Gen Bahçesi'ndeki Zeytin Ağaçları Gece Karanlığında Söküldü
Adana'da 200 dekar alanda 35 yıl önce kurulan ve içinde 386 çeşit zeytin türünün bulunduğu Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Zeytin Gen Bahçesi'ndeki yaklaşık 100 zeytin ağacı, araziye fen lisesi yapılacağı gerekçesiyle Adana Valiliği İl Özel İdaresi'nin ekipleri tarafından gece operasyonuyla kesildi.
Adana'da 200 dekar alanda 35 yıl önce kurulan ve içinde 386 çeşit zeytin türünün bulunduğu Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Zeytin Gen Bahçesi'ndeki yaklaşık 100 zeytin ağacı, araziye fen lisesi yapılacağı gerekçesiyle Adana Valiliği İl Özel İdaresi'nin ekipleri tarafından gece operasyonuyla kesildi. Ağaçların üzerindeki meyvelerle birlikte yok edilmesine tepki gösteren Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Güven ve Zeytin Dostları Derneği Genel Sekreteri Murat Öztanrıöver, 6.5 ay önce mahkemenin 'yürütmeyi durdurma' kararı aldığını, yargı kararı çiğnendiği için suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Remzi Oğuz Yılmaz ise "Benim söyleyebileceğim bir şey yok" diyerek açıklama yapmaktan kaçındı. Tepkilerin artması üzerine ekipler söküm işlemini bitirip, bölgeden ayrıldı.
Adana Valiliği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında bir hayırsever tarafından fen lisesi yapılması için protokol imzalandı. Yapılan protokolle merkez Yüreğir İlçesi Adana Ticaret Odası Anadolu Lisesi yanında, mülkiyeti İl Özel İdaresi'ne ait olan, ancak ÇÜ tarafından 35 yıl önce 386 farklı türde fidan dikilerek Zeytin Gen Bahçesi'ne dönüştürülen 200 dekar arazi, okul yapımı için uygun görüldü.
6.5 ay önce Adana Valiliği İl Özel İdaresi, dozerlerle söz konusu arazinin 8 dönümlük bölümünde bulunan 300 kadar zeytin ağacını söktü. Uygulamaya büyük tepki gösteren ÇÜ yetkilileri, meslek odaları ve sivil toplum örgütleri, çeşitli eylemler yapıp, konuyu yargıya taşıdı. Öğretim üyeleri, sökülmek istenen ağaçların önünde öğrencileriyle ders yaptı, iş makinelerinin çalışmasını engelledi. Yaklaşık 7 bin 500 zeytin ağacının bulunduğu gen bahçesinde okul yapılması girişimi hakkında İdare Mahkemesi 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi. ÇÜ yöneticileri, okul yapımı için farklı araziler önerdi, dönemin Valisi İlhan Atış ile sözlü olarak uzlaşma sağlandı.
GECE OPERASYONUYLA MEYVELİ AĞAÇLAR SÖKÜLDÜ
6.5 aylık süreç sonunda dün saat 19.00 sıralarında Adana Valiliği İl Özel İdaresi'ne bağlı ekipler ellerinde motorlu testerelerle, dozerler, kamyonlar eşliğinde Zeytin Gen Bahçesi'ne gelip, üzerinde meyvesi bulunan ağaçlardan kimisini kesmeye, kimisini de köklerinden sökmeye başladı. Bahçe içindeki yol da kamyonların daha rahat hareket etmesi için dozerle genişletildi. Bahçede söküm yapan görevliler, Adana Valiliği'nin emriyle geldiklerini ve başka bir açıklama yapamayacaklarını söyledi. Yaklaşık 3 saat çalışma yapan görevliler, yaklaşık 100 ağacı keserek veya sökerek kamyona yükleyip götürdü.
Zeytin Gen Bahçesi'ndeki ağaçların söküldüğünü haber alıp, olay yerine gelen ÇÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, İl Özel İdaresi ekiplerini engellemeye çalıştı.
Prof. Dr. İbrahim Ortaş, "Burada başlatılan yıkımı öğrenince şoke oldum. Geldiğimde dozerlerle ağaçları yıkıyorlardı. Daha sonra görevliler, yıkılan ağaçları kamyonlara yükledi. Söktükleri ağaçları götürerek suç unsurunu ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Burası bizim üniversitemizin Zeytin Gen Bahçesi. Burada 386 farklı zeytin çeşidimiz var. Gece vakti neyi kimden kaçırıyorlar? Bu durumu gerçekten yakıştıramadım. Bizler, insanlık için ağaçların yerinde kalmasını istiyoruz. Biz yapılacak okula değil, yerine karşıyız. Tüm yetkililere sesleniyorum. Yapılan iş doğru değil. Kanuna saygılıyız ama bu durumu anlayamıyorum" dedi.
Zeytin Genç Bahçesi'nin yok edildiğini duyan CHP İl Başkanı Zeydan Karalar, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Şahin Yeter, ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş ve çok sayıda ÇÜ akademisyeni, olay yerine gelip, zeytin ağaçlarının sökülmesine karşı çıktı. Ekipler, gördükleri tepki nedeniyle geceyarısına doğru çalışmalara son verip, ayrıldı.
SÖKÜM ÖNCESİ SOKAK IŞIKLANDIRMALARI SÖNDÜRMÜŞLER
Sabah saatlerinde ise ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehmet Güven ve Zeytin Dostları Derneği Genel Sekreteri Murat Öztanrıöver, Zeytin Gen Bahçesi'nde incelemede bulundu. Ağaçların sökülmeden önce bölgedeki sokak ışıklandırmalarının dahi söndürüldüğünü iddia eden Güven, yapılanların kabul edilemez olduğunu belirtti.
İl Özel İdaresi görevlilerinin herhangi bir söküm belgesi gösteremediklerini söyleyen Güven şöyle konuştu:
"Akşam karanlığında bu iş oldu, bittiye getirilmeye çalışılıyor. Dün saat 22.00'ye doğru kendisini İl Özel İdare Sekreteri olarak tanıtan bir kişi, söküm için ellerinde karar olduğunu iddia etti. Ancak bizler ısrarla görevlendirme belgesini isteyince bir şey yapamadı. Biz zorlayınca ayrılmak zorunda kaldılar. Biz okula karşı değiliz. Üniversite içinde okul alanı için 3 farklı yer gösterdik. Hepsi de istenildiği kadar büyük bir alan. Ancak bize ısrarla hayırseverin okulu buraya yaptırmak istediği söyleniyor. Bu kabul edilemez."
'GEN BAHÇESİYSE KENDİMİ ORAYA GÖMERİM'
6.5 ay önce zeytin ağaçlarının sökülmeye başlandığı günlerde Adana Vali Yardımcı Reşat Özdemir, bu bahçenin gen bahçesi olmadığını iddia edip, "Buranın gen bahçesi olduğunu ispat etsinler, bu mesleği bırakıp, kendimi oraya gömerim" demişti. Reşat Özdemir, söz konusu alanın 2'nci veya 3'üncü sınıf zeytinlik olduğunu savunmuş, zeytinlerin üniversite tarafından kaçak dikildiğini iddia etmişti. - Adana