Futbolda Şike" Davası
Mahkeme heyeti, 31 sanıklı dava dosyası ile Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın yeniden yargılanacağı dava dosyasının birleştirilmesi talebinin, 13 Ocak'da ilk duruşması yapılacak Yıldırım'ın yargılanacağı davada değerlendirilmesine hükmetti Anayasaya aykırılık iddialarına ilişkin talepleri, KCK yargılamasında bu yönde karar veren İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyasını incelemesinin ardından değerlendireceğini hükme bağlayan heyet, duruşmayı Yıldırım'ın da yargılanacağı gün olan 13 Ocak 2015'e erteledi Avukat Naim Karakaya: "Davanın temeli çürüktür.
Yargıtay'ın bozma hükmüne uyulmasına karar verilen 31 sanıklı "Futbolda şike" davası dosyası ile Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın yeniden yargılanacağı dava dosyasının birleştirilmesi talebinin, 13 Ocak'da ilk duruşması yapılacak Yıldırım'ın yargılanacağı davada değerlendirilmesine hükmedildi.
Yargıtay'ın bozma kararının ardından İstanbul 13. Ceza Mahkemesi'nde yapılan ilk duruşmada ilk olarak, hazır bulunan sanıklar Olgun Peker ve Haldun Şenman'ın kimlik tespiti yapıldı. Duruşmaya sanık avukatlarının yanı sıra Trabzonspor ve Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği ile Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) avukatları müdahil olarak katıldı.
Trabzonspor avukatları Fenerbahçe avukatlarını istemedi
Duruşmada söz alan müdahil Trabzonspor avukatlarından Hakan Orhan, Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği avukatlarının bu davaya katılamayacaklarını belirterek, "Aleyhlerine katılma talebinde bulundukları sanıkların tamamı beraat etmiş ve bu kararlar kesinleşmiştir. Bu nedenlerle katılma talepleri yersizdir, bu aşamadan sonra duruşmaya katılmamaları gerekir. Öncelikle bu noktada karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.
Yargıtay'ın bozma ilamına karşı diyecekleri sorulan sanıklar Olgun Peker ve Haldun Şenman, bozma ilamına uyma kararı verilmesini talep etti.
Katılan TFF'nin avukatları, bozmaya karşı bir diyeceklerinin olmadığını belirtirlerken, Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği avukatları da Trabzonspor hakkında verilen karara direnilmesini, diğer sanıklar yönünden verilen bozma kararına ise uyulmasını istedi.
Trabzonspor avukatları ise sanıklardan Erdem Konyar ve teknik direktör Bülent Uygun hakkında verilen bozma kararlarına uyulmasını talep ederken, diğer 17 sanıkla ilgili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği "cezaların ertelenip ertelenmeyeceği" yönündeki kararda ise direnilmesini istedi.
Görüşü sorulan cumhuriyet savcısı Tahsin Eroğlu, Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasına karar verilmesini istedi.
Sanık avukatlarının çoğu bozma kararına uyulmasını istedi
Diyecekleri sorulan sanık avukatlarının birçoğu Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin verdiği bozma kararına uyulmasını talep etti. Hakkında aleyhe karar çıkan sanıklardan Erdem Konyar'ın avukatı Emre Nuhoğlu ise mahkemenin verdiği karara direnilmesi yönünde hüküm kurulmasını istedi.
Hakkında aleyhe karar çıkan Bülent Uygun'un avukatı Savaş Adalet, bozma ilamına karşı daha önce bir dilekçe sunduklarını ve dilekçelerindeki taleplerinin değerlendirilmesini bekleyeceklerini belirterek, bozma kararına uyma ya da direnme konusunda bir şey söylemek istemediğini ifade etti.
Sanıklardan futbolcu ibrahim Akın, İskender Alın ve Korcan Çelikay'ın avukatları, bozma kararına uyulmasını isterlerken, uyma kararının ardından başlatılacak yargılamayla delillerin yeniden değerlendirilmesini talep etti.
"Davanın temeli çürüktür, deliller yeniden değerlendirilsin"
Duruşmada ilama karşı beyanı sorulan sanıklardan Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Otyakmaz'ın avukatı Enes Güngören, bu dosyanın, mahkemenin Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6 sanıklı "yeniden yargılama"ya konu dosyayla birleştirilmesine karar verilmesini talep ettiklerini kaydederek, bozma ilamındaki esasa ilişkin gerekçeleri hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle kabul etmediklerini, buna rağmen bozma kararına uyulmasını istediklerini dile getirdi.
Fenerbahçeli yönetici Şekip Mosturoğlu'nun avukatı Naim Karakaya da bozma kararından sonraki serbestlik kuralı gereği, bozmaya eylemli uyma kararı verilmesini ve delillerin yeniden değerlendirilmesini istediklerini aktararak, şunları söyledi:
"Zira davanın temeli çürüktür. Zaten mahkemeniz, yargılamanın yenilenmesinin kabule değer olduğuna karar verirken kurduğu gerekçesiyle bizim bu görüşümüzü teyit etmiştir. Deliller yeniden ortaya konulup değerlendirilmelidir. Hukuka aykırı deliller ayıklanmalıdır. Bu dava, mahkemenizin 2014/226 esas sayılı dosyası (yeniden yargılama davası) açısından bekletici mesele yapılmalı, esasa girerken de birleştirilerek ikisine bir karar verilmelidir."
-"Dinletemediğimiz tanıklar dinletilsin"
Eski Beşiktaşlı yönetici Serdal Adalı'nın avukatı Ömer Durak da bozma ilamındaki esasa ilişkin gerekçelere katılmadıklarını söyleyerek, eylemli uyma ve birleştirme kararı verilmesini, verilmemesi halinde daha önce dinletemedikleri tanıkların dinlenilmesi ve sunamadıkları delilleri sunmalarına izin verilmesini talep etti.
Sanıkların beyanlarının alınmasının ardından mahkeme heyeti, Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin 31 sanıkla ilgili bozma ilamına uyulmasına karar verdi.
Söz alan Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği avukatları, kararın yerinde olduğunu ve delillerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söylerken, müdahil Trabzonspor avukatları da sanık avukatlarının "dosyaların birleştirilmesi" ve "davanın bekletilmesi" taleplerinin hukuka uygun olmadığını, anayasaya aykırılık iddialarının da ciddiyet barındırmadığını ifade etti.
Karara karşı beyanları sorulan sanıklardan Olgun Peker, bir diyeceği olmadığını belirtirken, Haldun Şenman, "Yeniden yargılanmayı isterim" şeklinde konuştu.
Anayasaya aykırılık iddiası
Sanık Haldun Şenman'ın avukatı Ali Rıza Dizdar da İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) geçici 14/4. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ilişkin iddiayı ciddi bularak konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığı örneğini verdi. Dizdar, bu mahkemenin de Anayasa Mahkemesinin vereceği karara kadar davaya ilişkin bekleme kararı vermesi gerektiğini ileri sürdü.
Futbolcu İbrahim Akın'ın avukatı Hakkı Kurtuluş da "Müvekkilim hakkındaki hüküm onansaydı, biz de yeniden yargılanan sanıkların arasında olacaktık. Bu itibarla mahkemenizden Yargıtay bozma ilamıyla sınırlı kalmadan esasa girilerek değerlendirme yapmasını talep ediyoruz" dedi.
Söz alan diğer avukatlar da dava dosyalarının birleştirilmesi gerektiğini belirtirlerken, Anayasa'ya aykırılık iddialarının da ciddi bulunup Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karara kadar dosyanın bekletilmesini ve davayla ilgili yeniden delil toplanıp yeni bir değerlendirme yapılmasını talep etti.
"Yeniden yargılama kararı, Yargıtay'ın hata yaptığını ortaya koydu"
Sanık Mecnun Otyakmaz'ın avukatı Serhat Çetin, mahkemenin bozmaya uyma kararı vermesiyle ortada geçerli bir karar kalmadığına dikkati çekerek, "Zaten mahkemenizin yeniden yargılama kararı da Yargıtay'ın hata yaptığını ortaya koymaktadır. Yapacağınız yargılamada istikamet sadece ve sadece adalet olmalıdır. Bunun için dosyaların birleştirilmesini talep ediyorum" diye konuştu.
Sanık Mosturoğlu'nun avukatı Naim Karakaya ise "Özel yetkili mahkemelerin adil yargılama yapmadıkları için kaldırıldığı düşünülürse mahkemenizin esasa girmesi gerektiği sonucuna varılır. Aksi takdirde bu bozma kararını sadece bir ertelenme sorunu olarak görürseniz, sonuçta karar yeniden temyiz edilecek, Yargıtay'dan dönecek ve belki yeniden yargılamaya konu olacaktır" ifadesini kullandı.
Avukat Karakaya, delillerin esasa girilerek değerlendirilmesini ve iki dava dosyasının birleştirilmesini istedi.
"Bizi yargılayın"
Sanıklardan Ali Kıratlı'nın avukatı Ramazan Dinç de "İster birleştirin, ister ayrı yargılayın. Ancak önceden taleplerimiz kabul edilmemişse bile biz adil yargılanma istiyoruz. Bizi yargılayın" dedi.
Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Aziz Yıldırım ile birlikte 6 sanığın yeniden yargılanacağı dava dosyası ile bu dava dosyası arasında bağlantı bulunduğu için birleştirilmesi gerektiği taleplerinin, diğer dosyanın üzerinden değerlendirilmesini hükme bağladı.
Sanık avukatlarının Anayasa'ya aykırılık nedeniyle dosyanın bekletilmesi taleplerine ilişkin de KCK davalarına bakan İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı yazılarak, Anayasa Mahkemesine gönderilen başvuruya konu dosyanın incelenip iade edilmek üzere istenmesine ve bu konudaki iddiaların inceleme yapılmasının ardından değerlendirilmesine karar veren heyet, duruşmaya gelmeyen sanık Bülent İbrahim İşcen'in zorla getirilmesine de hükmetti.
Heyet duruşmayı, 13 Ocak 2015 tarihine erteledi. - İstanbul