Frankie İstanbul Yeşilleniyor, Sürdürülebilirliğe Katkı Sağlıyor
Frankie İstanbul, 'Yeşil Nesil Restoran Sertifikası'nı aldı.
WWF- Türkiye ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından, TURYİD ve Beşiktaş Belediyesi işbirliği, Unilever Food Solutions'ın desteğiyle hayata geçen Yeşil Nesil Restoran Hareketi, gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmak için sektörde atılan ilk adım olma özelliği taşıyor. Proje, atık üretiminin yoğun olduğu yeme-içme sektörüne bilinçli bir tüketim anlayışı kazandırmak, atık miktarını azaltırken oluşan atığı dönüştürmek ve
enerji verimliliği gibi konu başlıklarında birçok maddeyi bir araya getiriyor.
Tüketicilerin desteklediği yaşam felsefesi doğrultusunda, Yeşil Nesil Restorancılık'ın son derecede önemli bir girişim olduğunu ifade eden Frankie İstanbul CEO'su Kaya Demirer, "Üstlendiğimiz bu misyon, bireylerde ve kurumlarda davranış değişikliğini tetiklemek, doğayla uyumlu bir iş yapış şekline geçilmesine önayak olmayı içeriyor. Frankie İstanbul olarak, bu hareketin yayılmasında öncü restoranlardan biri olduğumuz için mutluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu.
Yeşil Nesil Restoran olmak için ne gerekiyor?
Yılsonuna kadar 100 Yeşil Nesil Restoran hedeflenen projenin sertifika kriterleri ise WWF Türkiye tarafından belirleniyor. Restoranların değerlendirme sürecinde, enerji ve su kullanımı, atık yönetimi, kimyasal ve kirlilik azatlımı, sürdürülebilir gıda, sürdürülebilir mobilya ve yapı malzemeleri, iletişim ve eğitim gibi konu başlıkları altında yer alan 100'ün üzerinde kriter baz alınıyor.
Sürdürülebilirlik konusunda kendilerini geliştirmeye devam ettiklerini paylaşan Kaya Demirer, "WWF'in değerlendirmesine göre Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Aydınlatma, Mutfak ve Ofis Ekipmanları, Su kullanımı, Atık Yönetimi, Kimyasal ve Kirlilik Azaltımı, Sürdürülebilir Gıda, İletişim ve Eğitim konu başlıklarında oldukça iyi durumdayız. Kriterlerin tamamına uygun koşullara sahip olana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Frankie İstanbul ailesi Yeşil Nesil Restoran Hareketi için elinden geleni yapmaya hazır" dedi.
Şimdiye kadar nasıldı?
Restoranlardan toplanan veriler ışığında Boğaziçi Üniversitesi'nin yaptığı çalışmalar gerçekleştirilen her hareketin doğada ne kadar büyük ayak izleri bıraktığını açıkça ortaya seriyor.
Bir restoranın bir günlük gıda atığının ortalama 75 kg olmasından hareketle İstanbul'daki 30 bin restoranın ortalama bir günlük gıda atığının 2 bin 250 ton olduğu tahmin ediliyor. Bir günlük gıda atığını toplamak içinse 643 çöp kamyonu 38 bin 571 km yol alıyor; bu da ortalama her ay dünyanın etrafında 29 tura denk geliyor.
Menüde mevsim ürünlerinin kullanılmasından garnitür seçimine, gıda atığından kompost (doğal gübre) ve enerji üretilmesine kadar uzanan çok kapsamlı uygulamaları olan Yeşil Nesil Restoran Hareketi ile restoran müşterilerinde de davranış değişikliği yaratılması amaçlanıyor.
Restorancılığa bakış açısını değiştirmeyi hedefleyen 'Yeşil Nesil Restoran Hareketi' ile restoranların doğa üzerindeki baskısının azaltılması ve gıda sektöründe bir geri dönüşüm hareketinin başlatılması ilk hedefi oluşturuyor.
Projenin uzun vadede, doğal yaşam alanlarının ve türlerin kaybına neden olan, kaynaklarının sürdürülemez tüketim sürecinin engellenmesine yönelik amaçları da bulunuyor.