Gazipaşa Havalimanı'na İlk Kez Büyük Uçak İndi
Antalya merkezli havayolu şirketi Corendon, Gazipaşa Havalimanı'na 189 kişilik Boeing 737-800 tipi uçakla ilk deneme seferini Antalya'dan gerçekleştirdi.
Antalya merkezli havayolu şirketi Corendon, Gazipaşa Havalimanı'na 189 kişilik Boeing 737-800 tipi uçakla ilk deneme seferini Antalya'dan gerçekleştirdi.
Antalya Havalimanı'ndan saat 10.00'da kalkan baş pilot Erhan Bayram yönetimindeki 'We Alanya' adlı Boeing 737-800 tipi uçak, 189 yolcusuyla birlikte saat 10.45'te, işletmesi TAV Havalimanları Holding tarafından yapılan Gazipaşa Havalimanı'na indi. Daha önce 149 koltuklu Boeing 737-700 uçaklarının inmesine izin verilen Gazipaşa'ya, yeni düzenlemeyle ilk defa 189 yolcu taşıyabilen 737-800 tipi uçak inmiş oldu.
Firmanın uçuş eğitim müdürü ve 2'nci kaptanı Sümer Kütük ile 5 kabin görevlisinin bulunduğu uçakta, Corendon Turizm Grubu kurucu ortağı, Corendon Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Yıldıray Karaer, AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Gazipaşa Belediye Başkanı CHP'li Cemburak Özgenç, Alanya Belediye Başkanı AK Parti'li Hasan Sipahioğlu, Anamur Belediye Başkanı MHP'li Mehmet Türe, Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Hollandalı 90 turist, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile gazetecilerden oluşan 189 yolcu yer aldı.
Uçak, Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk ve Havalimanı İşletme Koordinatörü Cengiz Aşıklı ile çok sayıda vatandaş tarafından, davul ve zurna eşliğinde karşılandı. Karşılama sırasında halk oyunları ekipleri de gösteri yaptı.
'100 BİN TURİST İNDİRECEĞİZ'
Corendon Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Yıldıray Karaer, "Bu uçuşla beraber Alanya ve çevre turizminin önünün açılacağını düşünüyorum. İlk uçuşumuzu 20 Nisan'da yapacağız. Corendon olarak Hollanda ve Belçika'dan toplam 420 bin yolcu planlıyoruz. 100 binini Gazipaşa olarak planladık. Bu yıl hem Antalya, hem Gazipaşa'ya haftada 2 kez yolcu getireceğiz" diye konuştu.
Kaptan Pilot Erhan Bayram ise uçuş ile ilgili yaptığı açıklamada, "Uçuş gayet güzel geçti. Hayırlısıyla bundan sonra devam edeceğiz. İlk inişimiz biraz sert oldu. Pistin ortasında hafif bombe olduğu için ilerisini göremedik. Riske girmemek için biraz sert iniş yaptık. Ancak sorun yok" diye konuştu.
TURİZMDE ÇAĞ ATLAYACAĞIZ
Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, Gazipaşa Havalimanı'nın büyük gövdeli uçakların iniş ve kalkışına açılmasının Alanya ve çevresini turizmde çağ atlatacağını belirterek, "Deneme uçuşunun yapılacağının duyulmasının ardından birçok havayolu şirketi havalimanına sefer düzenlemek için sıraya girdi. Emeği geçenlere Alanya halkı adına teşekkür ediyorum" dedi.
Gazipaşa Belediye Başkanı Cemburak Özgenç ise "Sırbistan, Norveç, Finlandiya, Danimarka ve Almanya gibi ülkelerin uçak şirketleri başta olmak üzere büyük firmalar Gazipaşa Havalimanı'na direkt uçuş yapmak için sırada. Bu durum otel yatırımcılarını da harekete geçirecek. 4 tane 5 yıldızlı otel yapımı için girişimler oldu. Bu sayının ilerleyen günlerde artacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Gülçin Güner, Corendon'a izin çıktıktan sonra birçok önemli firmanın başvurmasını beklediklerini belirterek, "Müracaat etmiş, sonucu bekleyenler de var. Belçika ve Hollanda'dan Öger Tour ile Thomas Cook haftada 6 kez uçuş düzenleyecek. Scanway, Danimarka'dan uçuş için izin bekliyor. Bu uçuşla birlikte çok sayıda firma uçacaktır. TAV da oradaki geri hizmetlerini geliştirecektir. Bölge turizmine çok olumlu yansıyacak bir gelişme" diye konuştu.
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Kerim Aydoğan ise çok mutlu olduklarını belirterek, "Daha çok uçak geleceğine inanıyorum. Bir milat niteliğindeki bu gelişme, daha büyük gövdeli uçakların da inmesine vesile olacaktır" dedi.
--- KUTU ---
İlk tarifeli sefer 2010'da yapıldı
Dönemin Ulaştırma Bakanı Ahmet Arif Denizolgun tarafından 1991 yılında temeli atılan Gazipaşa Havalimanı, 1999'da tamamlandı. Ancak uçuş güvenliği yeterli olmadığı gerekçesiyle açılmadı. Deniz tarafından inen uçakların pas geçme zorunluğu olursa dağlar yüzünden tekrar yükselmek için yeterli mesafeye sahip olmadığı söylendi. Yapımı ve hizmete girmesi yılan hikayesine dönen havalimanı, 2007 sonlarında tekrar ihaleye çıkarıldı ve işletme hakkı, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) tarafından 4 Ocak 2008 tarihinde yapılan sözleşmeyle TAV Havalimanları Holding'e verildi. 1 Şubat 2008'de yer teslimi yapılan havalimanında yapılan çalışmalar sonucunda 1825 metre uzunluğundaki pist ve apron tamamlandı, uçuş kontrol kulesi faaliyete geçirildi ve gümrük noktası ilan edilerek uluslararası statüye kavuşturuldu. Deneme uçuşlarının ardından 12 Temmuz 2010'da Borajet Havayolları'na ait 'Orhan' adlı ATR 72-500 tipi 66 kişilik turboprop pervaneli yolcu uçağıyla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan ilk tarifeli uçuş gerçekleştirildi.
AVRUPA'DAN CHARTER SEFERLER YAPILACAK
189 koltuklu Boeing 737-800 tipi uçaklarla sefer yapacak havayolu, yaz sezonunda Alanya'ya Avrupa'dan charter olarak adlandırılan tarifesiz seferlerle turist taşıyacak. Daha önceden en büyük 149 koltuklu Boeing 737-700 uçaklarının inmesine izin verilen Gazipaşa'ya yeni düzenleme ile 189 yolcu taşıyabilen 737-800 tipi uçaklar da inip- kalkabilecek. Boeing 737-800'lerin charter sefer yapan birçok yerli-yabancı havayolu şirketinde bulunmasıyla birlikte bu yaz sezonunda Gazipaşa'ya yapılan uçuşlarda ciddi artış bekleniyor.
189 YOLCU KAPASİTESİ VAR
Boeing 737-400 uçaklarının geliştirilmiş versiyonu olan Boeing 737-800, 160-189 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Çift motorlu Boeing 737-800, 39.5 metre uzunluğa sahip. Kanat yüzeyi yüzde 25 genişletilerek 125 metreye çıkan 737-800'lerin yakıt hacmi de yüzde 30 artırılarak 26 bin 136 litreye çıkarıldı. 41 bin feet'lik uçuş yüksekliğine sahip 737-800'ler, hiç durmadan 5 bin 420 kilometre uçabiliyor. Havayolu firmalarının bakım ve kullanım giderlerini azaltmak amacıyla tasarlanan 737-800'ler, Avrupa başta olmak üzere dünyadaki pek çok havayolu şirketi tarafından kullanılıyor. - Antalya / Gazipaşa