Haberler

Gaziantep'teki Darbe Girişimi Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında kentte konuşlu 5. Zırhlı Tugay Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada 31'i tutuklu 42 sanığın yargılanmasına başlandı.

Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında kentte konuşlu 5. Zırhlı Tugay Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davada 31'i tutuklu 42 sanığın yargılanmasına başlandı.

8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından cezalandırılmaları talep edilen dönemin eski tugay komutanı tuğgeneral Murat Soysal'ın da aralarında yer aldığı 42 sanık ile avukatları hazır bulundu.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal'ın da katıldığı duruşma, sanık savunmalarıyla sürüyor.

Bu arada, çevredeki yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti, sanık yakınları üst aramasından geçirilerek salona alındı.

"Çok iyi koordine olmuşlardı"

TBMM ve Başbakanlık adına davaya katılan avukat Mustafa Doğa İnal, duruşma öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, darbe faaliyetlerinin il bazlı, büyük karargahlar veya tugaylarda yoğun şekilde yaşandığını anımsattı.

İnal, şunları dile getirdi:

"İddianamenin anlatımıyla o gün için Gaziantep'te de yoğun bir şekilde darbe faaliyeti vardı. 31'i tutuklu 42 sanığın yargılandığı dava için buradayız. Diğer dosyalarda da olduğu gibi beklentimiz, darbecilerin hızlı ve etkin bir şekilde yargılanması ve cezalandırılması. Dosyada genel olarak bir şekilde darbe faaliyetlerinin koordinasyonunu daha önceden planlayan sanıkların, Gaziantep'te o gün için her ne kadar başarılı olamadılarsa da Türkiye genelinde gördüğümüz şuydu: Çok iyi koordine olmuşlardı, çok iyi planlama yapmışlardı fakat halkımızın tepkisi, halkımızın gayretiyle darbe faaliyetleri engellendi.

Dosyada sanık olan, o gün 5. Zırhlı Tugay Komutanı eski tuğgeneral Murat Soysal, darbe faaliyetine etkin katıldığı, daha sonra pişmanlık gösterdiği dosyadaki beyanlarda mevcut."

İddianameden

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Suçlarla Mücadele Bürosunca hazırlanan iddianamede, darbe girişimi gecesi saat 22.30'da sözde "sıkı yönetim" emrinin geldiği, tugay komutanının il dışında olduğu ve dönemin kurmay başkanı tutuklu sanık Hakan Çınar'ın tüm personeli mesaiye çağırdığı belirtilmişti.

İddianamede, aynı gece birlik komutanlarıyla toplantı yapıldığı ve şehrin haritası açılarak valilik, belediyeler, havalimanı, askeri lojmanlar ve kritik kavşaklarda tank ve piyade tabur komutanlığı personelinin görevlendirildiği kaydedildi.

Kobra tipi helikopter, 8 tank, 6 "Unimog" tipi askeri araç, 5'i otobüs olmak üzere 6 sivil araç ve mayına dayanıklı askeri aracın mühimmatıyla darbe için hazırlandığı bildirilen iddianamede, ayrıca askerlerin kamuflajlı şekilde hazır bekletildiği ve 3 bin ekmek ile yemek hazırlandığı bilgisine yer verildi.

Gaziantep'teki Darbe Girişimi Davası
Kaynak: AA / Güncel
title
Close