Haberler

Gaziantep Afad Başkanı Oktay.

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı tarafından, Türkiye'de barınan Suriyeli sığınmacıların durumlarının görüşüldüğü Suriye Koordinasyon Toplantısı, Gaziantep'te düzenlendi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı tarafından, Türkiye'de barınan Suriyeli sığınmacıların durumlarının görüşüldüğü Suriye Koordinasyon Toplantısı, Gaziantep'te düzenlendi. AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, Türkiye'deki sığınmacı sayısının 220 bini aştığını ve konaklama merkezlerinin dışında yaşayan 300 bin Suriyeli için de yeni bir çalışma başlattıklarını belirterek, "Kampların dışında sınır illerimizde 300 bin kişinin bakımının yapılıyor olması o kadar da kolay bir iş değil. Dolayısıyla şimdi orada da bir çalışma başlattık. Nasıl ki kamplarımızın içerisinde bir sistemimiz varsa, kampların dışında da benzer bir sistem geliştiriyoruz" dedi.

AFAD tarafından Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin durumlarının görüşüldüğü toplantı, öğleden sonra Tuğcan Oteli'nde yapıldı. Toplantıya Gaziantep Valisi Erdal Ata, Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros, AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay,, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, konaklama tesislerinin bulunduğu illerin vali yardımcıları ve AFAD il müdürleri ile tesislerinin yetkilileri katıldı.

Toplantıda konuşan BM Temsilcisi Carol Batchelor, ülkelerinden kaçan Suriyelilerin yüzde 50'sini çocukların oluşturduğunu belirtti. Batchelor, şunları söyledi:

"Türk hükümetine, halkına ve bugün bu masada toplanan, ülkelerindeki çatışmanın sonu gelmediğini üzülerek seyreden Suriyeliler için çalışan herkese teşekkürlerini sunuyorum. Sizler, Suriyelileri konuk ederek ve koruyarak, o insanların umutlarını yükseltiyorsunuz. Bir kez daha hatırlatmak isterim ki, mültecilerin yüzde 50'si çocuk. Dolayısıyla bunlar, insani yardıma muhtaç sivillerdir. BM, Türkiye ve burada toplanan herkesle yakın işbirliğinde içinde, bu insanların ihtiyaçlarını tespit etmek ve hızlı şekilde onlara cevap vermek için çalışıyor. Türkiye ile bu yakın işbirliğine sahip olduğumuz için çok ayrıcalıklı olduğumuzu hissediyorum. Bu işbirliği sağlamlaştırmak istiyoruz. Bu tür çalıştaylar düzenleyerek, sorunların boyutunu birbirimizle paylaşmalıyız ve korumaya muhtaç tüm insanlara zamanı geldiğinde evlerine dönme umudunu aşılamalıyız."

AFAD BAŞKANI OKTAY: SIĞINMACI SAYISI 220 BİNİ AŞTI

Türkiye'deki konaklama merkezlerindeki Suriyeli sığınmacıların sayısının 220 bini aştığını belirten AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, AFAD'ın kurduğu sistemle sığınmacıların rahatının başarılı şekilde sağlandığını ifade ederek, "Türkiye genelindeki konaklama tesisindeki sığınmacıların sayısı 220 bini aştı. Israrla sistemli çalıştık. Sistemli çalışma, Türkiye'de başka bir şeyi gösterdi. Bu sayede devletin tüm kurum ve kuruluşlarıyla, STK'larla ve uluslararası kuruluşlarla bir saat gibi etkin bir koordinasyonla nasıl çalıştığını tüm dünyaya gösterdik. Dünya kamuoyu ne yazık ki bu probleme yeteri kadar dikkat çekmedi ve yeteri kadar bu problemle ilgilenmedi. Israrla da ilgilenmemeye devam ediyor. Türkiye'nin böyle bir şansı olmadı, çünkü sınır komşusuydu. Çok da uzun bir sınırımız var. Komşumuz açken biz tok yatamayız dedik ve bir şekilde açık kapı politikasıyla sınırlarımızı açtık" diye konuştu.

300 BİN SURİYELİ'YE YENİ ÇALIŞMA

Konaklama merkezlerinin dışında kalan 300 bin Suriyeli için de 2 ay önce yeni bir sistem geliştirdiklerini belirten AFAD Başkanı Fuat Oktay, "Kamplarımızda bir problem yok. Uluslararası standartlar boyutunun ötesindeyiz. Ama kamp dışında gelince problemimiz var. Burada da öz eleştirinin ötesinde uluslararası camiaya da öz eleştiri boyutunda bir mesaj göndermek istiyorum. BM ile özellikle Türkiye arasında son derece yakın ve samimi ilişkimiz var, son derece de yakın çalışıyoruz. Türkiye'deki arkadaşlarımız, başta Carol olmak üzere uluslararası camiaya bizi bizden çok daha iyi anlatıyorlar. Kampların dışında sınır illerimizde 300 bin kişinin bakımının yapılıyor olması o kadar da kolay bir iş değil. Dolayısıyla şimdi orada da bir çalışma başlattık. Nasıl ki kamplarımızın içerisinde bir sistemimiz varsa, kampların dışında da benzer bir sistem geliştirelim istedik. Kontrolsüz 300 bin Suriyelinin kayıt altına alınmasıyla ilgili sistemi geliştirdik ve yazılım da dahil sistemimiz hazır durumda. Dışarıdaki tüm misafirlerimizi kayıt altına almaya başladık. Bunu yaptığımızda tüm eksiklikler ve ihtiyaçlarımız belirgin hale geliyor" dedi.

Toplantıda konuşan Gaziantep Valisi Erdal Ata ise Suriyelilerin konakladığı merkeze gelen yabancı konukların sağlanan hizmetlerden dolayı duydukları memnuniyeti anlattı. Vali Erdal Ata'nın konuşmasının ardından basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıda konaklama merkezlerindeki durum, kamp dışında konaklayan Suriyeliler'e sağlanacak hizmetler ve gelecek planlamalarına ilişkin konular görüşüldü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Asgari ücret zammında 2 ihtimal üzerinde duruluyor

2 ihtimal üzerinde duruluyor! İşte asgari ücret zammı için beklenen rakam

Çin'in 9 milyar dolarlık gizli savaş gemisi ilk kez görüntülendi

Uydu görüntüleri 9 milyar dolarlık gizli savaş gemisini ortaya çıkardı

Bakan Kacır'ın konvoyunda kaza: Milli Yol Partisi il başkanı öldü, yaralılar var

Bakan Kacır'ın konvoyunda kaza! İl başkanı hayatını kaybetti, yaralılar var

Meteoroloji'den 49 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı

Bere, eldiven dolapta ne varsa çıkarın! Meteoroloji'den 49 il için kritik uyarı

title