Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Ateşkes anlaşması sonrası İsrail'den Lübnanlı sivillere yönelik uyarı

Ateşkesin yürürlüğe girmesi sonrası İsrail'den ilk uyarı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili kısım dikkat çekti

Gaziantep'in İlkbahar Lezzeti "Çağla Aşı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gastronomi alanında UNESCO tarafından tescillenen Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip kazan yemeklerinden "çağla aşı" ilkbahar aylarında damakları lezzetlendiriyor.

FERİDE PELİN İNAL - Gastronomi alanında UNESCO tarafından tescillenen Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip kazan yemeklerinden "çağla aşı" ilkbahar aylarında damakları lezzetlendiriyor.

UNESCO'nun gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Gaziantep'te mevsimsel olarak sofralara sunulan yemekler için kazanlar kaynatılıyor. Kente özgü "çağla aşı" da, ilkbaharda ağızları tatlandırıyor.

Nohut et, yoğurt ve safranla yapılan çağla aşı, bir aylık zamanda lezzetiyle büyük ilgi görüyor.

Aşçı Mehmet Ali Durak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çağla aşının bahar başlangıcında yapıldığını belirterek, sadece bir ay tüketilebildiğini söyledi.

Gazianteplilerin doğadaki sebze ve meyveleri çok iyi değerlendirdiği için gastronomide başarılı olduğuna dikkat çeken Durak, çağla aşının da en özel yemeklerden biri olduğunu dile getirdi.

Bütün meyve ve sebzeleri değerlendirmeye çalıştıklarını ifade eden Durak, şunları kaydetti:

"Çağla aşı bir ay tüketilebilen lezzetli yemeklerden. Yoğurtlu ve salçalı yapılır. Bu bir ay geçmeden senede bir kere evlerde tadılır. İçindeki çekirdek kısmı ayıkladıktan sonra haşlıyoruz. Sonra etle, nohutu kemik suyuyla beraber pişirdikten sonra çağlayı içine atıyoruz. Yoğurtu katıyoruz. Üzerine de sade yağla safran döküyoruz. Salçasını yapanlar da var. Onu da patlıcan doğrama gibi düşünmek lazım. Çağla, nohut, et üzerine nane yağ dökülür. Yemekler için şiirler yazıyorum."

Durak'ın Çağla aşı için yazdığı şiir:

Bizim yörede yaparlar loğlazım aşı

Bunlarla şenlenir arasa çarşı

İnadına yöresel fast fooda karşı

Unutma unutturma gelecek nesle taşı

Baharı müjdeler yoğurtlu çağla aşı

Gaziantep'in gastronomi lezzetlerini keşfetmek için kente gelen İtalyan şef Geovani Pollaina da yemeği çok başarılı bulduğunu, meyveli bir lezzeti tatmanın kendisini çok mutlu ettiğini kaydetti.

"Yöresel lezzetleri tatmak için geldim"

Çağla aşının özel bir yemek olduğuna dikkat çeken Pollaina, "Taze sebze, nohut, et, safran hepsini bir araya getirerek, tek lezzet tutturmak kolay değil. Ustada çok güzel yapmış. Ben de bu tip yöresel lezzetleri tatmak için geldim. Sadece kebap için gelmemek lazım. Gastronomik lezzetler aslında bu. Burasının sadece kebap ve baklavadan ibaret olduğunu zannediyorlar. Yemek çok başarılı, olması gerektiği gibi." dedi.

Türk ve İtalyan yemeklerini kıyaslayan Pollaina, kullanılan malzemelerin aynı olduğunu belirterek, ikisinin de Akdeniz kültüründen olduğu için benzer mutfaklar olduğunu ifade etti.

Gaziantep'in İlkbahar Lezzeti
Kaynak: AA / Güncel
title