Haberler

Gazeteci Yazar Ünal Bolat: "Türküler Gençleri Özüne Bağlayacak İlaçtır"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) düzenlediği Babıâli Sohbetleri’ne katılan gazeteci yazar Ünal Bolat, ‘‘Türküler, gençlerin özü ile kopan bağını kuvvetlendirecek birer kültür tableti, bir nevi ilaçtır’’ dedi.

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) düzenlediği Babıali Sohbetleri'ne katılan gazeteci yazar Ünal Bolat, "Türküler, gençlerin özü ile kopan bağını kuvvetlendirecek birer kültür tableti, bir nevi ilaçtır" dedi.

ESKADER'in düzenlediği 'Babıali Sohbetleri' Timaş Kitaphahve'de düzenlendi. Sohbet programına ESKADER Kurucu Başkanı Mehmet Nuri Yardım, ESKADER Başkanı Şerif Aydemir, gazeteci yazar Ünal Bolat, sanatçı Ender Doğan, gazeteciler yazarlar ve edebiyat sevdalıları da katıldı. Babıali Sohbetleri'nde bu haftanın konusu "Türkülerimiz ve medeniyetimize etkileri" olarak belirlendi. Konuşmacıların takdim edilmesinden önce tasavvuf musikisinin yıldız sesi Ender Doğan, "İrfan Türküleri" albümünden iki türküyü seslendirerek dinleyicilere müzik ziyafeti sundu. Gazeteci yazar Ünal Bolat'ın "Medeniyetimizin Oluşumunda Türkülerin Katkısı" başlığı altında yaptığı konuşmada türkülerin medeniyetler için önemini vurguladı.

"PEPEE ÇOÇUKLARIN TÜRKÜLERİMİZİ EZBERLEMESİNE YARDIMCI OLDU"

Konuşmasında Türküleri kültürümüzün kısa tanımı olarak tanımlayan Bolat, son yıllarda televizyonunda yayınlanan "Pepee" adlı çizgi filmde seslendirilen türkülerin küçük çocukların hafızalarına kazınmasının bunun en büyük delili olduğunu belirtti. "Toplumda bir öze dönüş hareketi var. Osmanlıca öğrenmenin bir devlet politikası olarak ortaya konmasının toplumda Osmanlıcaya olan ilgiyi nasıl körüklediğini hep birlikte gördük. Türküler için de ilköğretimle ilişkili bir devlet politikası geliştirmek bu bakımdan önem taşıyor" diyen Ünal Bolat, türkülerin coğrafyamızın kültür pınarlarının akmasını sağladığını ifade etti.

"TÜRKÜLER GENÇLERİ ÖZÜNE BAĞLAYACAK İLAÇTIR"

Bolat, "Artık müziksiz bir hayat düşünülemez oldu. Hayatın her merhalesinde müzikle iç içeyiz. Özellikle gençlik müziksiz yaşayamıyor. Türküler ise, gençlerin özü ile kopan bağını kuvvetlendirecek birer kültür tableti, bir nevi ilaçtır. Yerli, milli ve İslami yaşayışa dönüşte türkülerin etkisini göz önüne almak gerekir. Müzik türü olması çekicidir ve türküler kişiyi eğitildiğinin farkına vardırmadan eğitir. Herkesin ve her kesimin arkasını dönemeyeceği nadir unsurlardandır. Her düşünceden ve her etnik kökenden kişi aynı türküyü birlikte söyleyebilir. Gelecek nesillere kültür taşıyan kan damarı gibidir" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close