Geleceğin Ustaları Eserleriyle Hayranlık Uyandırdı
Geleneksel sanatları yarınlara taşımak amacıyla bu yıl 5'incisi düzenlenen "Geleceğin Ustaları Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması"nda ödüller sahiplerini buldu.
Dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda sanatçının katıldığı yarışmada kazanan isimlere toplam 300 bin TL para ödülü hediye edildi.
Zeytinburnu Belediyesi tarafından bu yıl 5'incisi gerçekleştirilen "Geleceğin Ustaları Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması"nda dereceye giren ustalar ödüllerine kavuştu. Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen ödül törenine Türkiye'nin farklı illerinden yanı sıra yurt dışından da çok sayıda katılım sağlandı. Ana temanın "Sadakat" olduğu yarışmada İslam sanatları olarak da bilinen hüsn-i hat (Sülüs, celî sülüs ve celî tâlîk), tezhip, minyatür, ebru, cilt, çini, kalemişi ve kat'ı dallarında toplam 301 eser ustaların elinde hayat buldu.
SADAKATİN GÖLGESİNDE BULUŞTULAR
Türkiye'de özellikle son yıllarda geleneksel sanatlara karşı artan ilginin devamının sağlanması ve sanata gönül veren insanların bir araya getirilmesi için gerçekleştirilen yarışmaya İstanbul, Ankara, Bursa, Hatay, Kocaeli, Konya, Kütahya, Muğla, Nevşehir, Samsun, Van ve Yalova gibi illerimizin yanı sıra yurt dışından da Irak, Mısır, Cezayir, Endonezya ve Malezya gibi birçok ülkeden sanatçı katılım gösterdi.
8 AYRI DALDA 300 BİN TL ÖDÜL
Hüsn-i hat (Sülüs, celî sülüs ve celî tâlîk), tezhip, minyatür, ebru, cilt, çini, kalemişi ve kat'ı olmak üzere 8 ayrı dalda, 301 eserin mücadele ettiği yarışmada; hüsn-i hat sülüs dalında; Ahmad Ali Namazi birinci, Şahryanşah Sirajuddin ikinci, Mustafa Ukkaşe Ahmed Veziri üçüncü, hüsn-i hat celî sülüs dalında; Muhammet Nuri Çelikkaya birinci, Ömer Nur Fuad ikinci, Teguh Prastıo üçüncü, hüsn-i hat tâlîk dalında; Sevim Şirikçi birinci, Salim Hamidi ikinci, Züleyha Ö. Yaylakcıoğlu üçüncü tezhip dalında; Emine Burçin Yılmaz birinci, Ayşe Hümeyra Maşlak ikinci, Süheyla Gönen üçüncü, minyatür dalında; Tanja Hamşioğlu birinci, Rie Kudo Caymaz ikinci, Merve Karlı üçüncü, ebru dalında; Ayşegül Demir birinci, Medine İnci ikinci, Birgül Tayfur üçüncü, cilt dalında; Havva Yağcı birinci, Şükran Sodoğlu ikinci, Zeynep Sürmeneli üçüncü, çini dalında; Salih Sarıçam birinci, Ümmühan Çelikkaya ikinci, Selma Şahin üçüncü, kalemişi dalında; Ayşegül Ayla birinci, Melek Şen Yıldırım ikinci, Sena Yılmaz üçüncü, kat'ı dalında ise Esvet Özgöl Doğan birinci, Zeynep Tekin ikinci, Yalçın Tunç üçüncü oldu.
8 ayrı dalda ilk 3 dereceye giren ve teşvik ödülüne layık görülen 50 sanatçının ödüllendirildiği törende birincilere 12.000 TL, ikincilere 8.000 TL, üçüncülere 6.000 TL, teşvik ödülüne layık görülen sanatçılara ise 2.000 TL olmak üzere toplam 300 bin TL para ödülü hediye edildi. Ayrıca yarışmada Jüri tarafından "Sergilenmeye değer" görülen 24 eser de Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sergi, 2 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek.
"GEÇMİŞTEN BUGÜNE GELEN DEĞERLERİ GELECEĞE AKTARIYORUZ"
Kültür sanat etkinliklerinin, toplumsal dönüşüme ne denli katkı sağladığının farkında olduklarını belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, "Periyodik aralıklarla gerçekleştirdiğimiz kültürel etkinlikler ve eğitimlerin yanı sıra 5 yıldır 'Geleceğin Ustaları Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması'nı düzenliyoruz. Yarışmaya olan katılım her sene giderek artıyor. Bu da bizim adımıza sevindirici bir durum. Dereceye giren eserlerin belirlenmesi aşamasına vaktim oldukça ben de katıldım ve jüri üyelerinin eserleri seçerken gerçekten çok zorlandığını gördüm. Seçim işi zorlaşsa da bu durum bizi memnun ediyor. Yarışmaya uluslararası sanatçıların katılım göstermesi ve kültür sanat kurumlarının projeyi desteklemesi ülkemiz adına gurur verici bir durum. Bu bakımdan yarışmaya katılan sanatçılarımıza ve o sanatkarları yetiştiren hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Yarışmaya katılan sanatçılarımız geçmişten bugüne gelen değerleri, geleceğe aktarmak adına son derece anlamlı bir işin altına imza atmış oluyorlar." diye konuştu.
"ZEYTİNBURNU SANATTA MARKALAŞTI"
Yarışmada seçici kurul görevini üstlenen jüri üyeleri adına konuşan Doç. Dr. Savaş Çevik, "Biraz önce açılışını yapmış olduğumuz sergimiz çok farklı sanat dallarının yer aldığı bir sergiden oluşuyor ve inanın ki bu yarışmada ortaya koyulan eserler gerek Türkiye'de gerekse diğer İslam ülkelerinde yapılan uluslararası yarışmalardan aşağı kalitede değil. Uluslararası bir serginin içerisinde yer alan kalitedeki eserlerin bir örneğini şu an Zeytinburnu'ndaki bu sergide görebilirsiniz. Bu da bize 5 yıldır yapılan 'Geleceğin Ustaları Geleneksel Sanatlar Tasarım Yarışması'nın artık markalaştığını gösteriyor. Nitekim yurt dışından da her sene giderek artan bir katılımın olması bu yarışmanın nedenli markalaştığının önemli bir göstergesidir. Jüri olarak bu sene eserleri seçerken epey zorlandık. Çünkü eserler o kadar kaliteliydi ki aralarında büyük bir kalite farkı olmaması işimizi zorlaştırdı. Tabi bu durum ülkemiz adına da son derece sevindirici bir husus." diye konuştu.
"SANATTAN YOKSUN BİR TOPLUM IŞIKSIZ, RENKSİZ VE RUHSUZ KALIR"
Albayrak Holding'in medya sponsorluğunda gerçekleştirilen yarışmanın ödül töreninde konuşan Albayrak Holding CEO'su Doç. Dr. Ömer Bolat ise, geleneksel sanatlara destek vermekten son derece mutluluk duyduklarını belirterek, "Kültür ve sanatı olmayan toplumlar ışıksız, renksiz ve ruhsuz kalır. Gelişmiş ülkeler sadece ekonomi, teknoloji ve askeri alanlarda değil kültür ve sanat alanında da ilerlemişlerdir. Hamd olsun ülkemiz geleneksel sanatlarda çok zengin bir mirasa sahip ancak bunun geleceğe taşınması için de yeni ustaların yetişmesine ihtiyaç var. İşte Zeytinburnu Belediyesi 5 yıldır bu yarışmayı düzenleyerek hem kültür ve sanatı destekliyor hem de geleceğin ustalarının yetiştirmesine vesile oluyor. İnşallah bu yarışma sayesinde çok sayıda yeni ustalarımız yetişecek ve geleneksel sanatlarımız gelecek nesillere aktarılacak." ifadelerini kullandı.