Foça'ya Slow Food Mutfağı
Foça'ya Slow Food mutfağıUluslararası Slow Food Hareketi'nin 2012 yılında Türkiye'nin ilk ve tek Yeryüzü Pazarı ilan ettiği Foça Zeytindalı Birliği dünyadaki benzerleri arasında bir ilki gerçekleştirdi.
Foça'ya Slow Food mutfağı
Uluslararası Slow Food Hareketi'nin 2012 yılında Türkiye'nin ilk ve tek Yeryüzü Pazarı ilan ettiği Foça Zeytindalı Birliği dünyadaki benzerleri arasında bir ilki gerçekleştirdi. Hareketin 2014 yılında dünyanın en iyi Yeryüzü Pazarı (Earth Market) seçerek ödüllendirdiği Foça'lılar Araştırma ve Eğitim faaliyetleri için özel bir mutfak oluşturdu.
Foça Balık Hali üzerinde Foça Belediyesi tarafından tahsis edilen bölümde oluşturulan mutfağın saat 16.30'da yapılan açılışına Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge, CHP'li Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, bazı belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri, Foça Zeytindalı Birliği üreticileri, Slow Food Ayvalık, Seferihisar Slow Food Mahal birlikleri temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Mutfak; Dünyanın En İyi Yeryüzü pazarı seçimiyle kazanılan 2 bin Euro'luk para ödülünün yanı sıra İnoksan Mutfak Eşyaları firması, Foça Belediyesi, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Foça Zangoç Evi sahibi Ömer Torun'un katkılarıyla yapıldı.
Mutfağın kaybolmaya yüz tutan yemeklerin yeniden yöreye ve dünyaya tanıtılması, bunların Slow Food hareketinin İyi, Temiz, Adil ilkeleri doğrultusunda üretilmesi, yapılacak etkinliklerde özellikle ilçe dışından gelen grup ve kişilere uygulamalı olarak gösterilmesi. Pazar günleri kurulan pazarda tanıtım ve satışının yapılması, tadım ve sunumlarla yeniden kullanımının yaygınlaştırılmasına hizmet etmesi amaçlanıyor.
KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ YEMEKLER YENİDEN YAYGINLAŞTIRILACAK
Foça Zeytindalı Birliği Lideri Gül Girişmen başlangıçta birkaç tezgah ama büyük bir amaçla yola çıktıklarını birkaç yıl içinde aldıkları ödüllerle başarılarını perçinlediklerini söyledi. Girişmen; "Kazandığımız parasal armağanı yaptığımız mutfak projesinde kullandık. Üreticilerimiz pazarın geldiği aşamayla güven kazandı. Doğru işlerle küçük üreticinin de kazanacağını göstermiş olduk. Mutfağımız kaybolmaya yüz tutmuş yemeklerimizin yeniden yaygınlaştırılması ve tanıtılması için bize çok büyük katkı sağlayacaktır. Endüstriyel üretimleri kullanmak yerine yeniden herkesin evinde bir şeyler üretebileceği, turşusunu, tarhanasını, makarnasını ve benzeri yiyeceklerini doğru bir şekilde yapabileceği eğitimleri burada vermeye çalışacağız. Bu faaliyetlerimizle hareket içinde öncü ve özgün bir yer daha kazandık. Katkı koyan herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Konuşmaların ardından mutfağın açılış kurdelesi kesildi. Konuklara mutfağın ilk üretim ürünleri olarak yaprak sarma, çekme makarna, bakla, börek, baklava, salata gibi yiyecekler ikram edildi.