Gazeteci Mehmet Baransu Tutuklandı
Gazeteci Mehmet Baransu, Balyoz davası sanıklarına kumpas kurulduğu iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada tutuklandı.
'Kumpas' soruşturmasında gözaltına alınan gazeteci Mehmet Baransu tutuklandı.
İstanbul 5. Sulh Ceza Mahkemesi, Baransu'yu devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme suçlamasıyla tutuklu yargılanmasına karar verdi. Baransu, ifadesinde 4 kişinin ismini vererek "Gazeteye CD'leri götürdüğümüzde CD'nin içerisinde binlerce belge olduğu için, 6 kişi bu belgeleri taramaya başladık. Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur, Kurtuluş Tayiz ve ben diğerlerini hatırlamıyorum" dedi.
TUTUKLAMANIN GEREKÇESİ
Tutuklama gerekçesinde delillere göre, Baransu'nun eylemine konu olayın Balyoz darbe planı olarak bilinen plan ve bu plana ilişkin DVD, CD ve belgeler olduğu belirtildi. Bu belgeler ile birlikte Egemen Harekat Planı'nı da Baransu'nun temin ettiği kaydedilen kararda, Egemen Harekat Planı'nın 'çok gizli' gizlilik derecesinde olduğu ifade edildi. Bu plandaki bilgilerin devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken nitelikte olduğu vurgulanan kararda, bu CD'lerdeki 118 adet gizli belgenin de çalındığı belirtildi.
"EMEKLİ ASKERİN KİM OLDUĞU BİLİNMİYOR"
Baransu'nun 'bir şekilde ele geçirdiği belgelerin kopyası olsa dahi ilgili mercilere teslim etmek yerine kendisi tarafından imha edildiğinin ifade edildiği' anlatılan kararda, "Ancak imha edilip edilmediğinin henüz bilinmediği, bulunamayan gizli belgelerin halen nerede olduğu, kimin elinde bulunduğu ve ne amaç ile kullanılacağının bilinmediği" kaydedildi.
Baransu'nun belgeleri aldığını söylediği ve emekli asker olduğunu bildirdiği kişinin kim olduğu konusunda henüz bir tespitin yapılmadığı belirtilen kararda, bu kişi ile birlikte hareket eden başka kişiler bulunup bulunmadığının da henüz tespit edilemediği vurgulandı.
ÖRGÜT KURMA SUÇLAMASI REDDEDİLDİ
Hakim, Baransu hakkında "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçundan yapılan tutuklama talebini "örgüt kurma suçunun oluşabilmesi için yeterli ve gerekli olan kişi sayısının henüz tespit edilemediği, bir örgütün kurulduğundan ve varlığından bahsedilmesi için bu aşamada gerekli ve yeterli tutuklama tedbirini gerektirir ölçüde delilin bulunmadığı" gerekçesiyle reddetti. "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan yapılan tutuklama talebi ise "tutuklama tedbirinin ölçülü olmayacağı" gerekçesiyle reddedildi.
CEZAEVİNE GÖTÜRÜLDÜ
Gazeteci Mehmet Baransu, Metris Cezaevi'ne götürüldü. Baransu'nun içerisinde bulunduğu polis araçları 18.45 sıralarında cezaevine giriş yaptı.
17 SAYFA İFADE VERDİ
Mehmet Baransu tutuklama istemiyle mahkemede sorgulanmadan önce emniyette 17 sayfalık ifade verdi. İfade için hazırlanan sorularda Genelkurmay Başkanlığı tarafından gönderilen yazıya yer verildi.
Savcılık, soruşturma kapsamında Mehmet Baransu tarafından savcılığa teslim edilen belgeler arasında gizli belge olup olmadığını sordu. Genelkurmay, "Belgeler üzerinde yapılan inceleme sonucunda Balyoz, Suga, Çarşaf vb isimlerle hazırlanmış olanlar TSK'ya ait belgeler değildir." dedi.
"BAŞSAVCI ÇOLAKKADI İSTEDİ, BELGELERİ TESLİM ETTİM"
Genelkurmay, belgeler arasında 118 adet 'çok gizli' belge olduğunu da belirtti.
İfadede Baransu'ya belgeleri savcılığa kimin teslim ettiği soruldu. Mehmet Baransu, 'İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Turan Çolakkadı'nın istemesi üzerine belgeleri kendisinin savcılığa teslim ettiğini' söyledi. Belgelerinin orjinallerini imha etmediklerini belirtti.
Baransu, Balyoz haberlerine konu olan belgeleri de Taraf Gazetesi'ne giderken yolda gördüğü bir kişinin verdiğini anlattı. Baransu, bu kişinin kendisini emekli asker olarak tanıttığını söyledi.
"TARİHİ HATIRLAMIYORUM"
Baransu'ya haberinin kaynakları da soruldu. Emniyet sorgusunda 'Bunları kim ya da kimlerden hangi tarihte teslim aldınız?' sorusunu yöneltildi. Baransu bu soruya, 'Bu belgeleri bir kişiden aldım, uzun zaman oldu tam tarihini hatırlamıyorum' diye yanıt verdi. Baransu bu kişiyle Taraf Gazetesi'ne yakın bir yerde görüştüğünü söyledi.
"ÇONGAR, ALTAN, OĞUR VE TAYİZ İLE BİRLİKTE İNCELEDİK"
Baransu ifadesinde, belgelerin kendisine nasıl geldiğini detaylı bir şekilde savcıya anlattığını belirterek, "Turan Çolakkadı'ya belgelerin bana nasıl geldiğini anlattım, o da tutanağa kısaca bunu yazdı. Bu tutanakta yanlış anlaşılmalarına konu olabilecek bir detayı da açıklayayım. 'Bir kısmını orijinal CD'lerden aktarma yaptım, tarayarak aldım' bölümü sanki 'Belgeleri aldığım anda' gibi bir anlam çıkartıyor. Ben Taraf Gazetesi'ne gelirken, yolda gördüğüm bir kişinin benimle bir haber için konuşacağını söylemesi üzerine, kendisiyle görüştüm. Bana, çeşitli CD'ler, çeşitli belgeler, fotoğraflar, yazışmalar gösterdi. Bunların bir kısmı askeri yazışmalar bir kısmı el yazıları bir askerin tuttuğu notlardı. Kendisi 3 DVD bir CD halinde, bunları toparlamıştı. Bazı orijinal belgeler de bunların yanında idi. Onların bazılarına da bakma fırsatım oldu. Orijinal resmi yazışmalardı. Bunları da taradım. DVD ve CD içerisindeki belgelerle karşılaştırdım. Bazı belgelerin fotoğraflarını ve görüntülerini aldım. Gazeteye bu CD'leri götürdüğümüzde CD'nin içerisinde binlerce belge olduğu için, 6 kişi bu belgeleri taramaya başladık. Bilgi işlem sorumlumuz CD'lerle ilgili kopyalar çıkarttı. Her kişi bu belgeleri incelemeye başladı. Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur, Kurtuluş Tayiz ve ben diğerlerini hatırlamıyorum. Bu belgeleri inceledik. Ses kayıtlarına baktık, el yazılı notlara baktık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, eski Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül dahil olmak üzere, AK Parti'nin üst düzey yetkilileri, belediye başkanları dahil, bir çok insanın tutuklanmasına yönelik bir darbe planı hazırlandığını gördük. Ardından da bunu haberleştirdik. Turan Çolakkadı bu CD'leri bizden talep edince gazetedeki CD'lerden aktarma yapıp bize geldiği şekliyle 3 DVD ve 1 CD'yi kendilerine teslim ettim" ifadelerini kullandı.
"BELGELERİ BEN ÜRETMEDİM"
Balyoz davası kapsamında hazırlanan son bilirkişi raporunda dijital verilerin sahte olduğu yönünde rapor verildiği hatırlatılarak, "Bu sahte dijital verileri siz mi ürettiniz?' diye soruldu. Mehmet Baransu, "Hayır. İddia edildiği gibi 'sahte dijital verileri' ben ürettiysem orjinal hallerini neden savcılığa vereyim?" diye yanıt verdi.