Gaziantep "Zahire Kültürü" Bu Evde Yaşatılacak
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Akyol Mahallesi'nde bulunan tarihi Antep Evi'ni, Gaziantep Zahireleri Üretim Evi olarak hizmete açtı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Lezzetin başkentiyiz. Lezzetimizi Antep Evleri'nde çeşitlendirerek, analarımızın, ninelerimizin, ecdadımızın lezzeti, nasıl sağlığa dönüştürdüğünü Gaziantep Zahireleri Üretim Evi'nde yeni nesle anlatacağız" dedi
Başkan Fatma Şahin ile Gaziantepli Yazar Ahmet Ümit ve ünlü şef Tahir Tekin Öztan, üzüm suyundan pestil ve cevizli sucuk yaptı.
ŞAHİN: EN İDDİALI YÖNÜMÜZ MUTFAĞIMIZ
Gaziantep Zahireleri Üretim Evi'nin açılış programında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep'in bir medeniyetler şehri olduğunu vurguladı.
Şahin, "Antep Evleri, içerisinde hayatların olduğu, çocukların nefes aldığı, Antep çiçeklerinin yetiştiği, ortasında havuzun ve kuyunun bulunduğu, kuşların bile yuva kurduğu mekanlardır, bir medeniyettir. Gazi şehrimizin, yerelden evrensele gelenekten geleceğe en iddialı yönü mutfağıdır. Lezzetin başkentiyiz. Lezzetimizi Antep Evleri'nde çeşitlendirerek, analarımızın, ninelerimizin, ecdadımızın lezzeti, nasıl sağlığa dönüştürdüğünün bir altyapı var, biz böylesi bir kültürden geliyoruz.
UNESCO'NUN ONAYLADIĞI SOFRA KÜLTÜRÜMÜZ VAR
Gaziantep, bu konuda uzman Ahmet Ümit ve Tahir Tekin Öztan yetişti. Gaziantep Zahireleri Üretim Evi'nde koşularımızla beraber üzüm suyuna bastık çalacağız. Fıstığımızdan cevizimizden sucuğumuz var. Sucuğumuzun nasıl yapıldığını gençlere göstereceğiz. Hep birlikte bu ürünlerin sağlığını ve lezzetini hatırlayacağız. Bu medeniyetin önemini yeni kuşaklara anlatacağız. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Gaziantep'i, gastronomi dalında 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na dâhil etti, UNESCO tarafından onaylanan bir altyapımız var. Antep Evleri'ni daha kuvvetli hale dönüştürebilecek, ev yapımı annemizin lezzetini kokusunu alan Elmacı Pazarı'nın görüntüsünü mutfağımıza getirmek, geleceğe taşımak istiyoruz.
GASTRONOMİ EDEBİYATLA BÜTÜNLEŞİRSE…
Bizim için bir medeniyet olan, Dünya için büyük bir ekonomidir. Şehir ve ülke ekonomisi, gastronomi ve gurme turizmi üzerinden gelişiyor. Bu coğrafyadan, Şehreküstü semtinden çıkmış Ahmet Ümit kardeşimiz, Dünya'da en büyük edebiyatçıların arasına girdi. Bu da aslında gastronomiyle edebiyatın nasıl bütünleşeceğini, hem midemizin hem ruhumuzun hem de edebi ve tarihi altyapımızın nasıl insan yetiştirdiğini gösteriyor. Geçmişten aldığımız güçle geçmişe doğru gidiyoruz" dedi.
ÜMİT: BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜLTÜRÜNE SAHİP ÇIKIYOR
Yazar Ahmet Ümit ise, şehirlerin uluslararası marka olabilmesi için yerelden kopmamak gerektiğini kaydederek, "Kültüre sahip çıkmak gerekiyor. Gaziantep'e geldiğimde bunu görüyorum. Büyükşehir Belediyesi'nde kültürüne sahip çıkan bir anlayış var. Bu anlayışın desteklenmesi gerekiyor. Mutfak Sanatları Merkezi'nde, Antep kazan yemeklerinin yaşatılması beni umutlandırıyor, mutlu ediyor" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Başkan Şahin ile Yazar Ümit ve ünlü şef Tahir Öztan, üzüm suyundan pestil ve cevizli sucuk yaptı, davetlilere tattırdı.
Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanat Merkezince (MSM) koordine edilecek Gaziantep Zahireleri Üretim Evi'nde, hafriyat alanında yapılan organik tarımdan üretilen ürünler işlenerek, pestil, cevizli sucuk, biber-kabak kurutmalığı ve salçanın başını çektiği Gaziantep zahireleri, gençlere tanıtılacak.