Garipti, Şimdi Değil
Yapı Kredi Yayınları, bugünlerde Orhan Veli'nin artık hiç birimize garip gelmeyen Garip'ini, bu özel ve tek baskıda yeniden okuruyla buluşturuyor.
Garip akımıyla Türk şiirine yeni bir soluk getirerek büyük bir çığır açan Orhan Veli'nin Garip – Şiir hakkında düşünceler ve Melih Cevdet, Oktay Rifat, Orhan Veli'den seçilmiş şiirler adlı kitabı, üç büyük şairin yüzüncü yaşlarını sırayla selamladığımız bugünlerde Yapı Kredi Yayınları'ndan çıktı.
Garip ya da Birinci Yeni, Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın öncülüğünü yaptığı şiir akımının adıdır. Bu akım, Türk şiirinde o güne kadar yer etmiş kalıp ve anlayışlardan kurtulmak gerektiğini savunur. Biçimciliğe, duygusallığa karşı çıkıp, söyleyiş güzelliğini esas alır. Orhan Veli, 1941 yılında M. Cevdet Anday ve Oktay Rifat ile birlikte şiirde var olan tüm bu esaslara başkaldıran şiirlerini Garip adında bir kitapta bir araya getirmişti.
"Garip" yazısını Orhan Veli "Şiire Dair" başlığıyla Varlık dergisinde parça parça yayımlamış, sonra yeniden düzenleyerek bu kitabına önsöz yapmıştı. "Garip" yazısının arkasına ise kendi şiirlerinden ve Taş Mektep yıllarından arkadaşları Melih Cevdet ve Oktay Rifat'tan örnekler koymuştu. İşte Garip hareketini başlatan kitabın kapağında "Şiir hakkında düşünceler ve Melih Cevdet, Oktay Rifat, Orhan Veli'den seçilmiş şiirler" denmesinin nedeni budur.