Gaziantep Jüpiter Dolichenus'un 'Kutsal Yolu' Bulundu Dünyanın En Eski Yerleşim Birimlerinden Dülük'teki Kazılar Sürüyor
Dünya'nın En Eski Yerleşim Merkezlerinden Olan Gaziantep'teki Dülük Antik Kenti'ndeki
DÜNYA'nın en eski yerleşim merkezlerinden olan Gaziantep'teki Dülük Antik Kenti'ndeki
kazılarda Jüpiter Dolichenus Tapınağı ile Dülük kenti yerleşim merkezi arasındaki 'Kutsal Yol' bulundu.
Gaziantep'in yaklaşık 10 kilometre kuzey batısında bulunan, M.S 300 yılları civarında kurulduğu tahmin edilen ve antik dönemlerin önemli ticari ve askeri yolları üzerindeki Dülük Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarına sponsor olan Şehitkamil Belediyesi'nin AK Parti'li Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, kazı alanını ziyaret ederek kazı başkanı Almanya'nın Münster Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engelbert Winter'den bilgi aldı. Winter, Mezopotamya, Suriye, İran, Yunanistan ve Roma uygarlıklarının izini taşıyan Dülük'te Türk, Alman ve İtalyan 24 arkeolog ve aynı sayıdaki işçi tarafından bu yıl sürdürülen kazılarda, Jüpiter Dolichenüs Tapınağı ve tapınağın, kent merkeziyle olan bağlantısını sağlayan Kutsal Yol'unun bulunduğunu açıkladı. Ayrıca yüzlerce buluntuya da ulaşıldığını kaydeden Winter, Dülük'ün Jüpiter Dolichenüs, Mitra ve Fırtına -Gökyüzü Tanrısı Teşup dinlerinin doğuş ve Avrupa'ya yayılış ile inanç merkezi olması nedeniyle büyük önem taşıdığını, bu antik kentin gün ışığına çıkarılmasıyla hem dünya kültürüne önemli bir merkezin kazandırılacağını, hem de Gaziantep'in büyük bir turizm merkezi ve çekim merkezi olacağını vurguladı. Prof. Dr. Winter, ekim ayı başına kadar sürecek kazılara olan desteği nedeniyle Şehitkamil Belediyesi'ne teşekkür etti.
Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu da, bu tür kazıların uzun soluklu kazılar olduğunu belirterek, "Biz acele etmiyoruz. Çünkü, Dülük dünyanın en eski yerleşim birimlerinden, inanç merkezi olan bir yerleşim yeri. O nedenle dünya ve Gaziantep kültürüne kazandırılması yönünde her türlü desteği vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.