Haberler

Frankfurt Kitap Fuarı Başladı

Frankfurt Kitap Fuarı Başladı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın Alanında En Büyüğü Olan Frankfurt Kitap Fuarı'nın Bu Seneki 'onur Konuğu' Bağımsızlığının 200. Yılını Kutlayan Arjantin. 6-10 Ekim Tarihleri Arasında 62. Kez Düzenlenecek Fuara Türkiye de Zengin Bir Etkinlik Programıyla Katılıyor.

Dünyanın alanında en büyüğü olan Frankfurt Kitap Fuarı'nın bu seneki 'Onur Konuğu' bağımsızlığının 200. yılını kutlayan Arjantin. 6-10 Ekim tarihleri arasında 62. kez düzenlenecek fuara Türkiye de zengin bir etkinlik programıyla katılıyor.

DÜNYANIN en büyük kitap fuarı ve yayıncılık sektörünün en büyük uluslararası buluşma noktası niteliği taşıyan Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı, 6-10 Ekim tarihleri arasında 62. kez edebiyatın sihirli dünyasına kapılarını araladı. İlk üç gününü sektör temsilcilerine ayıran fuarın son iki günü tüm ziyaretçilere açık olacak. 2008 senesinde 'Konuk Ülke' unvanıyla katıldığı fuara Türkiye bu yıl da zengin bir etkinlik programıyla katılacak. Bu senenin 'Konuk Ülkesi' ise Güney Amerika'nın 'tango'su ve futbol dünyasına kazandırdığı ünlü isimleri ile Arjantin.

ORGANİZASYON KOMİTESİ

2008'de 'Konuk Ülke' olarak katıldığı Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye'nin sanat, edebiyatının dışa açılımı ve tanıtımı çalışmalarında yakalanan başarının devamı için 2010 yılı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nün eşgüdümünde Türkiye Yayıncılar Birliği, Basın Yayın Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türkiye Yazarlar Birliği temsilcilerinin yer aldığı 11 Ulusal Organizasyon Komitesi kurularak yürütüldü.

ÖNEMLİ BİR FIRSAT

Frankfurt Kitap Fuarı'nda Türkiye ulusal standı bu yıl Hol 5.1 C974'de 300 m2 ve çocuk kitapları bölümünde Hol 3.0 K381 50 m2 olmak üzere, toplam 350 m2'lik bir alanda etkinliklerini gerçekleştirecek. Türkiye ulusal standı ve çocuk kitapları bölümünde Türkiye'den gelen yayıncılar, yayınlarını tanıtacak ve telif hakları alışverişinde bulunacaklar. Öte yandan bu yıl, 7 telif hakları ajansının da fuara katılımı sağlandı. Telif ajanslarının fuara katılması özellikle Türk yazarlarına, yayıncılarına ve çevirmenlerine yeni dış bağlantılar kurması ve dışa açılmanın en büyük ayağını oluşturması açısından büyük önem taşıyor.

HER GÜN ETKİNLİK

Ulusal Organizasyon Komitesi tarafından hazırlanan program çerçevesinde her gün fuar alanında paneller, okuma etkinlikleri ile kültürel ve sektörel tanıtım faaliyetlerinden oluşan 18 etkinlik gerçekleştirilmesi planlandı. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul B.B.Kültür AŞ ve Avrupa Kültür Başkenti İstanbul 2010 Ajansı etkinlikleri de Türkiye Ulusal Organizasyon etkinlikleri içerisine alınarak sektörel katılımın genişlemesi sağlandı.

SERGİ GEZİLECEK

2010 Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı Türkiye etkinlikleri kapsamında İngilizce olarak yazarlar, yayıncılar ile çocuk çizerler kataloğu fuarda ilgililere dağıtılmak üzere hazırlanıp bastırıldı.

Türkiye ulusal standı 6 Ekim Çarşamba günü Ulusal Komite ve sektör temsilcilerinin katılımlarıyla düzenlenecek basın toplantısının ardından 'Books Odissey Plus Sergisi' gezilip, katılımcılara verilen kokteylla açıldı.

GENİŞ KATILIM

Fuara, aralarında Doğan Hızlan, Müge İplikçi, Ümit Yaşar Gözüm, Onur Bilge Kula, Aslı Tohumcu, Metin Celal, Münir Üstün, Nevzat Bayhan, Abdullah Uçman, Nalan Barbarosoğlu, Ahmet Büke, Enver Ercan, Ali Ural, Adnan Özer, Yavuz Ekinci, Gonca Özmen, Enis Batur, Beşir Ayvazoğlu, Hayati Bayrak, Haydar Ergülen, Ömer Erdem, Şeref Bilsel, Erhan Afyoncu, Sezer Duru, Roni Margulies, Mıgırdiç Margosyan, Süleyman Faruk Göncüoğlu ve Mine Söğüt'ün de bulunduğu yayıncı, akademisyen, şair ve yazarlar katıldı.

Tanpınar'ı anlattılar

Hürriyet Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Frankfurt Kitap Fuarı'nda Ahmet Hamdi Tanpınar konulu bir panel yönetti. Çağdaş Türk romancılarının öncülerinden sayılan Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Huzur adlı romanı ile ilgili Türk, Alman ve diğer uluslardan katılımcılara bilgiler veren Hızlan, ünlü yazarın Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Panelde söz alan yazarlar Abdullah Uçman, Metin Celal ve Türkolog- Çevirmen Wolfgang Riemann, Tanpınar'ın çağdaş edebiyat açısından önemini vurguladılar.

İLGİNÇ KONUKLAR

Özgürlük adlı yeni romanıyla Amerika ve Almanya'da en çok satanlar listesinde bulunan Amerikalı yazar Jonathan Franzen bu sene fuara katılacak ünlü yazarlardan biri. 1959 doğumlu Amerikalı yazarın yanı sıra bu sene fuarın ilginç bir konuğu daha var. Kolombiya cumhurbaşbakanlığına adayken 2002 senesinde gerillalar tarafından kaçırılan ve 6 yıl boyunca esir olarak tutulduktan sonra düzenlenen başarılı bir operasyonla kurtarılan Ingrid Betancourt, esaret altındaki 6 yılını anlattığı kitabını Frankfurt Kİtap Fuarı'nda tanıtacak. Alman edebiyatının ünlü ismi Günter Grass da otobiyografisinin üçüncü bölümünü oluşturan "Grimms WörterAlman Kitap fuarında.

ÖDÜL ABONJİ'YE

FRANKFURT Kitap Fuarı öncesinde önceki akşam düzenlenen bir törenle 2010 Alman Kitap Ödülü İsviçre'de yaşayan yazar Melinda Nedj Abonji'ye verildi. Abonji'nin, Macar bir ailenin Sırbistan'dan İsviçre'ye yerleşmesi ve sonrasında İsviçre'de açtıkları bir restoranla hayata tutunma çabalarını anlattığı otobiyografik romanı "Güvercinler havalanıyor", bu sene piyasaya çıkan en iyi kitap seçildi. Eski Yugoslavya'da doğmuş, anadili Macar'ca olan 42 yaşındaki Melinda Nedj Abonji sayesinde Alman Kitap Ödülü ilk kez İsviçre'den bir romana verilmiş oldu. 2005 senesinden beri verilen Alman Kitap Ödülü'nü kazananlara Alman Yayıncılar Birliği tarafından 25 bin Euro veriliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close