Haberler

Geleceğin Dahilerinden "Engelsiz Durak" Projesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çetin Şen Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim gören üstün zekalı öğrenciler, görme engellilerin kimsenin yardımı olmadan toplu taşıma araçlarına binmelerini kolaylaştıracak "Engelsiz Durak" projesi hazırladı Proje kapsamında duraklara hopörler ve ışık sistemleri yerleştirilecek.

MUSA ÖZYÜREK - Kayseri Çetin Şen Bilim ve Sanat Merkezi'nde (BİLSEM) eğitim gören üstün zekalı ve üstün yetenekli öğrenciler, görme engellilerin otobüslere binerken yaşadıkları sorunları gidermeye yönelik "Engelsiz Durak" projesi geliştirdi.

Projeyi hazırlayan öğrencilerden Ertuğrul Herdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okuldan arta kalan zamanlarını BİLSEM'de geçirdiğini söyledi.

Günlük hayatta birçok kez görme engelli vatandaşların toplu taşıma araçlarına binme konusunda yaşadıkları zorluklara şahit olduğunu ifade eden Herdem, arkadaşı Mustafa Mert US ile birlikte bu sorunun çözümüne yardımcı olmak için proje hazırladıklarını belirtti.

Duraklara ses sitemi konulursa görme engellilerin yaşadığı sorunun önüne geçilebileceğini düşündüklerini kaydeden Herdem, evden getirdikleri oyuncak arabalar ve küçük hoparlörle "Engelsiz Durak" projesini hazırladıklarını ifade etti.

Küçük led ampullerle kartondan yaptıkları otobüs durağını ışıklandırdıklarını anlatan Herdem, "Duraktaki ışık sistemi otobüslerdeki mevcut ışığı algıladığı zaman otobüsün üzerinde elektronik ortamdaki semt yazısı sesli olarak okunacak. Otobüs hangi semte gidiyorsa o semtin adı otobüs duraktan ayrılana kadar tekrarlanacak. Sesi duyan görme engelli vatandaşlar, doğru otobüse binerek istedikleri yerlere gidebilecekler. Engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırılmasına biz de bir katkı sunmak istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) proje yarışmasına da başvurarak iyi bir derece almak istediklerini belirten Herdem, bu sayede projenin daha uygulanabilir hale geleceğine inandıklarını ifade etti.

Projenin hazırlanmasına destek veren öğrencilerden Mustafa Mert US da haftada bir sefer BİLSEM'e geldiklerini ve yaklaşık 2 saat eğitim gördüklerini söyledi. Projeyi 4 aylık bir sürede hazırladıklarını dile getiren Us, çalışmanın uygulamaya konularak görme engellilere katkı sağlanmasını istediklerini belirtti.

Kayseri Çetin Şen BİLSEM Müdürü Fikri Ulusoy da bilim merkezlerinde eğitim gören çocukların farklılıklarını ortaya çıkarmak için de proje çalışmaları yaptıklarını vurguladı.

Üstün zekalı ve üstün yetenekli çocukların yaşıtlarına göre çok daha duygusal ve duyarlı olduklarını ifade eden Ulusoy, "Bu çevreye veya politikaya duyarlılık olabiliyor. Bu projeyi hazırlayan öğrencilerimiz de günlük hayatta karşılaştıkları bir sorundan etkilenerek bu sorunu gidermeye yönelik çalışma yaptı. Bunda da başarılı olduklarını düşünüyoruz. Biz de BİLSEM olarak her türlü desteği öğrencilerimize verdik" şeklinde konuştu. - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel
title
Close