Haberler

Gazze'nin Yeniden İnşası ve Kalıcı Barış" Çağrısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü İşbilir: "Savaş sırasında gündemde yer alan Gazze, gerek Türkiye'de gerek İslam dünyasında gündemden düştü.

VEDAT YÜCEBAŞ - Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, Gazze'nin, Filistin ile İsrail arasında ateşkes imzalandıktan sonra gerek Türkiye gerekse İslam dünyasının gündeminden düştüğünü belirterek, "Şimdi Gazze'yi yeniden inşa etmemiz ve kalıcı barışın tesisi için gayret göstermemiz gerekiyor" dedi.

İşbilir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin ile İsrail'in, Mısır'ın ara buluculuğuyla ateşkes anlaşmasına varmasına rağmen bazı maddelerin ileride müzakere edilmek üzere bırakıldığını söyledi.

Bu ötelenen maddelerin bir an evvel görüşülmesi gerektiğini vurgulayan İşbilir, ateşkesin "İsrail, Gazze'ye bir daha saldırmayacak" ilkesine göre yapılmadığını dile getirdi.

Ateşkesin kalıcılığının sadece Gazze'ye değil, bölge barışına katkı sağlayacağını anlatarak, "Gazze limanının, havaalanının açılması, bazı esirlerin serbest bırakılması gibi şartların yerine getirilmesi gerekiyor ki bu ateşkes kalıcı hale gelsin. Çünkü Gazze'de İsrail saldırılarından daha çok, uygulanan ambargo Filistinliler'i mahvediyor. Onları yokluğa, kıtlığa mahkum ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'in bir yandan ateşkes anlaşmasını imzalayıp Gazze'den çekilirken diğer taraftan yeni yerleşim alanları kurarak Filistinlileri tahrik etmeyi sürdürdüğüne işaret eden İşbilir, bu politikadan vazgeçilmesi için uluslararası diplomatik çevrelerin baskı yapması gerektiğini bildirdi.

"Gazze'nin yeniden inşası için 8-10 milyar dolar gerekiyor"

Cihangir İşbilir, İsrail'in Gazze'ye yönelik 50 günlük saldırılarının 2 binin üzerinde can kaybı, on binlerce kişinin yaralanmasına neden olduğunu, yüz binlerce çocuğun psikolojik desteğe muhtaç hale geldiğini, kentin büyük bölümünün viraneye döndüğünü kaydetti.

İsrail'in saldırılarında sessiz kalan İslam dünyasının, en azından Gazze'nin inşası için elini taşın altına koyması gerektiğine dikkati çeken İşbilir, şöyle konuştu:

"Gazze'de savaş bitince her şey bitmiş olmuyor, aslında her şey yeni başlıyor. Savaş sırasında gündemde yer alan Gazze, gerek Türkiye'de gerek İslam dünyasında gündemden düştü. Şimdi Gazze'yi yeniden inşa etmemiz ve kalıcı barışın tesisi için gayret göstermemiz gerekiyor. Çok yönlü ve her sahada Filistin davasının savunulması ve kazanılması için mücadele şart. İsrail'in işgalden vazgeçmesi, Mescid-i Aksa ve Kudüs'e yönelik tehditlerini bitirmesi, yeni yerleşim birimleri açmaması bunların başında geliyor."

Kentin yeniden inşası için 8-10 milyar dolarlık kaynağa ihtiyaç duyulduğunu aktaran İşbilir, bu paranın bulunması halinde bile 15-20 yılda bunun gerçekleştirilebileceğini belirtti. İşbilir, ambargonun kaldırılması, liman, havaalanı ve gümrük kapılarının açılmasının, bu süreyi epeyce kısaltabileceğini sözlerine ekledi. - Bursa

Kaynak: AA / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title