GAÜN'de Geleneksel Aşure Günü Etkinlikleri
Türkçe, Arapça, Farsça ve Azerice ağıtların okunması sonrasında başlayan programın açılışında konuşan Vali Vekili Halil Uymaz, Kerbela olayında birlik ve beraberliği korumanın ne kadar önemli olduğu görüldüğünü söyledi.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Din, Tarih ve Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile Şahinbey Belediyesi tarafından hazırlanan 2. Geleneksel Aşure Günü etkinlikleri kapsamında "Birlik ve Beraberliğin Harcı: Aşure" adlı etkinlik GAÜN Atatürk Kültür Merkezi'nde yapıldı.
Uymaz, "Bu gibi olayları zaman zaman hatırlamamız birlik ve beraberliğimizi korumanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bizler Allah'ı, Kıblesi ve Kitab'ı bir, aramızda binlerce birlik olan bir milletiz. Birbirimize hoşgörüyle bakmayı bir kenara bırakalım diğer dinlere bile binlerce yıl hoşgörüyle bakmışız aynı zamanda korumuşuz. Bu duygu ve düşüncelerle gerek Muharrem ayında gerekse diğer aylarda yapılan dualar hürmetine birlik ve beraberliğimizin devam etmesini, bu gibi etkinliklerin birbirimizi daha çok tanımaya ve sevmeye vesile olmasını diliyorum" diye konuştu.
GAÜN İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şehmus Demir, Kerbela'yı ve Hz. Hüseyin'i hatırlamanın çok önemli olduğunu çünkü tarihte yaşanmış en büyük acılardan biri olduğunu hatırlatarak, "Ancak bunu senede bir defa anılacak bir tarihi olay olarak da düşünmek aslında bir taraftan yanlış. Kerbela'nın ruhunu bugünümüze taşımak ve Kerbela'nın ruhunu anlamamız gerekiyor. Zalim ile mazlumun ezen ile ezilenin nasıl karşı karşıya geldiğini, Hz. Hüseyin'in nasıl dimdik inancı ve doğru bildikleri uğruna nasıl şehit edildiğini ve bu anlamda hiçbir taviz vermediğini bilmemiz gerekiyor" diyerek, bu ruhun günümüze taşınması gerektiğini vurguladı.
Türk Milletinin, Türk geleneği ve İslam'ın değerler sistemini kendine özgü bir şekilde yoğurmuş ve bunu evrensel bir boyutta insanlığa sunduğunu ifade eden Din, Tarih ve Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynel Özlü, "Müslüman hanedanların bulunduğu pek çok devlette olduğu gibi Osmanlı Devleti de dini çeşitliliğe hoşgörüyle bakmış, çok kültürlü, çok dinli ve çok mezhepli bir toplumu başarıyla yönetmiştir. Hem İslam alemi için hem de diğer kültürlerde farklı anlamları olan bu özel gün, bize bir kere daha toplum olarak yan yana durmamız ve kopmaz bağlarla bağlanmamız gerektiğini anımsatmaktadır" dedi.
Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilmesinin üzerinden yaklaşık bin 300 yıl geçtiğini, bu geçen süre zarfında Kerbela'ya benzer birçok olay yaşandığını söyleyen GAÜN İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç Dr. Mahmut Çınar, "Günümüzde de buna benzer olayları yaşıyoruz. Böyle büyük, kanamaya devam eden yaralarımız var. Hiçbir yara bu bin 300 yıl süre geçmiş olmasına rağmen Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilmesinden sona kanayan bu yara kadar çok kanamadı. Kerbela yarası hala kanamaya devam etmektedir ve öyle zannediyorum ki insanlık tarihi devam ettiği müddetçe kanama devam edecektir" şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Çınar, "Kerbela bize çok önemli mesajlar veriyor. İbret alarak bir daha Kerbela'da düşülen hataya düşmemek için tarihimizi iyi okumak ve ibretler almak gerekiyor. Kerbela'nın bize sunduğu en önemli mesaj, hiçbir şeyin bu dünyaya ait hiçbir değerin insanlık kadar değerli olmadığını öğretiyor. Bizlerin de bu düşünce ve duygularla Kerbela'yı değerlendirmemiz gerektiği mesajını veriyor" diyerek, aşurenin önemi, Hz Hüseyin ve Kerbela olayı hakkında bilgi verdi. Programın sonunda katılımcılara aşure ikram edildi.