Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Gaziantep Üniversitesi'nde, 108 Ülkeden Öğrenci Var

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GAZİANTEP Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, üniversitelerinde 108 ayrı ülkeden öğrencinin barış içerisinde yaşadığını söyledi.

GAZİANTEP Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, üniversitelerinde 108 ayrı ülkeden öğrencinin barış içerisinde yaşadığını söyledi.

Gaziantep Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı ve Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği'nin işbirliği ile '4'üncü Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulamaları Kongresi' gerçekleştirildi. Bir otelde gerçekleştirilen ve 'Göç' konusunun işlendiği kongreye; Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Filiz Bilge, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür, Gaziantep Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Hamamcı, psikoloji eğitimi alan öğrenciler ve ilgililer katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür, göçün toplumların sosyolojik ve psikolojik yapılarına olumsuz etkileri olduğunu söyledi. Anadolu halklarının bu konuda büyük bir sınav verdiğini kaydeden Gür, Gaziantep Üniversitesi'nde 108 farklı ülkeden gelen yabancı öğrencinin din, dil ve ırk farkı gözetmeden kardeşçe yaşadıklarını belirterek şöyle dedi:

"İnsanoğlu doğada var olduğu ilk andan itibaren sürekli göç ile karşı karşıya kaldı. Toplumlar çeşitli nedenlerle hep göç ettiler. Asıl büyük göç bireysel olarak her insanın kendi ruhunda vardır. Ana rahminden dünyaya gelirken göç ediyoruz. Ne kadar sancılı oluyor değil mi? Bu dünyadan yine göçerken çok büyük sancılar yaşıyoruz. Anadolu coğrafyası insanlık için göç geçiş güzergahıdır. Kabul etsek de etmesek de böyle. Bugün Suriye biter yarın Irak başlar. Öbür gün Libya, Lübnan derken bu coğrafya hep göçe ev sahipliği yapacak. Gaziantep Üniversitesi bu işin büyük yükünü çekiyor. Biz 3 bin 700 yabancı öğrencisi olan 108 ülkeden Birleşmiş Milletler'in küçük bir nüvesini taşıyoruz. Din, dil, ırk, kültür farklılığı demeden 108 ülkenin çocukları burada barışık yaşıyor."

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Filiz Bilge ise göç konusunda en çok etkilenen grupların kadınlar ve çocuklar olduğunu belirtti. Meslektaşlarına göçten etkilenen gruplara yardım etme konusunda önemli görevler düştüğünü kaydeden Bilge, "Göçün ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu araştırmalarda yer alıyor. Göç konusunda en kırılgan gruplar; kadınlar, çocuklar ve ergenler. Bizim 25 bini aşkın meslektaşımız okullarda çalışıyor. Bu meslektaşlarımız öğrencilerle ve velileri ile çalışıyorlar. Bunu düşündüğümüz zaman göç öncesi, göç anı ve sonrası bize göçmenlerin yaşayabileceği sorunlar ve uyum sorunları ile ilgili meslektaşlarımıza son derece önemli görevler düşüyor. Bu aynı zamanda tüm kurumları da ilgilendiriyor" diye konuştu.

- Gaziantep

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title