Futbolda Şike Davasının Gerekçeli Kararı (3)
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce açıklanan futbolda şike davasının gerekçeli kararında, tüm sanıkların, şike ve teşvik suçuyla ilgili yapılan iletişimin tespiti ve kayda alınması hususlarının usule aykırı olduğu ve geçersiz sayıldığından ayrı ayrı beraatlerine karar verildiği belirtildi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce açıklanan futbolda şike davasının gerekçeli kararında, tüm sanıkların, şike ve teşvik suçuyla ilgili yapılan iletişimin tespiti ve kayda alınması hususlarının usule aykırı olduğu ve geçersiz sayıldığından ayrı ayrı beraatlerine karar verildiği belirtildi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin yazımını tamamladığı 288 sayfalık gerekçeli kararda, dönemin özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2 Aralık 2011 tarihli iddianamesi, özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2 Temmuz 2012 tarihli kararı ve bu kararın temyiz edildiği Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin 17 Ocak 2014 tarihli onama veya bozma kararları bulunan ilamı yer aldı.
Yürürlüğe giren 6526 sayılı yasanın 1. maddesi ile değişik 3713 sayılı yasanın geçici 14. maddesi gereğince faaliyetine devam eden Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli mahkemelerin kaldırıldığı ve bu mahkemelerdeki derdest dosyaların yetkili ve görevli mahkemelere devredilmesinin kararlaştırıldığı aktarılan kararda, dosyanın yapılan tevzi sonucu 2 Mayıs 2014 tarihinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiği hatırlatıldı.
Yeniden yargılama ve görevsizlik talepleri
Sanık Aziz Yıldırım'ın avukatı Köksal Bayraktar'ın, dosyanın ilk tevzi edildiği İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, 18 Nisan 2014 ve 8 Mayıs 2014 tarihli "yargılamanın yenilenmesi ve infazın durdurulması" talepli dilekçe sunduğu, Yıldırım'ın avukatlarından Abdullah Kaya'nın da mahkemeye aynı taleple 20 Mayıs 2014 tarihli bir dilekçe sunduğu anımsatılan kararda, sanık İlhan Ekşioğlu'nun avukatınca 21 Nisan 2014'te sunulan "yargılamanın yenilenmesi ile infazın geri bırakılması veya durdurulması" talepli dilekçeyle tüm taleplerin dikkate alınarak dosyanın incelenmesine başlandığı bildirildi.
Bu aşamada sanıklar Abdullah Başak ve Olgun Peker ile sorumlu Ruken Başak'ın avukatlarınca da çeşitli tarihlerde, "yargılamanın yenilenmesi" talepli dilekçelerin mahkemeye sunulduğuna vurgu yapılan kararda, sanıklar Serdal Adalı, Ali Kıratlı ve İlhan Ekşioğlu avukatları tarafından ayrıca mahkemeyle ilgili "görevsizlik ve yetkisizlik kararı verilmesi" talepli dilekçelerin de verildiği belirtildi.
Trabzonspor Kulübü Derneği, Trabzonspor Futbol İşletmeciliği A.Ş, Trabzonspor Sportif Yatırım ve Ticaret A.Ş ve Trabzonspor Ticari Birimler Ticari A.Ş. avukatlarının da değişik tarihlerde, "yargılamanın yenilenmesi ve infazın durdurulması" taleplerinin ve cumhuriyet savcısının bu yöndeki mütalaasının reddini talep eden dilekçelerini mahkemeye sunduğu ifade edilen kararda, değişik taleplerle ilgili 9 Mayıs 2014'te savcılığın verdiği taleplerin kabulü yönündeki mütalaadan sonra mahkemenin de 23 Haziran 2014'de verdiği kararla hükümlülerden Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl hakkındaki yargılamanın yenilenmesi taleplerinin kabule değer olduğu, bu sanıkların infazlarının geri bırakılmasına oy çokluğuyla karar verildiği hatırlatıldı.
"Yeniden yargılama" kararının kesinleşmesi
Mahkemenin verdiği bu karara yapılan itirazları değerlendiren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, "itirazın reddi" yönünde karar vermesiyle dosyanın mahkemenin yeni esasına kaydedildiği ve duruşmaya başlandığı aktarılan kararda, 3 Ocak 2015 tarihli duruşmada, savcılık talebi üzerine yeniden yargılanmasına karar verilen sanıklar ile Yargıtay'da haklarında verilen hükümler bozulan sanıklar yönünden ayrı bakılan dosyaların önceki aşamalarının aynı olması nedeniyle birleştirilmesi yönünde karar verildiğine işaret edildi.
Sanıklar hakkındaki karar
Gerekçeli kararda, "Olgun Peker'in 2008-2010 yılları arasında iki dönem halinde Giresunspor Başkanlığı yaptığı ve bu şekilde yükselişinin Sedat Peker grubuna dahil olması, Sedat Peker'in desteklenmesi sonucunda o konuma geldiği, Sedat Peker örgütü içerisindeyken kurduğu birden fazla menajerlik şirketinde çalışanlarla bir araya gelerek bu kez kendi liderliğinde suç örgütü kurduğu ve kişileri azmettirdiği" iddiaları hatırlatıldı.
Ancak herhangi bir toplantı ve bir araya geldiklerine ilişkin belge ve bilgi bulunmadığı, Olgun Peker'in diğer sanıklarla aralarında ilişki olmadığı ve üzerlerinde talimat ve emir yetkisinin bulunmadığı, örgüt kurup yönlendirdiği hususunda dosyada yeterli delil bulunmadığından "örgüt" suçundan beraatine karar verildiği vurgulanan kararda, dolayısıyla Olgun Peker'in Giresun FM ve Mustafa Cici'ye yönelik iddia edilen suçlarını işlediğine ilişkin delil yetersizliğinden beraat kararı verildiği belirtildi.
Gerekçeli kararda, sanıklar Mehmet Şekip Mosturoğlu, İlhan Yüksel Ekşioğlu, İskender Alın, Korcan Çelikay, İbrahim Akın ve İlhan Çelikay, Abdullah Başak, Abdurrahman Yakut, Ahmet Çelebi, Alaattin Yıldırım, Ali Kıratlı, Bülent İbrahim İşcan, Bülent Uygun, Cemil Turhan, Erdem Konyar, Tamer Yelkovan, Ömer Ülkü, Mehmet Yıldız, Sami Dinç, Gökçek Vederson, Hakan Karahmet ve Serdar Adalı'nın "şike ve teşvik" suçundan cezalandırılması talep edilmiş ise de "şike ve teşvik" suçuyla ilgili yapılan iletişimin tespiti ve kayda alınması hususları usule aykırı olduğu ve geçersiz sayıldığından ayrı ayrı beraatlerine karar verildiği aktarıldı.
Sanık Tayfur Havutçu'nun teknik direktörlüğü döneminde Beşiktaş Asbaşkanı Serdar Adalı'nın yönlendirmesiyle, menajer Yusuf Turanlı ile irtibatta olarak 49. Ziraat Türkiye Kupası final karşılaşmasının sonucu etkilemek amacıyla şike suçundan cezalandırılması istenmiş ise de sanığın bu suçu işlediği hususunda dosyada yeterli ve kesin delil olmadığından beraat ettiği anlatılan gerekçeli kararda, sanık Ümit Karan'ın da 22 Nisan 2011'de oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor müsabakasının sonucunu etkilemek için teşvik suçundan cezalandırılması talep edilmesine rağmen yeterli kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından beraatine karar verildiği kaydedildi.
Sanık Mecnun Otyakmaz'ın da "Aziz Yıldırım liderliğinde kurulan örgüte yardım etmek" suçundan cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmasına rağmen örgütün oluşmadığına dair belirtilen hususlar çerçevesinde cezalandırılmasını gerektirir, yeterli ve kesin delil olmadığından, örgüt suçundan beraatine karar verildiğine dikkat çekilen kararda, sanıklar Evren Kımıl, Ömer Ülkü, Selim Kımıl, Hakan Karahmet'in cezalandırılmasına yetecek kanıtlar bulunmadığından beraat kararı verildiği bildirildi.
Gerekçeli kararda, sanıklar Evren Kımıl, Samet Erdemir, Özden Tütüncü, Selim Kımıl ve Hakan Karaahmet'in, Giresun FM isimli iş yeri sahibi Mustafa Cici'ye yönelik "iş yeri dokunulmazlığını ihlal" suçuna ilişkin, cezalandırılmasına karar verildiği belirtildi.
Kararda, sanık Abdullah Eker'in, yapılan aramada bir tabanca ve fişek bulundurduğu, sanığın kabullendiği bu suçtan cezalandırılması gerektiği sonuç ve kanaatine varıldığının altı çizildi.
Gerekçeli kararda, sanık Haldun Şenman'ın rüşvet verdiği iddia edilen TFF görevlisi Özden Aslan'ın yaptığı iş itibarıyla "kamu görevlisi" sayılması gerektiği hususunda bozma ilamında görüş belirtildiği, ancak bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre TFF'nin kamu kurumu olmadığı, dernek vasfında bir kuruluş olduğuna hükmedildiği belirtildi. Kararda, bilirkişi raporunun yeni delil mahiyetinde kabul edilmesi gerektiği kanaatiyle, sanık hakkında unsurları itibarıyla oluşmayan "rüşvet verme" suçundan dolayı cezalandırılmasına yetecek ve kesin delil bulunmadığından beraatine karar verildiği kaydedildi.
(Bitti)