Haberler

Geleneksel El Sanatları 'Ustaişi Beyoğlu' Projesiyle Yeniden Doğuyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beyoğlu Belediyesi ve Kültür Kenti Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen ‘Ustaişi Beyoğlu’ projesi düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı.

Beyoğlu Belediyesi ve Kültür Kenti Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen 'Ustaişi Beyoğlu' projesi düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı. Yeni zanaat ustalarının yetişmesini sağlayacak projeyi anlatan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Usta-çırak ilişkisi hiçbir zaman bitmeyecek" dedi.

İstanbul Kalkınma Ajansı 2015 yılı Yaratıcı Endüstriler Mali Destek Programı kapsamında desteklenen 'Ustaişi Beyoğlu' projesi, Beyoğlu Belediyesi Tarık Zafer Tunaya Nikah Salonu'nda düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Beyoğlu Belediyesi ve Kültür Kenti Vakfı işbirliğiyle, Beyoğlu ilçesinde faaliyet gösteren zanaat atölyeleri ve ustaların katkılarıyla gerçekleşecek olan 'Ustaişi Beyoğlu' projesi 2016 Eylül ayına kadar sürecek. Yeni zanaat ustalarının yetişmesini sağlayacak projenin basın toplantısına Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın yanı sıra ilçede görev alan sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve projeye destek veren çok sayıda öğrenci katıldı.

Basın toplantısı sonrası Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve protokol üyeleri Beyoğlu'nda faaliyet gösteren Ağaç Oyma Atölyesi'ne gitti. Başkan Demircan, ağaç işleme ustası Ahmet Yasak ve proje kapsamında eğitim almaya başlayan Rumeysa Kaya ile sohbet etti. Daha sonra ahşap oyma ustası Ahmet Yasak'tan aldığı bilgiler sonrası Başkan Demircan, el aletlerini alarak ağaç işlemeye çalışması renkli görüntüler oluşturdu.

"USTA ÇIRAK İLİŞKİSİ HİÇBİR ZAMAN BİTMEYECEK"

Okuldaki bilgilerin öğrencilerin meslek öğrenmesine yetmediğini dile getiren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Okulun dört duvarı içerisinde bilgilenmek gençlerimize yetmiyor. Çünkü, mesleği öğrenmeleri için atölyeye inmeleri ve gerçek bir usta çıraklık ilişkisi görerek hayatı kurmaları gerekiyor. Aksi takdirde önümüzde sadece diplomalı işsizler ve elinde işi olmayan diplomalı öğrenciler olacaktır. 12 yıllık belediyecilik çalışmalarında bunu gördük. Artık bundan sonra her ne meslek olursa olsun öğrencilerimizin atölyelere inmeden, hayatın içerisine girmeden insanı ustayı yetiştirmek mümkün değil. Usta çırak ilişkisi hiçbir zaman bitmedi, bugünde bitmedi, gelecekte de bitmeyecek" dedi.

"BU MESLEĞİ GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAK İÇİN PROJEDE YER ALIYORUM"

Mali Müşavirlikten emekli olduktan sonra baba mesleği olan ağaç işlemeciliği işinden ekmeğini kazandığını dile getiren Ağaç İşleme Ustası Mustafa Yasak, "Bu işte ekmeğimi kazandım ve çocuklarımı bu işten büyüttüm. Bu meslekte ruh var. Bunu gelecek kuşaklara aktarmak için bu projede yer alıyorum. Çırak olmadığı için, bize de başvuru olmadığı için eğitim kurumundan çıkmış ve bu mesleğe destek veren insanların göndereceği kişilerin gelmesiyle olması lazımdı. Öğrencilerin her şeyi devlet karşılıyor, geriye ustalardan yani bizlerde de yılların biriktirmiş olduğu bilgimizi istiyorlar. Bizlerde bu işi hep beraber yükleneceğiz ve gelecek kuşaklara aktarmış olacağız" şeklinde konuştu.

"YAPILAN ÇALIŞMALARA DUYGULARINIZI KATIYORSUNUZ"

Proje kapsamında ağaç işleme mesleğini öğrenmek için eğitim alan Rumeysa Kaya, "Ben burada staj yapıyorum, eğitim görüyorum. Çok güzel bir projede yer aldığımı düşünüyorum. Ustam olsun, kültür vakfı olsun her konuda bana yardımcı oluyorlar. Ben bu projeden çok memnunum ve bu proje bana çok güzel bir katkı sağladı. Bilgisayarda resmi yapmak çok önemli ama gelip buraya o şekli burada çıkartmakta çok önemli. Sıradan bir ağaç parçasına keserek tek tek şekil veriyorsunuz. Bu yapılan çalışmalara duygularını katıyorsunuz, yani sanat yapıyorsunuz" diye konuştu.

'Ustaişi Beyoğlu' projesinin sonunda çıraklar tarafından üretilen eserler, 'Tasarım Festivali' kapsamında Beyoğlu'nun belirli noktalarında sergilenerek vatandaşların beğenisine sunulacak. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close