Haberler

Gaziantep'te "Göç, Kültür ve Gastronomi Zirvesi"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gelişmekte olan 8 ülkenin oluşturduğu "D-8" örgütünün Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, son yıllarda tırmanın kaçak göçmen sorununa ilişkin, "Avrupa kaynaklar anlamında son derece bolluk içinde yaşarken geçtiğimiz yıllarda bu göç sorununu yönetme anlamında pek de etkin bir yöntem izlemedi.

Gelişmekte olan 8 ülkenin oluşturduğu "D-8" örgütünün Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, son yıllarda tırmanın kaçak göçmen sorununa ilişkin, "Avrupa kaynaklar anlamında son derece bolluk içinde yaşarken geçtiğimiz yıllarda bu göç sorununu yönetme anlamında pek de etkin bir yöntem izlemedi." değerlendirmesinde bulundu.

Musavi, Gaziantep'te bir otelde düzenlenen Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Kongresi Göç, Kültür ve Gastronomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sığınmacılar için büyük bir özveri gösterdiğini belirtti.

Programa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Musavi, mülteci konusunun dünyanın gündemini meşgul ettiğini ve bu sorunu ortadan kaldırmak için çalıştıklarını ifade etti.

Musavi, Avrupa ülkelerini sığınmacılar konusundaki tutumundan dolayı eleştirerek şöyle konuştu:

"Göç özellikle bu bölgenin karşı karşıya kaldığı çok mühim bir sorunu ele alıyor. Avrupa kaynaklar anlamında son derece bolluk içinde yaşarken geçtiğimiz yıllarda bu göç sorununu yönetme anlamında pek de etkin bir yöntem izlemedi ancak fon kullanımı ve belediyelerin sahip olduğu kaynakların kullanımı anlamında göstermiş oldukları girişim göç hususunu ele almada son derece zamanında insani bir yaklaşımdır. Bugün yaklaşık 20 milyon mülteci, toplamda 60 milyon insan yerinden yurdundan edilmiştir. BM Suriye'de yaşanan bu çatışmalar neticesinde 4 milyon insanın mülteci olarak başka ülkelere sığındığını tahmin etmektedir. Özellikle Türkiye, Suriyeli göçmenleri burada ağırlayan en önemli ülkelerden bir tanesi. Bunun yanında İran, Mısır, Bangladeş ve Lübnan da bu mültecilere kucak açan ülkeler arasında. Gaziantep Belediyesi Suriyeli mültecilerin ağırlandığı önemli kentlerin başında geliyor. Ortak fırsat ve güçlüklerimiz var. Bu anlamda belediyelerimiz bir arada çalışarak kendi aralarında karşılıklı işbirliğini tesis edeceklerdir. Bence artık müştereken karar verdiğimiz alanlarda altyapı ve yönetim sistemleri anlamında bilgi birikimlerimizi ve deneyimlerimizi paylaşmak durumundayız."

"D8"in çalışmalarını da değerlendiren Musavi, Türkiye, Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan'ın yer aldığı örgütün, geniş bir nüfus ve coğrafi alanı temsil eden 8 ülke arasında ticari ilişkilerde yeni fırsatlar yaratmayı ve uluslararası düzeyde karar alma sürecine katılımı artırmayı hedeflediğini söyledi.

"Sığınmacıları 'hemşehrimiz' anlayışıyla kucaklıyoruz"

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da Suriyeli sığınmacıları en iyi şekilde ağırlamaya çalıştıklarını ve bunu Allah rızası için yaptıklarını dile getirdi.

Sığınmacıları 'hemşehri' anlayışıyla kucakladıklarını vurgulayan Yerlikaya, işlerinin zor olduğunu ama bunu başarabilecek güçte bulunduklarını aktararak, "300 bin ensarımıza eğitim, sağlık, sosyal yaşam ve her alanda sahip çıkmaya çalışıyoruz. Günlük mesaimizin büyük bir bölümünü onlar için harcıyoruz. Bunun yanı sıra terörle de mücadele ediyoruz. Sınırımızın karşısında maalesef DAEŞ, YPG ve ismini anmak istemediğim terör örgütleriyle hukuk kuralları çerçevesinde mücadele ediyoruz. Bizim tek temennimiz komşumuz Suriye'de bu zulmün, savaşın bitmesidir." şeklinde konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Türkiye'de her şehrin kendine has kültürel dokusuyla ayrı bir güzellik taşıdığını söyledi.

Gaziantep'in komşu ülke Suriye'de yaşananlara kayıtsız kalmayarak mazlumlara destek olma gayretinde olduğunu anlatan Şahin, hayırseverlere sığınmacılara desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Göçün Ortadoğu coğrafyasının kaderi olduğunu belirten Şahin, "Özellikle Ortadoğu'ya baktığımız zaman yer altı ve yer üstü zenginliklerin bütün küresel güçlerin çok farklı mizanpajına dönüşmüş ve bu gölge altında insanlar yaşamaya veya yaşatılmaya çalışılmıştır. İşte biz ülke olarak dik duruşumuzla Ortadoğu ve Batı Asya'nın savaşına hayır diyoruz, kimsenin gözyaşının akmasını istemiyoruz çünkü gözyaşının ne rengi var, ne ırkı, ne mezhebi var. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' mantığını benimsiyoruz." diye konuştu.

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman ise toplantıda yapılacak çalışmalar hakkında bilgi vererek söz konusu zirvenin Gaziantep'te gerçekleştirilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Teşkilat olarak yerel yönetimleri korumak adına önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Duman, toplantılarda farklı bir sinerji oluşturmaya çalışacaklarını ve Suriyeli göçmenler ile ilgili finansman konusunu ele alacaklarını kaydetti.

Toplantıya mesaj gönderen UCLG-MEWA Başkanı Dr. Muhammed Bakır Galibaf ise kongrenin hayırlı olmasını diledi ve dünyada yaşanan terör olaylarına tepki gösterdi.

Kaynak: AA / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title