili birbiriyle çok da iyi anlaşamayan bütün tarafları bir araya getirecek bir sözünü hatırlatmakta yarar var. O da, manevi mirasının akıl ve bilim olduğu."

DESTEK, EKSİKLİĞİ DUYULAN BİR ALAN

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar da, "Ödül törenine Boğaziçi Üniversitesi'yle dönüşümlü olarak ev sahipliği yapıyoruz. Gelecek yıllarda başka üniversiteler de bu etkinliğin ev sahibi olacaktır. Üniversite olarak görevimiz nitelikli insanları bulmak, bünyemize kazandırmak; ama onun da ilerisinde bu insanların verimli olabilecekleri çalışma, yaşama, üretme ortamlarını sağlamak. Bilimsel gayretin desteklenmesi Türkiye'de eksikliği duyulan bir alan" dedi.

KADIN BİLİMCİ ORANI YÜZDE 40'IN ÜZERİNDE

BAGEP burs programının Yönetim Kurulu Başkanı ve Bilim Akademisi'nin kurucularından Prof. Dr. Ersin Yurtsever, "BAGEP 2016'ya 126 farklı üniversiteden, hastane ve araştırma merkezlerinden 250 başvuru yapıldı. Bunlardan 48'i desteklendi. Kazananlar içinde kadın bilimci oranı yüzde 40'ın üzerine çıktı. Şimdiye kadar 42 üniversiteye ödül vermişiz. Bilimsel olarak liyakatı en yüksek olanlara vermeye çalışıyoruz. Dört yılda sırasıyla 20, 43, 42 ve 48 genç bilim insanı ödüllendirildi" dedi.

BAGEP'İN 2016 YILI DESTEKÇİLERİ

48 bilim insanının ödüllendirildiği, tıp alanında ödül alan bir bilim insanının aynı zamanda Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) tarafından verilen Türkan Saylan Bilim Ödülü'ne de layık görüldüğü BAGEP ödüllerinin bu yılki destekçileri şöyle: ASC Hukuk Bürosu, Bilim Akademisi, Doğuş Holding, Eczacıbaşı Holding, Elginkan Vakfı, İş Bankası, Vehbi Koç Vakfı, Alp Malazgirt, Faruk Eczacıbaşı, Mehveş Demiren, Mark de Vries.

İKİ ÖDÜLÜN DE SAHİBİ OLDU

2016 BAGEP Ödülü sahiplerinden Doç. Dr. Yalçın Solak aynı zamanda ÇYDD 2016 Türkan Saylan Bilim Ödülü'ne layık görüldü. Bu yıldan itibaren ÇYDD Türkan Saylan Bilim Ödülü değerlendirmeleri Bilim Akademisi BAGEP Tıp Jürisi tarafından yapılıyor. Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Doç. Dr. Solak, en sık görülen kalıtsal böbrek hastalığı Otozomal Dominant Polikistik Böbrek hastalığı üzerinde çalışıyor.

Kaynak: Hürriyet / Güncel
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri hesap veriyor! İşte ilk sözleri

Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı'dan duruşmaya damga vuran ifadeler: Milletvekilleri bile beni arardı

Çete lideri Fırat Sarı'dan duruşmaya damga vuran ifadeler

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı

Anlık İstanbul

'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

title