GAP'la Gelen Refah

GAP'la Gelen Refah
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gap'la 14 Barajın Yapımının Tamamlandığı, 9 Hidroelektrik Santralinin İşletmeye Açıldığı, 1 Baraj ile 1 Hidroelektrik Santrali İnşaatının Devam Ettiği, 258 Bin 425 Hektar Alanın Sulandığı Bildirildi.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında 14 barajın yapımının tamamlandığı, 9 hidroelektrik santralinin (HES) işletmeye açıldığı, 1 baraj ile 1 hidroelektrik santrali inşaatının devam ettiği ve 258 bin 425 hektar alanın sulandığı bildirildi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) verilerinden derlenen bilgiye göre, GAP sayesinde Dicle ve Fırat Nehirleri ve kolları üzerinde 22 baraj ve 19 hidroelektrik santral yapılarak 7 bin 500 mw kurulu güç ile yılda 27 milyar kwh enerji üretimi, yaklaşık 1.82 milyon hektarlık brüt alanda sulama yapılmasının amaçlandığı, 13 büyük projenin 7'sinin Fırat, 6'sının ise Dicle Havzası'nda yer aldığı belirtildi.

GAP'ta 258 bin 425 hektar alan sulu tarıma açılırken, 114 bin hektar alanda inşaat çalışmaları devam ediyor. 14 barajın yapımının tamamlandığı GAP'ta, 9 hidroelektrik santrali işletmeye hazır, 1 baraj ve 1 hidroelektrik santral inşaatı ise devam ediyor.

Yapımı tamamlanarak işletmeye açılan Hancağız, Şanlıurfa-Harran Ovaları, Hacıhıdır, Derik-Dumluca, Silvan 1. ve 2. kısım, Nusaybin Çağ-Çağ, Silopi-Nerdüş, Akçakale Yas, Ceylanpınar Yas, Devegeçidi, Yaylak, Çınar-Göksu, Garzan-Kozluk, Adıyaman-Çamgazi, Yukarı Harran, Kralkızı Dicle Pompaj, 5. Bölge Küçük Su İşleri, 15. Bölge Küçük Su İşleri, 20. Bölge Küçük Su İşleri, Paşabağı, Bozova Pompaj 1. kısım, Bozova Merkez Pompaj, Kayacık, Batman Sağ Sahil, Batman Sol Sahil Sulama Projeleri'nde toplam 258 bin

425 hektar alanda sulu tarım yapılıyor.

Karakaya, Atatürk, Kralkızı, Batman, Karkamış, Birecik Barajı ve hidroelektrik santralleri Çamgazi, Hancağız, Çınar-Göksu, Derik-Dumluca, Hacıhıdır, Devegeçidi, Kayacık Barajları ile Çağ-Çağ ve Şanlıurfa Hidroelektrik Santrali işletmede bulunuyor. Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali inşaatı devam ediyor.

Türkiye genelinde hidroelektrik enerji potansiyelinin yüzde 22'si, sulama potansiyelinin yüzde 21'nin yer aldığı GAP'ın, bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasını amaçlayan insan odaklı bölgesel kalkınma projesi olduğu belirtildi. Sürdürülebilir kalkınma prensibinin uygulandığı bir proje olarak GAP, Fırat ve Dicle Havzaları'ndaki hidroelektrik enerji ve sulama projeleri önderliğinde kırsal ve kentsel kalkınma, ulaşım, sanayi, eğitim, sağlık, bayındırlık, turizm ve diğer sektörlerdeki yatırımları kapsıyor.

Projenin esas hedefi insanların yaşam kalitesini artırarak bölge ile Türkiye'nin diğer bölgeleri arasındaki gelişmişlik düzeyi farkının kapatılması. Dünyada teknik özellikleri ve fiziki boyutlarının yanı sıra toplumsal yaklaşımı ile dikkat çekmeye başlayan GAP'ın şimdiden bölge insanına istihdam olanakları sunulmasını, gelir seviyesinin yükseltilmesini, hem kırsal hem de kentsel merkezlere hizmetler götürülmesini sağlayarak faydalı olmaya başladığı bildirildi.

(HA-OÇ-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title