Haberler

Gediz'de Çam Ağaçları Kuruyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya'nın Gediz İlçesi'nde, kent merkezindeki çam ağaçları kurumaya başladı.

Kütahya'nın Gediz İlçesi'nde, kent merkezindeki çam ağaçları kurumaya başladı. Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Araştırma Müdürü Yüksek Mühendis Dr. Salih Parlak, ağaçların beslenmesini etkileyen bir mantar türünün söz konusu olduğunu söyledi.

1970 depreminden sonra kurulan ilçenin tarihi ile aynı yaşta olan çam ağaçlarının bir bölümünde başlayan sararma ve kuruma endişeye neden oldu. Gediz Orman İşletme ve Kütahya Orman Bölge Müdürlükleri işbirliği ile yapılan girişimler sonunda, İzmir Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanlarınca ilçedeki yüzlerce çam ağacının kuruma nedenleri araştırılmaya başlandı. İzmir Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Araştırma Müdürü Yüksek Mühendis Dr. Salih Parlak başkanlığındaki heyet tarafından kurumuş bazı çam ağaçlarının kök ve gövdelerinden numune alındı. Yüksek Mühendis Dr. Salih Parlak, kuruyan ağaçlara bakıldığında, gövdeden aşağıya doğru sütun şeklinde siyah renklenmeler görüldüğünü, bunun 50- 70 santimetre toprak içine kadar devam ettiğini, sonra köklerin normal rengini koruduğunu söyledi. Muhtemelen toprak kökenli aşağıdan yukarıya doğru iletim demetlerini etkileyen bir mantar türü olduğunu saptadıklarını belirten Dr. Parlak, "Tabii bu mantarın tür bazından teşhisini yapmak lazım. Mantar olduğu aşikar. Bu mantarın kültür ortamında ekimleri yapılıyor. Onların laboratuvarda gelişmeleri sağlanıyor ve tanımları yapılıyor. Tahminen 2- 3 haftalık bir süre içerisinde bu teşhis konabilir. Buna özgü geliştirilmiş ilaç varsa ilaçlı tedavi, yoksa kültürel önlemler alınır. Yani ağaçların dip kısımlarının güneş görmesini sağlamak, köklerinin daha iyi havalanmasını sağlamak gibi kültürel önlemler alınabilir" dedi.

Kütahya Orman Bölge Müdürü Kenan Eryiğit de Gediz'de 260'dan fazla çam ağacında kuruma başlaması üzerine İzmir Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü araştırma ekibini çağırdıklarını belirtti. Eryiğit, Ege Üniversitesi laboratuvarlarında yapılacak incelemeler sonunda gereğini yaparak ağaçları kurtaracaklarını kaydetti. Kurumanın sadece kızılçam ağaçlarında görüldüğünü belirten Eryiğit, "Bizim için hem aldığımız eğitim hem de ormancı olduğumuz için tek bir ağacın bile önemi var. Bir ağacın kurumasına tahammül edemiyoruz" diye konuştu. - Kütahya / Gediz

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close