Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Geleceğin Popüler Meslekleri Sağlık Sektöründe

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık alanında artan istihdama paralel olarak açılan bölümler ek yerleştirme döneminde de öğrencileri bekliyor.

Sağlık alanında artan istihdama paralel olarak açılan bölümler ek yerleştirme döneminde de öğrencileri bekliyor. Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümünden Gerontoloji'ye kadar birçok sağlık bölümü geleceğin mesleği olmaya aday.

Ek tercihte bulunacak adayların tercih döneminde de en çok ilgi gösterdiği alanların başında gelen Sağlık sektörü geleceğin mesleklerini bünyesinde barındırıyor.

Gerontoloji, Dil-Konuşma, Acil Yardım ve Afet Yönetimi ve Ergoterapi gibi bölümlerin Türkiye'de ilk defa açıldığı ve bu nedenle pek bilinmediğini belirten Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel, bölümler ve istihdam olanaklarını şu sözlerle anlattı:

"Gerontoloji, Dil-Konuşma, Acil Yardım ve Afet Yönetimi ve Ergoterapi gibi bölümler, Türkiye'de ilk defa açıldığı için bilinmiyor. Yeni AFAD yasasına göre 5 bin adet Acil Yardım ve Afet Yönetimi elemanına ihtiyaç var ancak Türkiye'de yetişmiş eleman yok. Bu nedenle Biruni Üniversitesi olarak bu bölümü açtık. Zeka geriliği, çocuk hastalıkları, otizm, genetik hastalıklar, inme, felç ya da nörolojik hastalıklar nedeniyle kekeleme, ritim bozuklukları gibi konuşma problemleri oluyor. Dil-Konuşma bölümü mezunu olanlar bu alanda çalışabilecek. İş uğraşı terapisi olan Ergoterapi, ruhsal veya bedensel sıkıntısı olanları normale kavuşturma branşıdır. Sağlıklı ve başarılı yaşlanma uzmanı yetiştireceğimiz Gerontoloji bölümü ise 50 yaşından sonra başlayan yaşlılık dönemini efektif geçirmek için çok önemli. Bu uzmanlar olmadan, bakımevi, huzurevi ve yaşamevi açmak mümkün değil. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaşlılık arttığı için geleceğin en popüler mesleklerinden biri olacak."

Ek yerleştirme döneminde üniversitelerin, akademik kadroların ve eğitim kalitesinin iyi araştırılması gerektiğini belirten Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel, "İlk yerleştirmede öğrencilerin bir kısmı az tercih yaparak sadece istedikleri yeri yazdı, diğer kısmı ise tercihlerinin hiç birine yerleşemedi. Yükseköğretim Kurumu tarafından bu sene ilk defa yeni program açılmadığı için öğrenciler üniversitelerin boş kalan kontenjanlarına yerleştirilecek" dedi.

"HAYATA BİR YIL DAHA ERKEN BAŞLAYACAKLAR"

Biruni Üniversitesi olarak 950 saatlik hazırlık sınıfı ile birinci sınıf eğitimini beraber vereceklerini belirten Prof. Dr. Adnan Yüksel, "Öğrencilerimizin hayata bir yıl erken başlamaları için hazırlık eğitimi ile birinci sınıf derslerini bir arada veriyoruz. Bu uygulama ile beraber velilerimiz bir yıl az ücret ödeyecek. Mevcut uygulamalarda bir sene hazırlık okuyan öğrenciler Şubat ayından sonra biraz rahatlıyorlar. Biz de kredili sistem olduğu için öğrenciler Temmuz sonuna kadar çalışacak. Diğer üniversitelerden bir buçuk ay fazla eğitim süremiz ve Cumartesi günü derslerimiz var. Önemli olan konusunda en iyi öğrencileri ve yeni Biruni'leri yetiştirmek" ifadelerini kullandı.

"ÜNİVERSİTELER EKONOMİYE KATKI SAĞLAMALI"

Bilimi ekonomiye katmanın önemine vurgu yapan Yüksel, "Öğrencilerimizin üniversite eğitimlerinde uluslararasılaşma potansiyeli çerçevesinde akademik kadromuza da önem veriyoruz. Hocalarımızın belirli düzeyde İngilizcelerinin olması, yurt dışında kalmış olmaları, kongrede konuşmuş ve belirli sayıda da yayın yapmış olmaları bizim için önemli. Bizim öğretim üyelerimizin hepsi bir yıl içinde proje yazmak zorunda ve 5 yıl içinde de patent çalışmasını bitirmeleri gerekiyor. Bilimi muhakkak ekonomiye katmak gerekiyor. Üniversitenin en önemli görevi eğitim ve öğretim ama onun yanında araştırma, hizmet ve bunun yanında yenilikçi ve girişimci olmak bu girişimciliği ekonomi ile yapmak gerekiyor. Avrupa ve Amerika'da olduğu gibi ülkemizde de üniversiteler ekonomiye katkı sağlamalı. 2023 vizyonu çerçevesinde muhakkak üniversiteler bunu hedef olarak belirleyip gerçekleştirmeli" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title