Geleceğin Üniversitesi Geleceğin İş Alanları
"Geleceğin Üniversitesi Geleceğin İş Alanları" Çalıştayı İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde düzenlendi
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile "Geleceğin Üniversitesi, Geleceğin İş Alanları" konusunda özel bir çalışmaya imza attı. Küçükçekmece'deki lise müdürleri, müdür yardımcıları ve rehber öğretmenlerin, akademisyenlerle bir araya geldiği etkinlikte, önümüzdeki yıllarda hangi bölümlerin mezunlarına ihtiyaç duyulacağı ve öğrencilerin doğru yönlendirilmesi konuları masaya yatırıldı.
Üniversite ve kariyer seçiminde doğru tercih yapmanın önemini konu edinen "Geleceğin Üniversitesi, Geleceğin İş Alanları" konulu çalıştay toplantısı, Küçükçekmece'de yer alan 24 okuldan 51 müdür ve rehber öğretmenin katılımıyla, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Halkalı Merkez Kampüsünde düzenlendi. İki oturumdan oluşan çalıştay toplantısında, gelecekte revaçta olacak iş alanları ile kariyer seçiminde doğru yönlendirmenin önemi konuları üzerinde duruldu.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Esen'in açılış konuşmasıyla başlayan program, Tanıtım ve Halkla İlişkiler Müdürü Tolga Mar'ın, sınava hazırlanan gençlere üniversite tarafından verilen tercih danışmanlık hizmeti ve "Geleceğin Üniversitesi, Geleceğin İş Alanları" projesini anlatan sunumuyla devam etti. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yüksel Erdoğdu ile aynı bölümün Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Kemalettin Parlak ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Zeki Ilgar'ın konuşmacı olarak katıldıkları program, gelecekte ihtiyaç duyulacak iş alanları konusunda yapılan istişare ile neticelendi.
Üniversite ve bölüm seçiminde en büyük soru; Yönlendirme
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yüksel Erdoğdu, üniversite ve bölüm seçiminde rehber öğretmenlerin sorumluluğunun büyük olduğunu, pek çok öğrencinin doğru yönlendirilmediği için önemli kayıplar yaşadığını söyledi. Öğrencinin yetenek ve isteklerine yönelik tercih yapmasında doğru yönlendirmenin önemine dikkat çeken Erdoğdu, "Yanlış tercihler insanları mutsuz ve asık suratlı çalışanlar haline getiriyor. Bunu önleyebilmek için rehber öğretmenlerin, öğrencileri kişilik ve kabiliyetleri çerçevesinde yönlendirmesi gerekiyor. Rehberlik ve danışmanlık bugün ülkemizde çoğunlukla ortaöğretimde yaygın ancak bu yeterli değil, anaokulundan üniversiteye eğitim hayatının her döneminde öğrencilerin bu desteğe ihtiyacı var" dedi.
Geleceğin üniversiteleri araştırma üniversiteleri olacaktır
Geleceğin üniversitelerinin, belli alanlarda branşlaşmayı seçen araştırma üniversiteleri olması gerektiğini söyleyen İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kemalettin Parlak, az sayıda öğrenci yetiştiren bölümlerden mezun gençlerin iş bulma konusunda daha şanslı olduğuna dikkat çekti. Gelecekte insanların kariyer edinmek için dört alternatifi olacağını dile getiren Parlak, "Geleceğin en büyük problemlerinden biri bugün de olduğu gibi işsizlik olacak. Zorlaşan koşullarda kariyer elde etmek için insanların farklı özelliklerinin olması gerekecek. Geleceğin insanı ya yaratıcı olacak tasarımla ilgili alanlarda çalışacak, ya özel bir beceriye sahip olacak ve özel yetenekler isteyen bir mesleğe yönelecek, ya çok çalışacak bir işi yoğun mesai koşullarında en ince ayrıntısına kadar öğrenecek, ya da girişimci olacak kendine bir iş alanı oluşturacak" dedi.