Gaziantep Çözüm Sürecini En Çok İsteyen Şehir
Dr. Asım Güzelbey, Gaziantep'in çözüm sürecine desteklediğini ve barışın sağlanmasını isteyen şehirlerin başında geldiğini söyledi.
Güzelbey, Kanal A'nın "Çözüm İçin Sen De Konuş" programına konuk olarak katıldı. Burada çözüm sürecinin yararlarından bahseden Güzelbey, Gaziantep'in çözümü sürecini ve barış en çok isteyen şehirlerden biri olduğunu ifade etti.
4 bin yıl önce Hititliler ile Mısırlılar arasında sürekli savaşların yapıldığını örnek gösteren Güzelbey, "Mısırlıların ünlü Firavunu 2. Ramses ile Hititlilerin de güçlü kralı Hatuşili arasında devamlı savaş varmış. Ancak bir müddet sonra bakıyorlar ki bu savaşın kazananı yok, ikisi de kaybediyor. Sonuçta her iki tarafta oturup bir antlaşma yapıyor. Antlaşmanın adı Kadeş Barış Antlaşması, dünyanın ilk yazılı antlaşması. İşte bu antlaşma Gaziantep topraklarında yapıldı. Biz bu açıdan barışı son derece önemsiyoruz. Kavgadan ve savaştan kimseye bir hayır gelmemiş, bundan sonra da geleceği yok. Bunun için ülkemizin ihtiyacı olduğu böyle bir dönemde çözüm sürecinin getirilmesi son derece doğru bir karar." diye konuştu.
Gaziantep'te terör olaylarının olmamasını ekonomik olaylara bağlayan Güzelbey, insanların Gaziantep'te iş ve aş bulduğunu, bu nedenle terör olaylarının olmadığını söyledi.
Gaziantep'te canlı bir sanayi ve ekonomik hayatın olmasının insanları mutlu ettiğini ve neticeden terör olaylarına karışmadıklarını aktaran Güzelbey, "Ben inanıyorum ki bu barış sürecinden sonra hem Türkiye hem de Gaziantep uçuşa geçecek." dedi.
Gaziantep'in dinamik bir şehir olduğunu ve sadece Irak ile Suriye'ye ihracat yapmadığını anımsatan Başkan Güzelbey, Gaziantepli sanayicilerin yaklaşık 200 ülkeye ihracat yaptığını belirtti.
Kentte bir ortak akıl platformunun olduğunu ve kente kurum ve kuruluşların ortak hareket ettiğini, neticede de ortaya güzel projelerin çıktığını işaret eden Güzelbey, hiçbir zaman insanları ötekileştirmediklerini kaydetti.
HEMŞERİ DERNEKLERİNİ KAYNAŞTIRIYORUZ
Her sene Mayıs ayı sonlarında Gaziantep'e ülkenin değişik yerlerinden göçle gelen vatandaşların kurdukları hemşehri derneklerini "Yöresel Kültürler Buluşması" adı altında bir festivalde bir araya getirdiklerini belirtti. Arabı, Kürdi, Çerkezi ve Türkü ile birlikte biraraya gelen bu derneklerin hepsinin de tek düşüncesinin Gaziantep olduğunu ve bu kentte yaşam sürecini desteklemeyi hedeflediklerini belirtti.
Doğulu, Batılı, Karadenizli ve Akdenizli hemşeri derneklerinin bir araya gelerek kendi kültürlerini ve ürünlerini tanıtma fırsatı bulduklarını, bu insanların yıllardır kardeşçe bir arada yaşadığına dikkat çeken Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey, bu açıdan Gaziantep'in geçmişine ve geleceğine sahip çıkan bir kent olduğunu açıkladı.
Gaziantep'in Ortadoğu'nun ticaret, sanayi, kültür ve finans merkezi olmaya aday olduğunu vurgulayan Güzelbey, Gaziantepli işadamlarının iyi eğitim ve bilgi alarak sanayide fabrikasının başına geçtiğini kaydetti. Bu açıdan alt yapısı gayet iyi olan bir sanayi ve ticaret kentinin gelecekte de çok fazla sıkıntı yaşamayacağını ifade eden Güzelbey, Gaziantepli sanayici, tüccar ve işadamı dışarıda kazandıkları paraları Gaziantep'te yatırıma dönüştürdüğünü kaydetti. Bu açıdan da insanların Gaziantep'te insanların iş konusunda çok fazla sıkıntı çekmediğini söyledi.