G-20 Açılım Grupları Liderleri, Mülteciler İçin Harekete Geçmeye Çağırdı
Antalya'da toplanan G-20 Liderler Zirvesi'nde 'Açılım Grupları'nın ortak bildirisinde, mülteci krizi konusunda daha güçlü kolektif eyleme ihtiyaç olduğu belirtilerek, "Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan ülkelerin liderleri olarak bu durumun çözümlenmesi için harekete geçme sorumluluğuna sahipler" ifadesine yer verildi.
Antalya'da toplanan G-20 Liderler Zirvesi'nde 'Açılım Grupları'nın ortak bildirisinde, mülteci krizi konusunda daha güçlü kolektif eyleme ihtiyaç olduğu belirtilerek, "Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan ülkelerin liderleri olarak bu durumun çözümlenmesi için harekete geçme sorumluluğuna sahipler" ifadesine yer verildi.
İş dünyasını (B-20), sivil toplumu (C-20), işçiler ve sendikaları (L-20), akademileri (T-20), kadınları (W-20), gençleri (Y-20) temsil eden G-20 Açılım Grupları, mülteci krizi konusunda derin endişe duyduklarını açıkladı. Açılım grupları başkanları imzasıyla yapılan ortak açıklamada, bu konuda daha güçlü kolektif eyleme ihtiyaç olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, gruplar Suriyeli mültecilerin çoğunu barındıran Lübnan, Ürdün, Irak ve Türkiye'deki kalkınma programlarını destekleme çağrısında bulundu.
B-20 Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, C-20 Başkanı Zeynep Bodur, L-20 Başkanı Ergün Atalay, ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, T-20 Başkanı Güven Sak, W-20 Başkanı Gülden Türtan ve Y-20 Başkanı Emre Canker ortak imzasının yer aldığı açıklamada, bu konuda atılacak adamların insani yardımın ötesine geçmesi, mültecilere ve bulundukları ülkelere orta ve uzun vadeli ekonomik destek kapsamının büyük önem arz ettiği belirtildi.
G-20'nin jeopolitiği, iktisadi etkisi ve ekonomik koordinasyon odağıyla böyle bir desteği temin etme açısından uygun pozisyonda yer aldığı dile getirildi. G-20'nin hali hazırda mültecilere doğrudan ve dolaylı insani yardım desteğine ek olarak, gruplar önerilerini 7 başlık alında sıraladı. Buna göre G-20 Açılım Grupları, mültecilere çalışma hakkı tanınması ve bu hakkı hayata geçirmek için önlemler alınması, uluslararası dayanışmanın ruhu içinde mültecilerin adil oranda yeniden yerleştirilmeleri için sorumluluk alınması gerektiğini kaydetti.
Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kurumların mülteciler için istihdam olanakları yaratan bölgesel ve ulusal kuruluşların beraber hareket etmeleri için yönlendirilmesi ve mültecilerin entegrasyonunun desteklenmesi gerektiğini savunan gruplar, bildiride 'mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerdeki ulusal kuruluşlarla çalışarak mültecilerin kapasitelerini artırmaya yönelik beceri geliştirme programlarının başlatılması ve finanse edilmesi' öneriler arasında yer verdi.
Mültecilere ve ev sahibi ülkelere fayda sağlayacak yeni ve inovatif ekonomik aktiviteleri teşvik etmek için somut adımlar atılması gerektiğinin vurgulandığı bildiride, diğer öneriler şöyle sıralandı:
"Dünya KOBİ Formu tarafından koordine edilebilecek bu adımlar mülteciler tarafından başlatılan küçük ve orta büyüklükteki işletmelere başlangıç sermayesi verilmesini öngören programlar içerebilir. Mülteci ihtiyaçları ve ev sahibi ülkelerdeki sosyal koruma programları için finansman artırılmalıdır. Mültecilerin daha derin entegrasyonu desteklenmekle beraber ev sahibi ülkelerdeki sosyal hizmetlerin üzerindeki yükü hafifletmek için eğitim ve sağlık gibi temel sosyal hizmetlere yatırım yapılmalıdır."
G-20 Liderler Zirvesi'nin, 2'nci Dünya Savaşı'ndan beri dünyanın karşılaştığı en büyük mülteci krizinin tam ortasında gerçekleştiği ve ev sahibi ülke Türkiye'nin dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yaptığına dikkat çekilen bildiri, "Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan ülkelerin liderleri olarak bu durumun çözümlenmesi için harekete geçme sorumluluğuna sahipler" ifadesiyle sona erdi.
"MÜLTECİ SORUNU BİRLİKTELİKLE ÇÖZÜLÜR"
Bildirinin açıklanmasının ardından B-20 Başkanı Hisarcıklıoğlu, mülteci sorununun uluslararası bir sorun olduğunu ve çözümün de ancak birliktelikle sağlanacağını söyledi. Bunun için eğitimin desteklenmesi ve fakirliği azaltacak çalışmaların yapılabileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Onları ölüme terk edemeyiz. Biz bu insanları anlıyoruz ve anlayacağız. Topluma entegre edeceğiz. Çoğunun yetenekleri var ve eğitilebilirler. Bursa ve Gebze'den bu konuda başarı hikayeleri biliyoruz" diye konuştu.
L-20 Başkanı Atalay, Türkiye'deki Suriyeli mültecileri misafir olarak gördüklerini ve rahatsızlık duymadıklarını söyledi. Ancak ülkenin karşı karşıya olduğu mülteci krizinin faturasını çalışan kesimlerin ödediğini aktaran Atalay, bu noktada sorunun iki boyutu bulunduğunu kaydetti. Özellikle Suriyeli çocuk işçiler ve kadınların çalışma hayatında birçok sorunla boğuştuğunu aktaran Atalay, "Bunlarla ilgili ne katkı sağlayabiliriz noktasında 1.5 yıl gayret ve çaba sarf ediyoruz. Sorunun diğer boyutunda ise belli bölgelerde 45- 50 dolar ücretin, Suriyeli mültecilerin çalıştırılmasıyla 5- 10 dolara düştüğünü biliyoruz" diye konuştu.
Atalay, Paris'te yaşanan terör saldırısının ardından G-20'nin gündeminde mülteci krizinin ikincil önemli haline geldiğini belirterek, "G-20 ülke liderleri terör ve mülteci krizine çözük bulmak durumundalar" dedi. - Antalya