Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

Gayrimenkulde yeni dönem, vergide rayiç bedel tarih oluyor

Gayrimenkul alım satımında yeni dönem

İsrail Maliye Bakanı'nın 'Gazze işgal edilmeli' sözleri tepki çekti

İsrailli bakandan skandal sözler

Gelecek Vadeden Bölümler Gençlerin Yeni Gözdesi Oldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivil havacılık ve yönetim bilişim sistemleri bölümleri, gelecek vadeden en popüler meslekler arasında ilk sıraya yerleşti.

Sivil havacılık ve yönetim bilişim sistemleri bölümleri, gelecek vadeden en popüler meslekler arasında ilk sıraya yerleşti.

Nişantaşı Üniversitesi ile Aksoy Araştırma'nın ortaklaşa yürüttüğü "Gençlerin Meslek Tercihi" konulu araştırma, öğrencilerin gelecekten beklentilerine dair çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre gençler gelecek vadeden en popüler meslekler içinde sivil havacılık ve yönetim bilişim sistemleri bölümlerini ilk sırada görüyor. Araştırmaya katılan üniversite çağındaki gençlerin yüzde 9,8'i havacılık sektörünün, yüzde 7,5'i ise bilişim sektörünü en popüler ve geleceği parlak olan meslek grupları içinde tanımladı. Havacılık sektörü içinde en yüksek oranlı bölüm sivil havacılık ve ulaştırma işletmeciliği seçilirken, bilişim sistemlerinde en çok tercih edilen bölüm de yönetim bilişim sistemleri oldu. Araştırmada, kadınların yüzde 6,6'sı kendilerini havacılık, erkeklerin yüzde 7,8'i bilişim sektörüne yakın gördüğü sonucuna ulaşıldı. Kadınların havacılık sektöründen sonraki tercihleri ekonomi ve finans olurken, erkeklerin bilişim sektöründen sonra tercihleri ise havacılık sektörü oldu.

Küresel rekabetin teknoloji ve inovasyon üzerinden yürümesinin bilişim sistemleri alanına yönelik istihdam talebini yüksek tuttuğunu belirten Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, "Güncel yaşamın ve şirketlerin tüm süreçlerinin sanal ortama taşındığı bir dünyada bilgisayar mühendislerinin geliştirdikleri program ve sistemler olmadan dünya ekonomisi çökebilir. Üretim maliyetlerini düşürecek yüksek teknolojiye sahip ürünler yine bilişim sektöründe çalışacak gençlerimizin çabalarıyla hayata geçirilecek. Dünyada çekim merkezi olan bir ülke konumuna gelmek istiyorsak bunu bilişim sektörünün sunduğu fırsat pencereleri ile yapacağız. Önümüzdeki yıllarda dünyada 4.5 milyar insan bilişim sektörü ile ilgili herhangi bir hizmeti almak isteyecek. Bu durum bilişime ağırlık verilmesi ve bilişimde katma değeri yüksek olan gelişmelerin yaratılması gerekliliğini doğuruyor. 2023 hedefi olan dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilmek için yapmamız gereken sıçramayı bilişim sektörü ile yakalayabiliriz" diye konuştu.

Bütün küresel ve makro ekonomik gelişme ve trendlerin hizmet, turizm ve havacılık sektörü açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Kerem Alkin, başta Çin ve Hindistan olmak üzere aralarında Türkiye'nin de bulunduğu E7 ülkelerinin halen devam eden, yakın ve orta vadede de süreceği öngörülen ekonomik gelişme ve büyümeleriyle, sahip oldukları çalışan nüfus sayı ve oranlarındaki artışın önemine dikkat çekti. Yüksek ekonomik kapasite taşıyan ülkelerin kısa ve orta vadede turizm ve seyahat sektörleri açısından da son derece yüksek öneme sahip olacağını ifade eden Alkin, "Türkiye son 11-12 yılda makro ekonomik reformlar, mali, ticari ve genel olarak iktisadi alanda çok önemli ve başarılı işler yapılması diğer sektörlerde olduğu gibi havacılık sektörünün de önünü açtı. Sektörün bu denli hızlı gelişmesi bu alanda nitelikli eleman yetiştirilme ihtiyacını doğurdu. Bir yandan Türkiye yurtiçi ve yurtdışı kaynaklardan hammadde temininin optimizasyonu, taşımacılık maliyetlerinin minimizasyonu gibi alanlarda mikro planlama ve reformlara önem verirken, bir yandan da havacılık sektörümüzün standartlarına uygun elemanlar yetiştirmelidir" şeklinde konuştu.

Her sektöre yönetici yetiştirme ideali ile yola çıktıklarını vurgulayan Prof. Dr. Alkin, "Nişantaşı Üniversitesi olarak Türk toplumunun yükseköğretim kurumlarında eğitim gören ve eğitim görmeye aday genç nüfusunun mesleki tercihlerine yönelik araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Üniversitemiz 1+4+1 sistemiyle de bu hedefine yönelik çalışmalar yürütüyor. Nişantaşı Üniversitesi'ni tercih eden öğrenciler, 1 yıl İngilizce eğitimin ardından dört sene boyunca ilgi duydukları alan hakkında sağlam bir lisans eğitimi ile bilgi, birikimlerini geliştirdikten sonra yönetim ve liderlik hedeflerine bağlı olarak yine üniversitemiz bünyesindeki lisansüstü programlarda 1 sene ücretsiz MBA (İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı) hakkı kazanıyorlar. Bu sayede öğrencilerimiz, piyasadaki rakipleri yanında bir adım öne geçiyor" dedi.

Toplum hayatını kolaylaştırmak için inovasyonu ön plana alarak iki taraflı düşünebilen ve birden çok alanda bilgi sahibi olan gençler yetiştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Prof. Dr. Kerem Aklin, "Artık gençler ekonomi ve finans, uluslararası ticaret ve lojistik, halkla ilişkiler ve tanıtım, sivil havacılık ve ulaştırma işletmeciliği, yönetim bilişim sistemleri gibi aynı anda iki kritik öneme sahip alanda birden ihtisaslaşacakları ön lisans ve lisans programlarını tercih edip, kendilerini öne çıkaracak meslek alanları seçiyor. Halen çok popüler olan mühendislik, mimarlık gibi bölümleri okuyanlar ise lisans öğretimlerini tamamladıktan sonra yönetim alanında Executive MBA olarak ifade edebileceğimiz ihtisaslaşmış işletme yönetimi yüksek lisans programlarını da alıyorlar. Gençlerimizin markalaşması çok önemli. Artık gençlerimiz kendi projelerini hem tasarlayabilecek hem de pazarlayabilecek seviyelere gelmeli" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title