Fransa, Sarkozy'nin Sözlerini Tartışıyor
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Ermenistan ziyaretinde Türkiye'ye bir an önce sözde soykırımı tanıması çağrısında bulunması Fransa'da da yankı buldu.
Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin Ermenistan ziyaretinde Türkiye'ye bir an önce sözde soykırımı tanıması çağrısında bulunması Fransa'da da yankı buldu.
Sarkozy'nin Erivan ziyaretinin ikinci ve son gününde Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ile ortak basın toplantısı düzenlerken 'Ermeni soykırımını inkârı suç sayacak yasa için takvim nedir' sorusuna 'Türkiye gibi büyük bir ülke tarihinin karanlık sayfasını kabul etmeli. Takvime gelince, kimseye ültimatom vermek, takvim koymak gibi bir pozisyonumuz olamaz. 1915'ten 2011'e kadar geçen zaman zaten bu konuda beklenenin yapılması için yeterince uzun bir zaman. Fransa, Türk kamuoyu ve hükümetinin tepkisini bekleyecek. Ama bir yanıt alamazsa hızla davranmamız lazım. Cumhurbaşkanlığı dönemi sona ermeden inkâr yasasını gündeme getiririz' yanıtını verdiği belirtildi.
Erivan'daki 'Fransa Meydanı'nda' da Ermenice olarak söylediği 'Bu bir soykırımdır' derken Fransız heykeltıraş 'Auguste Rodin' heykelinin açılışını yapan Sarkozy, 'Yaşasın Ermenistan, Yaşasın Fransa' diye konuştu.
Hürriyet muhabirinin 'Türkiye soykırımı tanısın sözleri samimi bir çağrı mı' Yoksa başka nedenleri mi var? sorusuna, 'Soykırım bir gerçek. Artık Türkiye bunu yapmalı. Bu gerçeği dünyada kimse reddetmiyor. Meydanlarda en çok alkış alan bölümü gördünüz. Halkın böyle bir talebi var. Bunu görmezden gelemeyiz. Türkiye de bunu biliyor ama politik nedenlerle reddediyor. Bunu Başbakan Erdoğan'a da söyledim. Ben ne inanıyorsam onu söyledim, Erdoğan da bana ne düşünüyorsa söyledi. Sanırım Fransa'nın bu konuda önemli bir misyonu var ve bu sorunun bir an evvel çözülmesi için harekete geçmesi için en önemli ülke. Çağrıma bir yanıt umut ediyorum. Almanya ve Fransa, 2'nci Dünya Savaşı'nın ardından, dünyanın en büyük soykırımından sonra bugün Avrupa'nın en yakın iki müttefiki olmayı başardı. Barış için risk alınmalı. Türkiye soykırımı tanımalı' dedi.
Fransız Le Figora gazetesinin, Sarkozy'nin Ermenistan'ın başkenti Erivan'a giderken gazetecilere yaptığı açıklamalarda 'Pimi çekilmiş bir el bombası atacağım' dediğini öne sürmesi ardından kullandığı sözlere dikkat çekildi.
Fransız TF1 kanalı Ermenistan'da Sarkozy'ye evsahipliği yapan Ermeni şarkıcı Charles Aznavour ile birlikte balkondan Ağrı Dağı'nı izlerken çekilen görüntülerini yayınladı.
Fransa devlet başkanı Nicolas Sarkozy Mediamax Ajansına 'Hiçbir ülke Dağlık Karabağ'ın Ermenistan için ne anlama geldiğini Fransa'dan daha iyi anlayamaz. Ancak bu kadar ölüm ve acıya sebep olan savaştan 17 yıl sonra sorunu çözmenin ve uzlaşma yolunu bulmanın zamanıdır. Aynı tavsiyeyi Erivan ziyareti sonrasında gideceğim Bakü'de cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e de nakledeceğim' dedi.
Sarkozy aynı zamanda Fransızların ve Almanların tarihi geçmişine ve uzlaşma sürecine değinerek 'Fransa ve Almanya'nın tarihi, hatta en derin acının bile yumuşatılabileceğini ve hatta en derin düşmanlığın aşılabileceği, hatta tarihin en ağır anlarında halkların uzlaşma gücü bulabileceklerini göstermektedir' dedi ve Fransa ve Almanya'nın dostluğunun bugün Avrupa inşaasının temeli olduğunu ekledi.
Sarkozy, 'Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik uluslararası toplumun çabalarına destek için bir format var: Minsk Grubu. Grubun eşbaşkanı üç ülkeden her biri iki tarafın güvenine sahip ve onlarla çatışmanın çözümü koşullarını belirlemek için tamamıyla süreçte yer almakta. Ancak önce siz Ermeniler ve Azeriler bu yolu bulmalısınız. Biz size yardım edebiliriz, rehberlik edebiliriz, ancak sizin yerinize barışı tesis edemeyiz' diye konuştu.
Güney Kafkasya ziyareti kapsamında Azerbaycan'ın ardından Gürcistan'a giden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakşvili ile birlikte önce Özgürlük Meydanı'na geldi ve burada toplananlara hitaben bir konuşma yaptı ve Gürcistan'a olan desteklerinin sürdürüleceğini söyledi.
Sarkozy, Gürcistan ile Rusya arasında 2008 yılında yaşanan savaşa değinerek, 'Bizler geç olmadan bu savaşı durdurmayı başardık ama ne yazık ki savaşların erken sona ermesi, gerçek barışı sağlamıyor'dedi.
Fransa ile Rusya'nın stratejik ortak olduğunu ve Avrupa'da barışı sağladıklarını bildiren Sarkozy, 'Gürcistan ile Rusya da Sovyet geçmişini unutup ortak ve arkadaş olmalıdır' dedi.