Haberler

Ar-Ge Proje Pazarı Başladı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da bu yıl 6'ncısı düzenlenen Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı başladı.

Serhat TEZCAN- Mehmet İNANBURSA, (DHA) - BURSA'da bu yıl yıl 6'ncısı düzenlenen Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı başladı. Projenin 2011 yılında uluslararası niteliğe dönüştüğünü söyleyen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, Bu yıl 343 proje başvurusuna ulaştık. Şimdiye kadar etkinlik kapsamında sektör paydaşlarımıza sunulmasına velise olduğumuz toplam proje sayIsı 1158'dir dedi.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde başlayan Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe 6'ncı Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı'nın açılışında konuşan BTSO ve UTİB Başkanı İbrahim Burkay, tekstil sektöründe 2012 yılını 7.9 milyar dolar, 2013 yılında 8.4 milyar dolar ihracat yapıldığını hatırlatarak, Bu yılın Ocak- Mart aylarında yapılan 2 milyar 256 milyon dolarlık ihracata dolayısıyla yüzde 9.2 ihracat artışına baktığımızda yıl sonunda 9 milyar dolar üzerinde tüm zamanların rekoru olacak bir rakama doğru ilerlediğimizi görüyoruz diye konuştu.

Ar-Ge Proje Pazarı'nın her yıl yenilikçilik adına neler yapılabileceği ve etkin hale getirmek için çalıştıklarını söyleyen Burkay, konuşmasını şöyle sürdürdü

2009 yılından bu yana gerçekleşen rakamlara baktığımızda 67 proje önerisi ile ulusal boyutta başladığımız bu etkinlik, 2011 yılından itibaren uluslararası boyut kazandı ve bu yıl 343 proje başvurusuna ulaştı. Şimdiye kadar etkinlik kapsamında siz değerli sektör paydaşlarımıza sunulmasına vesile olduğumuz toplam proje sayısı bin 158'dir. Ayrıca son 5 yıldaki proje pazarına sunulan projelerin 81'inin yaklaşık 20 milyon TL destek alarak ortaklığa dönüştüğünü görüyoruz. Bir diğer önemli gelişme ev tekstili tasarım yarışmamıza yapılan başvuruların sayısı bu sene tam 530 oldu. Kazanan eserleri de sergiliyoruz.

Yeni bir uygulamayı da hayata geçirdiklerini açıklayan Burkay, proje önerilerine online ulaşma imkanı olabileceğini de kaydetti. Bursa Valisi Münir Karaloğlu tekstil ve hazır giyim sektörlerinin Türkiye'nin lokomotif sektörleri arasında yer aldığını belirterek, tekstil sektörünün her alana girdiğini dile getirdi. Karaloğlu, kir tutmaz, yanmaz kumaşların üretildiğini söyleyerek, Ar-Ge ve inovasyonun önemine değindi.

FİRMALAR ÖDÜLLENDİRİLDİ

Açılışın ardından Proje Pazarı'na katılan firma temsilcileri ödüllendirildi. Ödül alan firmalar şu şekilde sıralandı

Martuş A.Ş., Sun Tekstil ve Ticaret A.Ş., GAP Güneydoğu Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Söktaş Dokuma Sanayi ve Ticaret A.Ş., Boyteks Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Polyteks Tekstil Sanayi Araştırma ve Eğitim A.Ş., Royal Halı İplik Tekstil Mobilya Sanayi ve Ticaret A.Ş., Elvin Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., Mogul Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Karsu A.Ş..

En İnovatif Firma Ödülü'nü Kordsa Global Endüstriyel A.Ş. alırken, çalışmalara katkı sağlayan ve proje gönderen Dokuz Eylül Üniversitesi ile Süleyman Demirel Üniversitesi'ne de ödül verildi.

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE DURGUNLUK

Açılış ardından Ar-Ge ve inovasyon ile ilgili konuşan Euratex Hazır Giyim Platformu Genel Sekreteri Lutz Walter ise Avrupa'da geçen dönem durgunluk yaşandığını belirterek, Tekstilde yıllık ciro 168 milyar dolar civarında. Özellikle tekstil endüstrisinin güçlü olduğu ülkelerde durgunluk yaşadık. Tekstil sektörünün ne kadar güçlü olduğunu görüyoruz. Tekstil sektöründe 1.7 milyon kişi istihdam ediyor. Tekstil sektöründe 42 milyar dolar ihracat yapılıyor. AB ve AB dışındaki ülkelere yaptığımız ihracattan bahsediyoruz dedi.

GİYECEK KİRALAYIN

Türkiye açısından tekstil sektörünün önemli olduğunu vurgulayan Walter, tekstil sektöründe de farklı gelişmeler görüldüğünü söyledi. Tekstilde uzmanlaşmanın başladığını söyleyen Walter, Artık size özel çalışmalar yapılıyor. Kalite, işlevsellik, hizmet, bilgi öne çıkıyor. Bunun gerçekleşmesi için de yüksek teknoloji gerekiyor. 20'nci yüzyıl iş modelinde ise bugün farklı uygulamalar var. Online satışlarda ciddi artış var. Fiziksel temas artık kalktı. İlk olarak ürünü artık satın sonra üretim yapın. Bunu yapmak mümkün. Dünyada artık kullandıkça ürün ödüyorsun. Ürün kiralayın diye konuştu.

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close