Haberler

Gazeteci Pekmezci'den "Ergenekon'un 1 Numarası" İçin Kitap

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazeteci-yazar Necdet Pekmezci, "Mankurtlar" adlı kitabında Türkiye'nin "öteki" tarihine ayna tuttu Gazeteci-yazar Necdet Pekmezci, "Mankurtlar" adlı kitabında Türkiye'nin "öteki" tarihine ayna tuttu.

Gazeteci-yazar Necdet Pekmezci, "Mankurtlar" adlı kitabında Türkiye'nin "öteki" tarihine ayna tuttu Gazeteci-yazar Necdet Pekmezci, "Mankurtlar" adlı kitabında Türkiye'nin "öteki" tarihine ayna tuttu. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yıllar içinde "Nasıl Amerika Birleşik Devletleri'nin bir şubesi haline getirildi? Kimler nasıl rol oynadı? Ergenekon'nun 1 numarası kimdi?" gibi konuları farklı bir bakış açısıyla inceledi.

Tanyeri Yayıncılık tarafından geçtiğimiz günlerde vitrine çıkan kitabında, "ABD'nin finanse ettiği bu örgütler bir işgal durumunda sabotaj ve gerilla eylemleri gerçekleştirerek, dışarıdaki hükümete bilgi göndereceklerdi" iddiasını gündeme getiren Pekmezci'nin kitabından bazı satırbaşları şöyle:

"İdarecilerin eğitimi NATO üyesi ülkelerde, belli merkezlerde verilirken, diğer ülkelerde ise CIA ve NATO tarafından sağlanıyordu. Gladio, İtalya'daki örgütün kod adı. Örgüt Türkiye'de Kontrgerilla olarak tanındı. Türkiye'deki örgüt 27 Eylül 1954'te Seferberlik Tetkik Kurulu adıyla kuruldu. 1 Mayıs 1977, Maraş, Çorum ve Sivas olayları ile Susurluk Kazası'ndan sonra Türkiye'de Glaido tartışmaları yeniden kızıştı. Ancak bu örgütün varlığı sürekli reddedildi.

Glaido kuşkuları da Seferberlik Tetkik Kurulu ve sonraları Özel Harp Dairesi adını alan kurumun üzerinden bir türlü kalkmadı. Adı Glaido ile özdeşleşen Seferberlik Tetkik Kurulu'nun kökeni İttihat ve Terakki Partisi'nin istihbarat örgütü Teşkilat-ı Mahsusa'ya kadar uzanıyor. Seferberlik Tetkik Kurulu ya da Türk Gladiosu 1954 yılında Korgeneral Daniş Karabelen tarafından kuruldu. Daniş Karabelen'in bir özelliği de Teşkilat-ı Mahsusa'nın en genç elemanı olmasıydı. Bu arada 1960'lı yılların sonunda MHP'nin kurduğu Komando Kampları'nın kuruluşunda da Daniş Karabelen'in imzası var. Bu kamplar Karabelen'in telkini ile kuruluyor."

-ERGENEKON'UN 1 NUMARASI

Kitabında Ergenekon'u kuran kişi olarak Daniş Karabelen olduğunu belirten Pekmezci, korgeneral Karabelen'in hikayesini ise şöyle anlattı:

"1898'de İstanbul'da doğdu. Babası Bahriye (Deniz) Kolağası Mehmet Rasim Bey, annesi ise Hatice Növber Hanım'dı. Daniş Bey'e de baba mesleği askerlik uygun görüldü. Karabelen, askeri rüştiyeden mezun olup, Kuleli Askeri Lisesi'ne girdi. 1915 yılında talimgahı birincilikle bitiren Daniş Karabelen, 17 yaşında okuldan mezun oldu. ve tercihini Filistin Cephesi'nden yana kullandı.

Bu yılarda Teşkilat-ı Mahsusa Filistin'de geri savaşı yürütüyordu. Daniş Karabelen, 5'inci Ordu'da görevlendirildi. Merkezi Şam'da olan bu Ordu'nun başında ünlü Cemal Paşa vardı. Filistin Cephesi'nin mıntıka komutanı ise Ali Fuad Paşa (Cebesoy)idi. Asteğmen Ali Daniş, Birrüs'sel harbinde hücum bölüğü komutanlığı yaptı. Bir saldırıda yaralandı ve sonra Üsteğmenliğe terfi etti.

Liman Von Sanders'in ve daha sonra Mustafa Kemal Paşa'nın görev yaptığı Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı'nın şifre bürosunda çalıştı. 1'inci Dünya Savaşı Osmanlı için 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi ile sona erince, Daniş Karabelen de üç yıl sonra İstanbul'a döndü. Leman Hanım ile evlendi. Seferberlik Tetkik Kurulu aynı zamanda Kurtuluş Savaşı için de çalışmalar başlamıştı. Teşkilat-ı Mahsusa Anadolu'ya silah ve insan naklediyordu. Maltepe talimgahında bu kez Karakol örgütü iş başındaydı.

Başında da Teşkilat-ı Mahsusa'nın önderlerinden Yenibahçeli Şükrü Bey (Oğuz) vardı. Daniş Karabelen, Karakol örgütünde aktif olarak çalışmaya başladı daha sonra da Anadolu'ya geçti.. Genelkurmay Başkanlığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Dairesi'nin bilgilerine göre Korgeneral Daniş Karabelen'in Askerlik yaşamı 27 Mart 1915'te Kuleli Askeri Lisesi'ne girişi ile başlıyor ve 7 Temmuz 1958'deki Seferberlik Tetkik Kurulu başkanlığından istifasıyla son buluyor. Ancak Daniş Karabelen, bu görevi müşavir adı altında sivil olarak 29 Mayıs 1960'a kadar sürdürüyor. Karabelen 1'nci Dünya Savaşı'nı yaşıyor. Kurtuluş Savaşına katılıyor. 28 Kasım 1952 ile 4 Eylül 1953 tarihleri arasında Kore'de savaşıyor. Kore'den sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı Yurtiçi Genel Daire Başkanvekilliği görevine getiriliyor. Kritik göreve başlayış tarihi 4 Kasım 1953.

Karabelen bu görevde yaklaşık 1 ay kalıyor. Daha sonraki görev yeri Seferberlik Tetkik Kurulu . Tarih 18 Aralık 1953.

25 Ağustos 1955'te 28'inci Tümen Komutan Yardımcılığına getirilen Karabelen, bu kez yuvaya 10 Eylül 1956 tarihinde dönüyor. Yeniden Seferberlik Tetkik Kurulu başkanı olan Karabelen, 1957 yılında tekrar 28'inci Tümene dönüyor. Bu kez komutan olarak görev yapıyor. Karabelen, tekrar seferberlik Tetkik Kurulu'na dönüyor ve 7 Temmuz 1958'e kadar burada görev yapıyor. Ardından istifa edip aynı göreve bu kez sivil olarak devam etti..." - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel
Tunceli'de kayyum gerginliği! Polis barikatını aşmak istediler

Polisle kalabalık arasında arbede çıktı

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

title