Fsmvü'de "Psikoterapi Temalı Psikoloji Günleri" Başladı
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Psikoloji Kulübü'nün düzenlediği Psikoloji Günleri'nin 5.'si psikoterapi temasıyla başladı.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Psikoloji Kulübü'nün düzenlediği Psikoloji Günleri'nin 5.'si psikoterapi temasıyla başladı.
FSMVÜ Haliç Yerleşkesi'nde gerçekleşen açılış programında konuşan FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, öğrenciler tarafından beşincisi düzenlenen etkinliği üniversite yönetimi olarak desteklemenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Katılımcıların iki gün sürecek etkinliğe ilgisinin yoğun olduğunu aktaran Duman, şunları kaydetti:
"Psikoloji insanlığımızın ihtiyacı olan önemli bir alan. Bu alanda görev yapacak sizler, uzmanlaşacak olan sizler, büyük bir görev ifa edeceksiniz. Büyük bir sorumluluk alıyorsunuz. Psikoloji doğrudan insanla meşgul olan da bir alan. Dolayısıyla önce psikolog, kendisiyle, toplumla barışık, çevresiyle uyumlu, herkesin kızdığına kızmayan, küstüğüne küsmeyen, insanların yaptığı olumsuz şeyleri yapmayacak olan, farklı insan modeli olarak ortaya çıkmalı diye düşünüyorum. Psikologlar kendisini geliştirip, çevresine faydası olacak insan olarak yetişirken, uyumlu, değerlere bağlı, insanı gözeten ve tanıyan bilgi birikimine sahip olmalı ki çevresindeki insanlara bir şeyler verebilsin. Sadece kitaplardan öğrendiğini danışana aktaran birisi değil psikologlar, o kişiyle yakınlık kurabilen ve dost olabilen bir mizaçla yaklaşmak gerekiyor. Bu toplantının da insanlara yararlı ve başarılı geçmesini diliyorum."
Açılış konuşmasının ardından, uzman klinik psikolog Ayşegül Kalem, "Terapistin yolculuğu: Terapi ve Ötesi" konusunda sunum gerçekleştirdi.
Louis Cozolino'nun "Terapi nedir?" sorusuna ilişkin, "Başından beri psikoterapi bize sunulan bilginin ötesine bakmakla ilgili olmuştur. Semptomlar görülmesi ve anlaşılması gereken durumlardır. Ancak onların ötesini görmek, altta yatan dinamikleri fark etmek ve anlamak çok önemlidir. İşte gerçek değişim o zaman başlar." sözünü hatırlatan Kalem, "Terapistler size ne yapmanız gerektiğini söyleyemezler. Akıl okumazlar. Kimdir terapist? İnsanların hayatlarını dolu yaşamaları için onlara güçlü yanlarını bulmaya yardımcı olan ve onların zorlayıcı duygularıyla deneyimleriyle yüzleşmeleri için cesaret veren kişidir. Aynı zamanda destek veren, pozitif bağ kuran, yol gösteren, yüzleştiren, koşulsuz kabul gösteren, dinleyen bir kulak ve kalptir." diye konuştu.
Psikoloji Günleri
Psikoterapi alanında uzman psikiyatr ve psikologların konferansları ile atölyeler ve daha birçok etkinliğin yer aldığı Psikoloji Günleri, öğrencilerin ve alana ilgi duyan herkesin katılacağı bir platform sunuyor. Psikoloji bölümlerinde okuyan öğrencileri ve alan uzmanlarını bir araya getirmek, farklı çalışmalar ve yaklaşımlar konusunda öğrencilerde farkındalık geliştirmek amacıyla düzenlenen Psikoloji Günleri, bu yıl psikoterapi alanına odaklanıyor. Klinik psikolog veya psikiyatr ile duygusal ve davranışsal sorunların çözümü için kendisine başvuran danışan arasında gerçekleşen tedavi amaçlı iletişim süreci olarak tanımlanan psikoterapi, geleneksel ve modern teknikleri ile ele alınıyor.
Katılımcılar, düzenlenen konferanslar sayesinde uzmanların çalışmalarını dinleme fırsatının yanında, sosyal aktivitelerde de yer alma fırsatı buluyor. Geçen yıllarda birçok üniversiteden yüzlerce öğrenciyi ağırlayan Psikoloji Günleri, yarın da devam edecek.