Haberler

Gediz'de Toplu Balık Ölümlerine İnceleme

Gediz'de Toplu Balık Ölümlerine İnceleme
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gediz Nehri'nin geçtiği Manisa'nın Turgutlu İlçesi Çampınar Mevkisi'ndeki toplu balık ölümleri ile ilgili inceleme başlatıldı.

Gediz Nehri'nin geçtiği Manisa'nın Turgutlu İlçesi Çampınar Mevkisi'ndeki toplu balık ölümleri ile ilgili inceleme başlatıldı.

Çampınar Mevkisi'nde yaşayan köylüler, Gediz Nehri'nin son günlerde suyunun iyice bulanıklaştığını ve ardından üzerinde bir yağ tabakası oluştuğunu, ardından balık ölümlerinin başladığını belirterek, durumu jandarmaya bildirdi. Köylüler su yüzeyine çıkan irili ufaklı sazan ve yayın balıklarını toplayıp, tepkilerini dile getirdi.

Manisa İl Jandarma Komutanlığı'ndan gelen Çevre Timi, ölü balık ve nehirdeki su örneklerinden incelenmek üzere numuneler aldı. Jandarma, köylüleri nehirden topladıkları balıklara da el koyup, yenmemesi için uyarılarda bulundu.

'NEREDEYSE HİÇ ARATIMA TESİSİ YOK'

Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma Vakfı (GEMA) Başkanı Şeher Kilimcigöldelioğlu da bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Gediz Nehri'nin çok kirli olduğuna dikkati çeken Kilimcigöldelioğlu şunları söyledi:

"Neredeyse hiçbir yerde arıtma yok. Salihli, Selendi, Kula, Demirci ilçelerinin evsel atıkları ve sanayi tesislerinde arıtma tesisleri yok. Salihli Organize Sanayi Sitesi atıklarını arıtmadan Gediz Nehri'ne veriyor. Alaşehir ve Gediz ilçelerinde arıtma tesisi var ama yetersiz. Revize edilmeleri gerekiyor. Salihli ve Alaşehir ilçelerinde yüzlerce fabrikanın arıtma tesisi bulunmuyor. Daha da vahimi Kula tabakhanelerinde arıtma tesisleri yok. İnşaatları bitirilemedi. Salihli tabakhanesinin arıtma tesisi yetersiz. Bölgedeki 500'ün üzerinde köy ve beldenin hiçbirinde doğal arıtma tesisi yok. Ahmetli İlçesi'nde arıtma tesisi dört yıl önce yapıldı ama tek bir gün bile çalıştırılmadı."

'BİR SÜRE SONRA ÖLECEK BALIK KALMAYACAK'

Bu şartlar altında Gediz Nehri'nde balık ölümleri yaşanmasının çok normal olduğunu belirten Kilimcigöldelioğlu, "Aslında bir süre sonra balık ölümleri hiç görülmeyecek. Çünkü, balık nesli tamamen yok olacak. Yakın bir tarihte Gediz Nehri'nde hiçbir yaşam belirtisi kalmayacak. Valilikler ile Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri denetim yapmıyor ve hiç cezai işlem uygulamıyor" diye konuştu. - Manisa / Turgutlu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close