Gaziantep'te Darbe Girişimi Davası
GAZİANTEP (İHA) – FETÖ’nün 15 Temmuz hain darbe girişimi ile ilgili dava kapsamında aralarında dönemin Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanı Murat Soysal’ın da bulunduğu 30’i tutuklu 42 sanığın yargılanmasına devam edildi.
GAZİANTEP (İHA) – FETÖ'nün 15 Temmuz hain darbe girişimi ile ilgili dava kapsamında aralarında dönemin Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanı Murat Soysal'ın da bulunduğu 30'i tutuklu 42 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Gaziantep 8. Ağır Ceza Mahkemesinde, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile yargılanan 30'u tutuklu 42 sanık asker savunma yaptı.
100 sayfalık savunma metni hazırladığını söyleyerek savunmasına başlayan Eski Kurmay Başkanı Yarbay Hakan Çınar, "İddianameye bakıldığında, iki kelimeden birisi ya Hakan Çınar ya da kurmay başkanı diye geçiyor. İddianame taraflı hazırlanmış, iddiaların tümünü kabul etmiyorum" dedi.
Kurmay başkanı olarak askerin ya da askeri aracın kışla dışına çıkma emrini verme yetkisinin olmadığını belirten Sanık Hakan Çınar, savunmasının devamında, "İddianamede emir, plan ve görevlendirme geçiyor. Bunların üçü de tugay komutanı emir verirse yerine getirilir. 15 Temmuz'dan bir ay önce kurmay başkanı oldum. 80 kişilik karargahın amirliğini yapıyordum. Kurmay başkanı olarak askerin veya herhangi bir askeri aracın tugay dışına çıkma emri verme yetkim yoktur. Saat 22.00 sularında tugay komutanı aradı. Haberim olmadığını söyledim. O esnada uyuyordum. Ben bakım size döneyim dedim. İstanbul'daki köprünün kapatıldığını gördüm. Hareket merkezini aradım. Alpaslan Kahraman'la görüştüm. Bir durum olup olmadığını sordum. Hareket Yıldırım mesajı geldiğini söyledi. Hazırlanıp tugaya gittim. Yolda Burç albayı aradım. Mesajın geldiğini ilettim. Saat 23.00'te kışlaya vardım. Kilis Suriye sınırında askeri araçların olduğu aklıma geldi" ifadelerini kullandı.
"Valiliği kontrol altına almak için görevlendirilen birlik olduğumuz iddiası yalandır"
Dönemin birinci tank tabur komutanı eski yarbay tutuklu sanık Hakan Yazılıtaş, amiri olduğu birliğin Valiliği kontrol altına alması için görevlendirilen birlik olduğu yönündeki iddiaların asılsız olduğunu söyledi.
Yazılıtaş savunmasının devamında, "Suriye'ye müdahale için hazır bekletilen çok önemli bir taburdur. 30 tankımız vardı, 40 ZPT, 200 bin mühimmat tanklarda hazırdır. Böyle bir tabur Türkiye'de yoktur. Sınırda olaylar olduğunda Gaziantep yakın olmasına rağmen Kahramanmaraş ya da Şanlıurfa'dan takviye gitmişti. Benim taburuma dokunulmadı. Çünkü Suriye'ye yapılacak harekatta benim taburum kullanılacaktı. Tugaya giderken personele uyumayın her an çağrılabiliriz, tatbikat değil dedim. Çünkü ilk kez ben aranıyordum. Tabura giderken bütün personeli çağırın dediler. Saat 23.22'de Gaziantep'te olanları mesaiye çağırdım. Ben bu emri kendi taburuma vermedim. Benim tabur 280 kişidir, ani müdahale taburu 580 kişidir. Suriye ile ilgili sıkıntısı olduğunu düşündüğüm için buraya gönderdim. Tabura geldiğimde nöbetçi amir Mehmetçiğin kaldırılması yönünde emir vermiş. Bunun üzerine ben Suriye'ye yönelik operasyon olduğu konusunda emin oldum. Benim saat 23.00'a kadar hiçbir şeyden haberim yoktu. Ders çalışıyordum. Görev bilinciyle üstümü giyip kışlaya gittim, televizyona bakmadım" ifadelerini kullandı.
Gaziantep 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmanın ilk gününde 9 sanık savunma yaptı. Diğer sanıklar ve sanık müdafilerin savunmaları için ise duruşma Pazartesi günü devam edecek. - GAZİANTEP