Haberler

Geleceğin Sanatçıları Bu Orkestradan Çıkacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun Devlet Opera ve Balesi, çocuklara müzik kültürünü aşılamak ve müziğe ilgi duyanların kendilerini geliştirmelerine olanak sağlamak amacıyla "Gençlik ve Çocuk Orkestrası" projesini hayata geçirdi.

FATİH KURT - Samsun Devlet Opera ve Balesi, çocuklara müzik kültürünü aşılamak ve müziğe ilgi duyanların kendilerini geliştirmelerine olanak sağlamak amacıyla "Gençlik ve Çocuk Orkestrası" projesini hayata geçirdi.

Samsun Devlet Opera ve Balesi, çok sesli müziğin ve orkestra kültürünün gelişmesine katkı vermek, çocuklara müzik kültürünü aşılamak, müziğe ilgi duyan gençlerin kendilerini geliştirmelerine olanak sağlamak amacıyla "Gençlik ve Çocuk Orkestrası" projesini gerçekleştirdi. Samsun Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından iki gün süren sınavın ardından seçilen yaşları 8 ila 18 arasında değişen 55 çocuk ve gence eğitim verilmeye başlandı.

Orkestraya seçilenlerin hayallerini ise Bethowen, Mozart gibi besteler yazarak tüm insanlara ulaşmak, Farid Farjad gibi dünyaca ünlü keman ustası olmak süslüyor.

"İleride üst düzey bir sanatçı olabilirler"

Samsun Devlet Opera ve Balesi Sanat Yönetmeni ve Müdür Vekili Mehmet Ortaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje ile çocuklarda çok sesli müziğin gelişimi ve orkestra kültürünü yerleştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Projenin Türkiye'de Devlet Opera ve Balesi müdürlüklerine bağlı ilk çocuk ve gençlik senfoni orkestrası olduğunu dile getiren Ortaç, "Orkestrayı yöneten Aynur hocamızla kurumumuzun şefleri, yöneticileri bir komisyon oluşturdu. İki gün boyunca süren sınavlarla çocuklarımızı test ettiler. Burada çalışmaya muktedir olabilecek gençlerimizi, çocuklarımızı alarak orkestrayı oluşturmuş olduk." dedi.

Samsun Devlet Opera ve Balesi bünyesinde daha önce çocuk balesi ve çocuk korosu kurulduğunu belirten Ortaç, Gençlik ve Çocuk Orkestrası'nın ise daha büyük ölçekte bir çalışma olduğunu anlattı.

Çocuklar için bir yol açtıklarını, bu yolun sonunun bulunmadığını vurgulayan Ortaç, "55 kişilik orkestramız Samsun'un yetenekli gençlerinden oluşuyor. Çalışmalara başladık. Buradan yetişen çocuklar çok iyi bir orkestra dinleyicisi, operasever, senfonisever olacağı gibi bizzat kendileri de ileride üst düzey bir sanatçı olabilir. Kurduğumuz orkestranın Türkiye ve Samsun'a yararlı olacağına inanıyorum. Böyle bir çalışmayı hayata geçirmenin onuru ve mutluluğunu yaşıyorum." ifadesini kullandı.

- Orkestrada müzik okuyan da var, müzik geçmişi bulunmayan da

İlkadım Güzel Sanatlar Lisesi müzik öğretmeni ve Gençlik ve Çocuk Orkestrası şefi Aynur Türünç de uzun yıllardır bir çocuk orkestrası kurma hayali olduğunu söyledi.

Orkestra oluşturarak her şeyden önce gençlere çok sesli evrensel müzik kültürünü aşılamayı amaçladıklarına işaret eden Türünç, "Özellikle müzik alanında son dönemlerde kalitenin düştüğünü düşünerek yeniden kaliteyi getirmek istiyoruz. Bunun için gidebileceğimiz tek çatı Devlet Opera ve Balesi." diye konuştu.

Çalışmalardan son derece memnun olduklarını kaydeden Türenç, "Bu ekipte müzik okuyan öğrencilerimiz de var, klasik liseye giden, herhangi bir müzik geçmişi olmayan da. Belki gelecekte bir senfoni orkestrasında çalabilme imkanları olacak. Kurum, bizi eğitim alanında destekliyor. Özellikle büyük senfoni ekibindeki sanatçılarımız çocuklarımızla sürekli iletişim içinde. Onlarla çalışıyorlar. Onlar için çok güzel bir fırsat olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Hayallerinde ünlü birer müzisyen olmak var

Gençlik ve Çocuk Orkestrası'nda piyanistlik yapan 11 yaşındaki Melisa Karataş, iki yıldır piyano çaldığını belirtti. İleride piyanist olmak istediğini dile getiren Karataş, "Piyano çalmaya bir arkadaşımı görüp özenerek başladım. Şimdi Bethowen, Mozart gibi besteler yazıp dünyaya açılmanın hayalini kuruyorum." dedi.

13 yaşındaki Beste Yaman'ın hayali ise ünlü keman virtüözü Farid Farjad gibi olmak. Birkaç yıldan bu yana keman çaldığını anlatan Yaman, "İlk önce yan flüt çalmayı istiyordum. Sonra kemanı daha iyi çalacağımı söylediler. Ben de araştırınca kemanı daha çok beğendim ve böylece başladım. Adını telaffuz edemiyorum ama Farid Farjad gibi olmak istiyorum." diye konuştu.

15 yaşındaki Almina Kılıçarslan da bir yıldır müziğin içerisinde bulunduğunu, viyolonseli 4,5 aydır çaldığını söyledi. Kılıçarslan, "Bir orkestrada çalmanın bana çok şey katacağını düşünüyorum. Özellikle enstrümanımı geliştirme konusunda. Bu yüzden ben de buraya dahil olmak istedim." ifadesini kullandı.

Orkestra üyelerinden 9 yaşındaki Melike İrem Türünç ise 3 yaşından beri keman çaldığını, bunun kendisine güzel ve eğlenceli geldiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close