Gediz Nehri'ni Kirletenlere Hukuki Savaş
Manisa Barosu Çevre Şehircilik ve Hayvan Hakları Komisyonu, Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) yetkilileri, Gediz Nehri'ni kirleten kurumları tespit edip dava açacaklarını söyledi.
Manisa Barosu Çevre Şehircilik ve Hayvan Hakları Komisyonu, Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) yetkilileri, Gediz Nehri'ni kirleten kurumları tespit edip dava açacaklarını söyledi. Gediz Nehri'nin her yerinin kirli olduğunu belirten GEMA Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, yıllardır çözülemeyen sorun için hukuki bir savaş başlattıklarını açıkladı.
Gediz Nehri'ndeki kirlilik; Manisa Barosu Çevre Şehircilik ve Hayvan Hakları Komisyonu, GEMA Vakfı ve Ziraat Mühendisleri Odası Gediz Nehri'ndeki kirliliğine karşı isyan bayrağını kaldırdı. Manisa Barosu'nda yapılan toplantıya; GEMA Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, GEMA Vakfı Başkan yardımcıları Galip Turanlı, Fatma Gökçe Taşdelen, Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Gülgün Sümer, Manisa Barosu Çevre Şehircilik ve Hayvan Hakları Komisyonu Temsilcisi Avukat Hasan Namak katıldı. GEMA Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Gediz nehrinin yan kollarına evsel atıklar, organize sanayi ve fabrikaların kimyasal atıklarının dökülmemesi gerektiğini söyledi.
'SORUN TEK ARITMA TESİSİ İLE ÇÖZÜLEBİLİR'
Çözüm önerilerini sıralayan Kilimcigöldelioğlu, "Sarıgöl-İzmir Menemen Maltepe Mahallesi atık su kanalı, Demirci- Gördes, Akhisar Manisa atıksu kanalı, Kemalpaşa-Turgutlu atık su kanalının ön fizibilite çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteği ile Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmalıdır. Ancak Manisa Merkez ile Alaşehir, Turgutlu, Gördes, Demirci, Sarıgöl ilçelerine yapılacak arıtma tesisleri başlamamalıdır. Bunun yerine İzmir'in Menemen İlçesi Maltepe Mahallesi tek büyük bir arıtma tesisi yapılarak sorun çözüme kavuşturulmalıdır. Çevre bakanlığının programında 30'a yakın arıtma tesisi var. 27 milyon liralık bir yatırım için karar alınmış. Bu çok yanlış bir yatırımdır. Sorun tek arıtma tesisi ile çözülebilir" dedi.
'ŞU ANDA HER EVDE 2-3 KANSER VAKASI VAR'
Gediz Nehri'nin çok kirli olduğunu dile getiren Kilimcigöldelioğlu, sorunu çözüme kavuşturmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan, Çevre Şehircilik Bakanlığından randevu istediklerini açıkladı. Kilimcigöldelioğlu, "İçme suyunu nasıl kontrol ediyorsanız sulama sularını da kontrol edeceksiniz. Şuanda her evde 2-3 kanser vakası var. Sebebi bu kirliliktir. Bunun için savaşmaya karar verdik" diye konuştu.
HUKUKİ MÜCADELE BAŞLATILACAK
Gediz nehrini kirleten tüm kurum kuruluşlardan şikayetçi olacaklarını kaydeden Kilimcigöldelioğlu, "Baro çevre komisyonu ile birlikte arıtma tesisi olmayan belediyelere, arıtma tesisi olmayan fabrikalara suç duyurusunda bulunup haklarında dava açacağız. Arıtma tesisi olmayan ve atıklarını Gediz Nehrine akıtan belediye ve sanayi kuruluşlarını teker teker tespit ediyoruz. Belki de kirlilik yapan kurum kuruluşların sayısı 100'ü geçecek. Arıtma tesisi yapacağız diye söz verip yapmayan belediyelerin peşine düşeceğiz" dedi. Şener Kilimcigöldelioğlu, önerilerinin dikkate alınması halinde Gediz Nehri'nin iki yıl içinde temizlenebileceğini dile getirdi. - Manisa