İstanbul'daki gece kulübü yangını davasında pişkin savunma: Takdiri ilahi
İstanbul Beşiktaş'ta, 2 Nisan'da meydana gelen ve 29 kişinin öldüğü gece kulübü yangınıyla ilgili dava başladı. 7'si tutuklu 9 sanık hakkında ayrı ayrı 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle açılan davada metal işleri yapan firma sahibi Çağatay Altunel savunma yaptı. Altunel, "Çalışanımın kaçma imkanı varken yangına müdahale etmeye çalışmıştır. Takdiri ilahidir. Çalışanımın ailesi de bu olaydan dolayı tarafımdan şikayetçi olmamışlardır." ifadelerini kullandı.
İstanbul'un Gayrettepe semtinde 29 işçinin hayatını kaybettiği gece kulübü yangınına ilişkin davanın ilk duruşması bugün yapıldı. Kulübün metal işlerini yapan firma sahibi Çağatay Altunel, olay günü kendisine bağlı bir işçinin çalıştığını belirterek "Elemanım yabancı uyruklu olduğu için defalarca kez kendisine çalışma izni almaya çalıştım ama başaramadım. Çalışanımın kaçma imkanı varken yangına müdahale etmeye çalışmıştır. Takdiri ilahidir." dedi.
İstanbul'un Beşiktaş ilçesi Gayrettepe semtinde Masquerade isimli gece kulübünde, 2 Nisan'da yapılan tadilat sırasında meydana gelen ve 29 işçinin yaşamını yitirdiği, 2 kişinin ise yaralandığı yangına ilişkin davanın ilk duruşması bugün başladı.
SANIKLAR HAKKINDA 2 YIL 8 AYDAN, 22 YIL 6 AYA KADAR HAPİS İSTENİYOR
"Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan 7'si tutuklu 9 sanık hakkında ayrı ayrı 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın duruşması Silivri'de bulunan Marmara Ceza İnfaz Kurumları kampüsündeki duruşma salonunda yapıldı. Duruşmaya sanıklar, taraf avukatları ve yangında hayatını kaybeden işçilerin yakınları da katıldı.
"ÇALIŞANIMIN KAÇMA İMKANI VARKEN YANGINA MÜDAHALE ETMEYE ÇALIŞMIŞTIR, TAKDİRİ İLAHİ"
Metal işleri yapan firma sahibi Çağatay Altunel, devletin iş güvenliği konusundaki tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini belirterek suçu ve ihmali olmadığını, mağdur olduğunu ileri sürdü. Altunel, savunmasında, "Her ne kadar şahsıma bu suçlama isnat edilse de kendim tarafından ihmal ve tehdit oluşturacak bir ekipmanım yoktur. Bir saat içinde ben de orada olacaktım ve o yangında ben de olabilirdim. Elemanım yabancı uyruklu olduğu için defalarca kez kendisine çalışma izni almaya çalıştım ama başaramadım. Bu nedenle kendisine gerekli eğitimleri veremedik. 15 yıldır aynı işi yapıyorum ve bugüne kadar herhangi bir kaza olmamıştır. Çalışanımın kaçma imkanı varken yangına müdahale etmeye çalışmıştır. Takdiri ilahidir. Çalışanımın ailesi de bu olaydan dolayı tarafımdan şikayetçi olmamışlardır." dedi.
SİGORTA YAPILMAMASI KONUSUNDA ELEMAN ISRAR ETMİŞ
Kulübün mobilya dekorasyoncusu sanık Kahraman Erdem, yaşamını yitiren işçilerden kaynak ustası Ahmet Sever'in kendisine bağlı çalıştığını dile getirdi. Erdem, ısrar ettiği halde Sever'in malulen emekli olduğu için sigorta yapılmasını kabul etmediğini ileri sürdü.
İDDİANAMEDEKİ DETAYLAR
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 29 kişi "maktul", 27 kişi "müşteki", 9 kişi ise "sanık" sıfatıyla yer alıyor. İddianamede, 2 Nisan'da saat 12.35 sıralarında Gayrettepe Yıldız Posta Caddesi Gönenoğlu Sokağı'ndaki 16 katlı binanın eksi 1. ve eksi 2. katlarında faaliyet gösteren "Masquerade" isimli iş yerinde yangın çıktığına ilişkin ihbar üzerine itfaiye ve sağlık ekiplerinin sevk edildiği, itfaiye görevlilerinin içeride mahsur kalan kişileri dışarıya çıkardığı ifade edilerek, yangında 29 kişinin hayatını kaybettiği anlatılıyor.
Yangın raporuna yer verilen iddianamede, yangının söndürülmesi sonrasında yapılan incelemede, işletmenin mal kabul bölümü girişine göre yaklaşık 15 metre mesafede yanmaya dayalı ağır tahribat ve deformasyonun oluştuğu, bu alanda tadilat amacıyla kullanılan ve prize takılı halde bulunan elektrikli kaynak makinesi, elektrikli metal kesme motoru gibi elektrikli el aletleri ile çeşitli sayıda sanayi tipi oksijen tüplerinin bulunduğunun gözlendiği anlatılıyor.
İddianamede, mevcut söndürme sistemi ve yangın dolaplarının çalışmaması ile acil durum aydınlatmaları ve yönlendirme levhalarının olmamasının birlikte değerlendirilmesi neticesinde, elektrikli kaynak makinesi kullanılmak suretiyle kolay yanıcı nitelikteki malzemeyi barındıran tadilat işleminin yapıldığı gece kulübünde yangının öngörülebilir olduğu ifade edilerek, "Şüpheliler tarafından özen yükümlülüğüne aykırı davranılmak suretiyle öngörülebilecek ancak istenmeyen neticenin gerçekleşmesine iradi hareketle sebebiyet verildiği ve bu haliyle şüphelilere isnat edilen eylemin bilinçli taksir boyutunda manevi unsur içerdiği yönünde tarafımızda kanaat hasıl olmuştur." deniliyor.
Sanıklar Kahraman Erdem, Çağatay Altunel, Şahzade Şekergümüş, Fatma Dörtgül, Mehmet Memduh Ceylan, İsmet Şen, Dursun Çelik, Sibel Çelik ve İbrahim Bildirici'nin "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.