Haberler
Suriye rejim güçleri, Halep Uluslararası Havalimanı'nı terör örgütü PKK/YPG'ye bırakıp çekildi

Suriye rejim güçleri, Halep'te havalimanını terör örgütüne bırakıp çekildi

Suriye rejimi, muhaliflerin kontrolüne geçen Halep'ten çekiliyor

Halep düştü, Esad pes etti

Suriye ve Rus savaş uçaklarının misillemesi sonrası Türkiye'yi bekleyen büyük tehlike

Yaptıkları misilleme sonrası Türkiye'yi büyük bir tehlike bekliyor

15 yaşındaki kız, Marmaray'ın önüne atladı! Dehşet anları kamerada

Daha 15 yaşında! Kendini Marmaray'ın altına attı

Geleceğin Mühendislerine Belediyecilik Dersi

Geleceğin Mühendislerine Belediyecilik Dersi
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Altepe, üniversiteli gençlerle öğrencilik anılarını paylaştı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 31 yıl önce mezun olduğu Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde düzenlenen söyleşide, üniversiteli gençlerle öğrencilik anılarını paylaştı. 12 Eylül Askeri Darbesi'nin yaşandığı dönemde üniversite son sınıfta olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, "O yılların Ankara'sı ve Türkiye'si ile günümüz arasında uçurumlar var" dedi.

Ankara Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Topluluğu tarafından düzenlenen 'Mezunlarla Söyleşi' etkinliğine katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'da hayata geçirdikleri projelerin yanında öğrencilik anılarını da üniversiteli gençlerle paylaştı.

12 Eylül'de üniversiteli olmak

Türkiye'nin en köklü kurumlarının başında gelen okuluna 31 yıl sonra tekrar gelmenin kendisini duygulandırdığını dile getiren Başkan Altepe, "1970'lerin sonu ve 80'li yılların başını burada yaşadık. 12 Eylül darbesini burada gördük. Öğrenciliğimiz boyunca okulumuz ve bulunduğu Maltepe semtinde sürekli gerginlikler yaşanır, kavgalar olurdu. Sadece darbeden sonra bir yıl rahat ettik. Tabii o yılların Ankara'sı ve Türkiye'si ile günümüz şartları arasında uçurum var. Fuel-oil olmadığı için kaloriferler bazı gün yanar bazı gün yazmazdı. Çoğu zaman derslere paltolarla girerdik. Bir grup sınıfın bir tarafında, diğer grup sınıfın öbür tarafında oturur, ortada polisler dururdu. Polisler de bizimle birlikte dersi dinlerdi. Her gün polis kaynayan Maltepe'de 12 Eylül'den sonra bir tane bile polis kalmadı. Her gün birbiriyle kavga edenler 12 Eylül'den sonra yan yana oturmaya başladı. Bir anda her şey normale döndü. Tabii bizim tek amacımız vardı o da okulu bir an önce bitirmek. O nedenle sağa sola bakmamaya çalışıp, bir an önce hayata adım atmak için çaba harcadık. Hedefimiz iyi ve başarılı birer mühendis olmaktı. Bu nedenle de o kadar karmaşık bir dönemde, severek aksatmadan okuldan mezun olduk" diye konuştu.

"Kente karşı sorumluluk duyduğum için siyasete girdim"

Mesleki olarak ısıtma soğutma sistemleri, kalorifer ve buhar kazanları imalatı üzerine işyerinin bulunduğunu hatırlatan Başkan Altepe, bir taraftan mesleğinde ayrıcalıklı projeleri hayata geçirirken bir taraftan da yaşadığı kente ve ülkeye karşı sorumluluklarını yerine getirmek için yıllar önce siyasette yer almaya başladığını belirtti. Hiçbir zaman bir makam ve belediye başkanlığı düşünerek çalışmadığını ifade eden Başkan Altepe, "O yıllarda belediye başkanlığına aday olan arkadaşlarımız, mühendis olarak kendilerine destek vermemiz için beni meclis üyelerine yazdılar. Onlar başkanlığını kazanamadı ama ben meclise seçilmiş oldum. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 19'uncu yılımı geçirirken, bunun son üç yılını da Büyükşehir Belediye Başkanı olarak geçiriyoruz. Bursa'ya en güzel hizmeti nasıl sağlarız, mesleki birikimlerimizi de kullanarak kentin kaynaklarını en verimli şekilde nasıl kullanabiliriz bu yönde projeler üretiyoruz. Hedefimiz Bursa'yı her alanda örnek bir kent yapmak. Çünkü günümüzde artık ülkeler değil şehirler yaşıyor. Bu nedenle spordan altyapıya, tarihi ve kültürel mirastan çevreye kadar her alanda 3 yılda ürettiğimiz proje sayısı 1071'e ulaştı" diye konuştu.

Mühendis yönetimin avantajı

Büyükşehir Belediyesi yönetiminin ağırlıklı olarak mühendis bir kadrodan oluştuğunu ve Bursa'da bunun avantajlarını çok iyi kullandıklarını kaydeden Başkan Altepe, bunun en güzel örneğinin ise yerli tramvay üretimi olduğunu kaydetti. Türkiye'nin artık hedefleri olan bir ülke olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, "Hedefi olan bir ülke kendi markalarını, kendi araçlarını üretmeli, kendi tasarımlarını geliştirmeli. Biz Bursa'da kullandığımız 4'lü bir metro katarına 32 milyon lira ödüyoruz. Bu para niye Türkiye'de kalmasın, Aynı zamanda bunu Bursa'da üretirsek, en ufak bir sıkıntıda Almanya'ya sormak zorunda kalmayız dedik ve yerli tramvayın Bursa'da üretileceğini söyledik. Buna önce kimse inanmadı. Ama işin başına geçen bu okuldan sınıf arkadaşım, şimdiki danışmanım Taha Aydın'ın da gayretleriyle biz 2,5 yılda tramvayı ürettik.

İlk araç yüzde 100 yerli. Şimdi yüzde 51 yerli olan ikinci aracı ürettik. Çünkü dünya pazarlarına satmamız için her parçanın uluslararası mühendislik kuruluşları tarafından akredite olması gerekli. Ürettiğimiz ikinci aracın her şeyi bitti. Önümüzdeki aylarda raylarda testlerini yapacağız. Bu sektörde önümüzdeki 15 yıllık Türkiye pazarı 45 milyar dolar. Dünya pazarı ise 1 trilyon dolar. Bu sektörde artık alan değil, satan bir ülke haline geliyoruz. Ekonomiye olan katkılarını düşünürsek, bunun sadece Bursa değil bir Türkiye projesi olduğu unutulmamalı" dedi.

Örnek yatırımlar hayata geçiriyor

Bursa'yı geleceğe taşıyacak projeleri hayata geçirirken, konuya ilişkin dünya ve Avrupa'daki örnekleri titizlikle incelediklerini vurgulayan Başkan Altepe, stadyum, yeni belediye binası, bilim teknoloji merkezi gibi anıtsal yapıları bu dönemde Bursa'ya kazandırdıklarını kaydetti. Bu projelerin Türkiye'ye örnek projeler olduğunu ifade eden Başkan Altepe, "Hizmet konunda kendimize bir sınır çizmedik. Bir okul gelip, 'kalorifer yanmıyor, spor salonu yok, çatımız akıyor' dese "Bu bizim işimiz değil" deyip, geri çevirmiyoruz. Çünkü bir belediye başkanının "ödeneğimiz yok" deme lüksü bulunmuyor. O okullarda bizim çocuklarımız, akrabalarımızın, yakınlarımızın çocukları eğitim görüyor. Bugüne kadar 200'ün üzerinde okulun çeşitli sorunlarını çözdük. Yine amatör kulüpler başta olmak üzere halkımızın 7'den 70'e spor yapmasına olarak sağlayan 98 spor tesisi üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Bu tesislerden tamamlananları hemen hizmete açıyoruz" dedi.

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nail Ünsal da 1981 yılında okullarından mezun olan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin Bursa'yı mühendislik uygulamalarında öncü bir şehir haline getirdiğini belirterek, deneyimlerini öğrencilerle paylaştığı için teşekkür etti.

Söyleşinin ardından Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, Başkan Altepe'ye günün anısına plaket verdi. Söyleşiye katılan ve yine Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi mezunu olan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Seyfettin Avşar, Başkan Danışmanı Taha Aydın ve BUSKİ Yönetim Kurulu üyesi Ekrem Yıldız'a da günün anısına plaket verildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title